A Révay utcai Cat Café nem csak arra jó helyszín, hogy aranyos cicákba töröljük a kezünket pogácsázás után, hanem arra is, hogy híres emberek, állatorvosok és pszichológusok nyilvánuljanak meg macskákat érintő kérdésekben.

Ez történt március 21-én, amikor szakértők világosították fel a jelenlévőket arról, mennyire

nem ritka jelenség, ha egy cica stresszel és szorong.

Mert az nyilvánvaló, hogy ezek az állatok eléggé maguknak valók, de a gazdájuk iránt jórészt levakarhatatlan szeretetet táplálnak. Ja, és nem, nem a helyhez vagy a kajához ragaszkodnak, ahogy ezt sokan hiszik. 

Az eseményen saját, a témát érintő élményeiről számolt be Horváth Éva, Vadon János, Peller Anna és férje, Lukács Miklós is. A hozzáértő személyek (Dr. Sátori Ágnes állatorvos-pszichológus, Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője, Dr. Pataki Éva pszichiáter, Dr. Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet intézményvezető állatorvosa és Dr. Szilágyi Noémi állatorvos) pedig igyekeztek minél kimerítőbb választ adni a felmerülő problémákra, de azt is megtudtuk, mire jó egy macska. Utóbbit azoknak nyilván nem kell magyarázni, akiknek van, de ha ön esetleg eddig elzárkózott a macskatartás lehetőségétől, akkor ez most tuti el fog múlni. 

Tehát, miket tudtunk meg így hirtelen a cicákról azon túl, hogy puhák, illatosak, aranyosak és szőrösek? 
  • a gyerekek általában jól kijönnek velük, és rajtuk keresztül azt is megtanulják, hogy nem körülöttük forog a világ;
  • a macska terápiás állatként funkcionál olyan gyerekek esetében, akik valamiféle beszédzavarral küzdenek. Mivel a macskával szavak nélkül is megértik egymást, a gyerek önbizalma minden kétséget kizáróan nőni fog - mert végre van valaki, akivel eredményesen tud kommunikálni;
  • a felnőtt számára a cica társ, aki kielégíti a szeretet-és gondoskodási igényét;
  • normalizálja a vérnyomást, a szívfrekvenciát, szorongás-oldó hatása van és kezeli a stresszt.

Még akkor is, amikor őket nyomasztja valami. De min tud problémázni az az állat, akire minden reggel csak irigykedünk, amikor dolgozni megyünk, ő meg tizenháromszor megfordul a tengelye körül, hogy ugyanolyan pózba visszafeküdjön, ahogy az elmúlt 8 órában létezett? 

Mivel a macskák nem olyan régóta társai az embernek, mint a kutyák, ezért az ember nehezebben értelmezi a kommunikációját, sőt, azzal se mindig vagyunk tisztában, hogy az állatnak

mire van szüksége a kiegyensúlyozott életvitel érdekében. 
  • egyrészt fontos számukra a territóriumuk, azaz hogy mindig legyen egy hely, ami csak az övék, vagy ahova elvonulhatnak négyismeretlenes egyenleteket megoldani fejben.
  • Szükségük van a vadászat érzésére akkor is, ha nem kijárósok: ezért egy alufólia-golyóval is kiválóan eljátszanak negyven percen keresztül, ebbe pedig nem illendő beleszólni.
  • Hagyni kell őket aludni - ha kell, 18 órán keresztül (és általában kell).
Mi az, ami felboríthatja a macskaritmust? 
  • a zaj,
  • egy lakásfelújítás ,
  • ha munkahelyet váltunk, és más műszakban kezdünk dolgozni,
  • ha valaki beköltözik a lakásba,
  • ha ő költözik új lakásba,
  • ha átrendezzük az otthonunkat (a jól megszokott bútorok, amiket arcdörgöléssel megjelölt magának, maradjanak csak a helyükön, különben nem érzi biztonságban magát az állat) ,
  • ha új társat kap, mert mi azt gondoljuk, hogy magányos – nagy valószínűséggel baromi jól megvolt egyedül, mi pedig jóhiszeműen kibabrálunk vele. Gondoljon bele, mit szólna, ha egyik pillanatról a másikra odaköltöztetnék önhöz a gázszerelőt, és kötelező lenne összebújva aludnia vele már első este? Na, ugye.  

 

A kis gizda cica-mica 😹🐈 #mycat#saturday#home#relax#mindigvelekellfoglalkozni#catlover#cats#catgram

Horváth Éva (@evahorvathofficial) által megosztott bejegyzés,

Az utóbbi problémával szembesült Horváth Éva is, aki annak idején a már régóta befogadott macskája mellé egy új kölyköt szerzett be. Ettől ugyanis a régi állat totál kiborult, és nekiállt mindent lepisilni. A kiscicát emiatt új gazdához kellett juttatni, és akkor egy darabig minden újra jó volt. Egy darabig. 

Onnantól kezdve javult valamit a helyzet, de nem száz százalékosan. Amíg el nem került tőlem, folyamatosan tépték egymást, amit kábé 3 hónapig bírtam csak elviselni. Sajnos, amióta babát várok, újra vannak stresszes időszakai Macskusznak, amit nehezen tudok kezelni 

– mondta el a Vevetnek Horváth Éva, akitől, lévén tavaszra várja első gyerekét, azt is megkérdeztük, hogy miként viszonyul a szokásos riogatáshoz, amit a terhes anya ne tartson macskát-témakörben kap. 

Amint teherbe estem, azonnal utánanéztem ennek a kérdésnek. A veszélyforrás egy toxoplazmózis nevű fertőzésből adódik, de ezt csak a macskák harminc-ötven százaléka kapja el, és egész életében mindössze két hétig veszélyezteti a terhes anyákat. Sokkal valószínűbb, hogy elkapjuk ezt a betegséget, ha véletlenül nyers húst eszünk. Egyébként az én cicám nem is kijárós, szóval szinte nulla az esélye, hogy valahogy összeszedje ezt, így pedig rám sincs veszéllyel

– mondta, majd hozzátette, hogy inkább attól aggódik, hogy a macska képes lesz-e idejekorán tisztázni a kialakult konfliktust a még meg nem született babával. Fél, mert nem akarja elajándékozni Macskuszt, hiszen abba alighanem belepusztulnának mindketten.

Peller Anna arról számolt be nekünk, hogy mivel négy állatuk van (két macska és két kutya), elkerülhetetlen, hogy ne ússzon szőrben az egész lakás.

Ha valaki eljön hozzánk, és leül, két perc múlva egy tonna szőrpamacs ragad a fenekére. Dehát, akárki akármit mond, megéri. Ez ezzel jár. Amúgy meg a macska nem

egy velejéig romlott, elvetemült, rosszindulatú állat (ahogy azt sokan gondolják), sőt, a gyerekeimmel is csodálatos a kapcsolatuk. Az első naptól melléjük fektettem a cicákat, így legalább az immunrendszerük is erősödött

– mondta, majd hozzátette, hogy boldog, amiért a férje is hatalmas állatbarát, sőt, szerinte egy férfi csak abban az esetben viszolyog a macskáktól, ha ő maga valamiféle komplexussal küszködik.

Ma azt tanultuk

A legfontosabb tehát, hogy figyelje a macskája minden rezdülését, és ha az eddigiektől eltérően viselkedik, forduljon vele orvoshoz, ők ugyanis a lelki problémákon is nagy eséllyel tudnak segíteni.