Gyermeknevelés vagy karrier - ez volt a témája a péntek (03.03.) reggeli Mokka egyik beszélgetésének, amely a végére akkora veszekedésbe fordult át, hogy a meghívottak véleményét kevésbé sikerült megismerni, a két műsorvezető, Demcsák Zsuzsa és Istenes László viszont ismét konfliktusba került.

Demcsák azzal vezette fel a páros interjút, hogy a Miss Universe 2012 nyertese, Konkoly Ági úgy érzi, nem tudja egyszerre a gyermekét nevelni és a karrierjét építeni, és vele, illetve Szekeres Nóra műsorvezetővel fognak arról beszélgetni, hogy "szülés után a gyereknevelést, vagy a karriert helyezzük előtérbe". Igaz, a műsorvezető rögtön hozzátette: 

mind a kettőt, most leszögezem.

A két interjúalany erre kicsit meglepetten nézett, aztán Konkoly beszélni kezdett.

Felmerült a lehetőség, hogy elkezdjek dolgozni, de úgy alakult, hogy nem tudtam összeegyeztetni a kettőt. [...] Én inkább arra gondolok, hogy puszta karriervágyból ne menjünk vissza dolgozni, hanem bírjuk ki ezt a pár évet. Mert annyira hosszú az élet, és ez tényleg két-három év az életünkből... úgyhogy szerintem azzal teszünk a gyerekünknek a legjobbat, hogyha otthon maradunk, és figyelünk rá.

Demcsák ekkor pontosította a bevezetőjét:

nagyon érdekes, amit mondasz, mert ez szerintem nem karriervágy, hanem egy nőnek nagyon sokfajta helye, vagy szerepe van az életben, és szerintem attól, hogy én önmagamat is megvalósítom, jobb anya is vagyok.

Szekeres ezután ugyancsak visszautalt Demcsák beszélgetés-indító szavaira, az előtérbe helyezésről: kifejtette, hogy szerinte a gyerekszülés után magától értetődik, hogy a gyerek kerül előtérbe, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az élet hosszabb, mint két-három év.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, és te [Demcsák, mindketten műsorvezetők] is, hogy a mi munkánk megadja azt a lehetőséget, hogy nem reggel nyolctól délután négyig, vagy este hatig benn kell lennünk a munkahelyünkön, hanem ez egy sokkal szabadabb foglalkozás. Szerintem igenis jólesik dolgozni ez alatt a három év alatt.

Demcsák ezután felvetette, hogy neki mennyire jólesett visszatérnie a munkahelyére a gyerekei születése után, például azért, mert egy-egy napra felnőttek társaságában lehetett. Konkoly erre azzal reagált, biztosan jólesik kiszakadni a monoton hétköznapokból, és szerencsés helyzetben vannak a műsorvezetők, de a munka általában stresszel jár, utána

kifacsartan hazaér az anya, elkezd a házimunkával foglalkozni, elkezd üzenetezni, válaszolni az üzenetekre, és akkor a gyerek azt látja, hogy anya nem figyel rá, és akkor nem hiszem, hogy bárkinek van energiája arra is, hogy leüljön babázni, legózni a gyerekével, és tényleg rá koncentráljon.

Konkoly folytatta volna a gondolatmenetet, csakhogy a vitába beszállt műsorvezetőtársa, Istenes László is. Így:

Csak hogy én is letegyem a voksomat, én Ági mellett vagyok, és akkor így vagyunk, azt hiszem, párban a vitában. Én is így gondolom, egyébként. [...] Az nektek nagy segítség, hogy nem nyolc órában kellett teljesíteni, a ti helyzetetek picit más.

(Itt jegyezzük meg, hogy a héten Istenes egy másik alkalommal is kinyilvánította már a véleményét a hagyományos családi szerepekről. A 24.hu írta meg, hogy műsorvezető-társával látványosan összekülönböztek, miközben Szöőr Anna exgárdistával beszélgettek a férfiak és nők kötelességéről. "Én is a klasszikus értékek mellett vagyok egyébként, én azt gondolom, hogy attól, hogy egy nő dolgozik, többet dolgozik, mint mondjuk korábban, ennek nem feltétlenül kell felborulnia, tehát attól egy nő lehet nőies, anyuka, szerető családanya, elkészítheti a vacsorát, attól, hogy egy apuka kevesebbet dolgozik, vagy másképp dolgozik, ugyanúgy lehet egy határozott férfi, hogy ‘fiam, márpedig ezt csinálod, és pont" - mondta például akkor Istenes, de alább az egész beszélgetést megtekinthetik.) 

Szekeres ekkor rámutatott: ezért lenne jó, ha a munkaadói oldal is nyitott lenne az anyák részmunkaidős foglalkoztatására, amitől a nők továbbra  is a társadalom hasznos tagjának érezhetnék magukat. Felvetette a céges bölcsődék ötletét is, de itt Istenes vágott a szavába, megjegyezve, hogy persze, ez jó lenne, de szerinte ez személyiségfüggő, Konkolynak szerinte egyszerűen nincs rá szüksége. Ekkor Konkoly végre maga is megszólalhatott, és kifejtette, hogy a napjait most kitölti, hogy a lányával van, bár egy ideig voltak kétségei, de most már végigjárt egy hosszú, önismereti utat, és neki jó így - ugyanakkor el tudja képzelni, hogy majd két gyerek után elkezd dolgozni, és munkavállalóként lesz újra terhes, amikor neki is jó lenne ilyen lehetőség.

Demcsák ekkor hivatalosan is állást foglalt: szerinte egészen máshogy szocializálódik az a gyerek, akit az anyja magával visz, miközben ügyeket intéz, vagy dolgozik; úgy gondolja, ettől kommunikatívabb, nyitottabb ember lesz belőle, 

de ha te így vagy elégedett, az is tökéletesen rendben van, akkor ő így egy boldogabb anyát kap.

Így már majdnem konszenzus alakult ki, de Istenes ekkor ismét megszólalt, ebből lett egy kellemetlen, indulatos jelenet a beszélgetés végén. Azzal kezdte: ebben csak egy a hiba, amin Demcsák felháborodott, kinézett a kamerába, a szerkesztőkre, miközben Istenes elmondta a gondolatait arról, hogy a nyitottság elérése végett nem feltétlenül egy munkahelyre kell bevinni a gyereket, hanem a világ bármelyik szegmensébe, amelyben az anya is jelen van. Demcsák ezek után is hiába kérte ki magának, hogy a gondolatmenetét hibásnak minősítsék, amit meg Istenes kért ki magának, mondván, miért ne mondhatná valamire, hogy szerinte hibás gondolatmenet. Ez volt a címben jelzett, nagyon kínos jelenet, két műsorvezetővel, akik közül az egyik passzív-agresszíven mosolyogva hajtogatja a magáét, a másik meg sóhajtozik. 

Szekeres és Konkoly ugyan váratlanul mégis megszólalhattak rövid ideig, és így végül a beszélgetés három női szereplője megállapodhatott abban, hogy az lenne a legfontosabb, hogy ne nyomasszák a nőket azzal: akármit is csinálnak, nem csinálják jól, és bár Konkoly még szeretett volna valamit mondani, de sajnos lejárt az idő.

Kivel tud a legőszintébben egyetérteni ebben a beszélgetésben?

Disclaimer: posztunkat a konfliktus előzményeinek ismertetésével frissítettük.