Nem mondható felhőtlennek Donald Trump és Arnold Schwarzenegger viszonya: az Egyesült Államok elnöke folyamatosan a Twitteren piszkálja a már jó ideje politikai pályára lépett színészt. A dolog odáig fajult, hogy Schwarzenegger legutóbb felvetette neki: igazán kereshetne valakit, aki ellenőrzi neki a tényeket (mielőtt mondjuk kitwitteli őket), vagy legalább jobb vicceket ír. Ez azért már kemény, nem?

Nem így indult

Schwarzenegger és Trump nyilvánosan, a Twitteren üzennek egymásnak. Hogy mi köze van Schwarzeneggernek a politikához? Két ciklust is kitöltött Kalifornia állam kormányzójaként, és előtte, illetve azóta is élénken politizál. A helyzet külön érdekessége, hogy csakúgy, mint Trump, a Republikánusok színeiben.

Az egészet Schwarzenegger kezdte, amikor a választási győzelme után arra kérte Trumpot, hogy minden amerikai állampolgár érdekében végezze a munkáját - ezzel reagálva arra, mennyire megosztotta az új amerikai elnök személye a nemzetet. (Ezt az üzenetet azóta törölte.) 

A dolog azzal folytatódott, hogy Schwarzenegger szerepet vállalt az Apprentice című tévéműsorban, amelyet az első, 2004-es évadtól 2015-ig Trump vezetett (a választási kampánya miatt szállt ki, és a mai napig vannak benne érdekeltségei). Január 6-án az akkor még be nem iktatott elnök meg is jegyezte a Twitteren, hogy a műsor nézettsége bizony elmarad attól az időszaktól, amikor még ő volt az arca, és hát ennyike.

Erre Schwarzenegger több, príma válasszal is szolgált. Egyrészt, hogy nincs fontosabb az emberek [a projektbe fektetett] munkájánál.

Majd hozzátette, reméli, hogy minden amerikai emberért olyan agresszívan fog dolgozni, mint egykor a nézettségéért.

Végül figyelmébe ajánlott egy Abraham Lincoln-idézetet, amelyből sokszor merített ihletet, kormányzó korában, hátha őt is megihleti. (Ez a beiktatási beszéde utolsó néhány mondata, az egészet itt olvashatja el. Összefoglalva arról szól, hogy ne legyünk egymásnak ellenségei, mind vegyük elő a jobbik énünket.)

Schwarzenegger legközelebb akkor nyilvánult meg, amikor Trumpot beiktatták: sok szerencsét kívánt neki.

Ezek után Trump várt néhány napot, majd február elején közölte: Schwarzenegger nagyon rossz kormányzója volt Kaliforniának, de még rosszabban teljesített az Apprentice-ben - de legalább keményen próbálkozott.

Az emlegetett fél erre mindössze egy linkkel válaszolt: egy olyan cikket mutatott, amely kormányzó korából származik, és amely az adóbevallásának elemzését tartalmazza. Ezzel utalva arra, hogy Trump viszont nem hajlandó nyilvánosságra hozni az övét.

És ezzel nagyjából elérkeztünk a jelenhez: az Apprentice-nek vége lett, és bár a nézettségi elemzéstől tartózkodnánk, mert nem szakterületünk, eléggé úgy néz ki, hogy nem hozta azt, amit vártak tőle. Schwarzenegger bejelentette, hogy a következő évadra nem tér vissza, Trump nem is mulasztotta el szóvá tenni. Azt írta: "nem önszántából hagyja el az Apprentice-t, a rossz (szánalmas) nézettség miatt rúgták ki, de nem én. Szomorú véget ért egy jó műsor."

 Mire Schwarzenegger a korábban már említett megjegyzéssel vágott vissza, arra célozva, az elnök vagy téved, vagy bénán viccel.

A Variety is közölt egy cikket a műsorról, miután nagy visszhangot kapott egy Schwarzenegger-interjú, amely az Empire magazinban jelent meg. Ebben ugyanis az egykori kormányzó azt mondta, a műsor nézettsége azért volt olyan rossz, mert - mivel Trump továbbra is producerként jegyzi - sokan az elnökhöz kötötték, esetenként bojkottálták.

Nem a műsorról van szó, mert bárkivel találkoztam, azt mondta, "imádom a műsort... de nem nézem, mert amint megláttam Trump nevét, [azt gondoltam], rám ne számítsatok!

Arról is beszélt, hogy még ha fel is kérnék egy újabb évadra, akkor sem vállalná el, mert Trump neve annyira rányomja a bélyegét a műsorra, hogy ehhez semmiképpen sem szeretne hozzájárulni.

Ugyanakkor a stábbal nagyon szeretett dolgozni, és bármelyikükkel folytatná a munkát, egy olyan show-ban, ami nem indul ekkora hátránnyal. 

Amikor az emberek rájöttek, hogy Trump még mindig benne van [a műsorban], executive producerként, és még mindig kap pénzt a műsor után, az emberek fele bojkottálni kezdte.

Ez a twitteres párbaj bizonyára még sokáig folytatódik, ha csak abból indulunk ki, mennyire mást gondol a két politikus például a klímaváltozásról. Addig is adódik a kérdés.

Kivel tudnak rokonszenvezni ebben a vitában?