Idő előtti utálásban kiválóan teljesítünk, igen, ilyen az emberi természet, ezért nem is tehetünk mást, mint hogy feldolgozzuk a tényt. Vagy inkább dolgozzák fel azok, akik rendszeres célpontjai a gyűlölködésnek: a színészek.

Őket nem csak a szerepeik miatt lehet utálni, sokan a személyük ellen is lázadnak, ha kell, divatból, ha kell, személyes ellenszenvből, vagy csak simán azért, mert még vagonrakodás közben is sokkal jobban értenek a szereposztó szakmához, mint azok, akiknek ez a munkájuk. 

Persze nem csak erről szól a történet - mi vagyunk a fogyasztók, a mi érdekeinket nézi a filmszakma. Jó esetben. Azonban időről időre találkozunk olyan helyzetekkel, amikor már a film beharangozójának idején frászt kapunk a beígért főszereplőtől, akkor is, ha egy képkockát sem láttunk még az egészből. Ennek pedig rendszeresen hangot is adunk. 

Bridget Jones- Renée Zellweger

A Bridget Jones-filmeknek brutális rajongótábora van, ami már az első rész után kialakulni látszott, és ez aligha lehet a véletlen műve. Voltak azonban, akik a film 2001-es megjelenését megelőzően már kívülről tudták Helen Fielding könyvének minden mondatát, így határozott elképzeléseik voltak a szereplők személyét illetően (is). Ezért nem meglepő, hogy durván kivágta náluk a biztosítékot a tény, hogy a főszerepet Renée Zellwegerre osztották. Hogy mi volt ebben annyira tragikus?

Hogy Renée Zellweger nem angol.

Sőt, sokkal inkább amerikai. Ez pedig (főként az angol) közönséget elég fájdalmasan érintette: hogy fog egy Texasban született nő eljátszani egy kifinomult nyelvezetű, angol hölgyet? Hát, hitelesen. Megtanulta az angol akcentust, amelyet a forgatási szünetekben is alkalmazott, így Hugh Grantnek először csak a záróbulin lett kissé gyanús a színésznő béna, közel sem angol akcentusa.

Zellweger mindent megtett, hogy megfeleljen a kritikus elvárásoknak, az akcentustanuláson túl munkát vállalt egy angol könyvkiadó vállalatnál, ahol alighanem olyan emberekkel dolgozott együtt, akik a tévé intézményéről maximum a rádióból értesültek: végig nem jöttek rá, ki ő valójában, ő viszont megtanulta, hogyan kell angol nőként, angol cégnél dolgozni. 

Így lett belőle a tökéletes Bridget Jones, és már senki sem hőbörög miatta. 

Ön szerint végül jó döntés volt Renée Zellweger Bridget Jones szerepére?

Batman - Ben Affleck

A 2016 elején bemutatott Batman Superman ellen - Az igazság hajnala című film főszerepére választották ki a színészt, aminek már a híre is komoly közfelháborodást keltett. Teljesen kiborultak a rajongók, konkrétan petíciót indítottak ellene, aminek az egyik leginkább feltételezhető

oka a színész Daredevil-ben nyújtott alakítása, és a film csúfos bukása lehetett.

Pedig Affleck annak idején épp azért vállalta el a vak szuperhős szerepét, mert odáig volt Frank Miller The Dark Knight Returns című képregényéért, és úgy érezte, ez valamivel közelebb viheti Batmanhez. Aztán olyan közel került, hogy fel is kérték rá, és el is játszotta. Sajnos akkora égre szóló rajongást nem váltott ki az emberekből, mint amiben Affleck reménykedett, sőt, sokan még most is hevesen elutasítják a színész Batman gúnyájába erőltetett személyét, mégis azt gondoljuk, hogy talán ennek nem (csak) egyedül ő az oka. 

Sajnálja Ben Afflecket, hogy ennyien utálták Batmanként?

James Bond - Daniel Craig

Biztosan ön is emlékszik arra a mérhetetlen ellenállásra, amelyet Daniel Craig személye váltott ki a rajongókból, amikor 2005-ben, Pierce Brosnan utódjaként felkérték James Bond szerepének eljátszására.

Dacára Pierce Brosnan, Roger Moore és Sean Connery támogatásának, nem csak az átlagember, hanem a brit bulvárlapok is ellene fordultak, és gúnyneveket aggattak rá. A készítőket ez nemigen hatotta meg, és azzal védekeztek, hogy néha nem árt némi vérfrissítés, és amúgy sem volt mindig minden James Bond ugyanolyan. Craiggel a keményebb, Sean Connery-s vonalat akarták visszahozni, bízva abban, hogy az emberek nem fognak leragadni a külsőségeknél: hogy

Craig szőke, sokkal alacsonyabb a Fleming-i karakternél, ráadásul nem is nevezhető klasszikus férfiszépségnek. 

Ennek ellenére a színész négyszer is eljátszotta a szerepet, ami a készítőknek elég sok pénzt is hozott. Közben azért volt még ez-az, amitől a rajongók rohamot kaptak, például, hogy a film készítői 2012-ben 54 ezer dolláros szerződést kötöttek a Heinekennel, amelynek értelmében az ikonikussá vált, James Bond-féle Martini-ivászatot felváltotta a sörözés. 

Mára a színész azt vallja, hogy ha még egy Bond-filmben szerepelnie kell, nagy valószínűséggel fel fogja vágni az ereit. 

Mit érez, amikor Daniel Craigre gondol James Bond szerepében?

A szürke ötven árnyalata - a két főszereplő

2013 szeptemberében alig két nap alatt a 7 ezer főt is meghaladta a tiltakozók száma, akik petíció indításával fejezték ki, mennyire nehezményezik, hogy a film két főszereplője Dakota Johnson és (majdnem) Charlie Hunnam lettek.

A rajongók attól tartottak, hogy ők ketten képtelenek lesznek hozni a könyvbeli karaktereket, ezért mindenki sokkal inkább annak örült volna, 

ha a Szívek szállodájából is jól ismert Alexis Bledelt és a White Collar főszereplőjét, Matt Bomert választják helyettük a készítők.

Persze ez nem történt meg, csupán annyi, hogy Charlie Hunnam helyett végül Jamie Dornan lett a férfi főszereplő, de a nézők így sem voltak lenyűgözve. Mindegy is, elvégre így lett igazán nézhetetlen, a 2015-ös év legborzasztóbb filmje, amit nem minden alkotás mondhat el magáról. Viszont a biztonság kedvéért még folytatják is

Milyennek találta a szereplőket?

A Szépség és a Szörnyeteg - Emma Watson

Végezetül szeretnénk megemlíteni a legfrissebb tiltakozási forrást, a Szépség és a szörnyeteg című Disney-mese filmes változatát, amelynek a trailerjét már meg is mutattuk önnek.

A rajzfilm rajongóinak nem a látvány, nem a zene, nem a szörny a legnagyobb problémája, hanem

Belle, azaz Emma Watson. 

A leggyakoribb ellenérzést az okozza, hogy az eredeti mesében Belle-nek barna, míg Watsonnak világos haja van, továbbá, hogy a színésznő nem biztos, hogy képes lesz majd ugyanazt a bájt hozni, amelyet az eredeti, rajzolt szereplő. A vélemények eléggé megoszlanak, de egyelőre több negatív kommentbe ütköztünk, mint bizakodóba, ami talán azért sem baj, mert így senki sem indul túl nagy elvárásokkal, és még mindig van esély a pozitív csalódásra. Meglátjuk. 

MIt gondol Emma Watssonról Belle-ként?