Bár az elmúlt időszakban nem úgy tűnt, de mindjárt ITT a bikiniszezon. Ilyenkor pánikszerű fogyókúrázásba kezd a világ apraja-nagyja, de legalábbis azok, akik szeretnének formába lendülni, mielőtt fürdőruhába pattannának.

Számos praktika kering a neten, illetve - a haszonelvűségtől mentes cégeknek hála - rengeteg tabletta, könyv és eszköz szolgálja az emberiség gyors fogyását. A kérdés az persze, hogy mi a cél? Akadnak egészségügyileg indokolt esetek, de sokszor csak a trendek diktátumának áldozatául esnek a diéták megszállottjai. 

Nem titkoltan,

elrettentési célzattal

mazsolázgattunk kicsit a hírességek eszköztárából.

Íme pár felfoghatatlanul kegyetlen, értelmetlen, de legalábbis kétségeket ébresztő módszer:

A méhlepény kapszula

Kim Kardashian és January Jones a terhességük után esküdött fel a porított méhlepény hatásosságára.  Egyébként komoly vitákat gerjeszt a világban, hogy van-e értelme megenni. Egyesek az élővilágra mutogatnak, hiszen minden emlős állat - szülés után - elfogyasztja a lepényt. A pártolók szerint tele van vitaminnal, serkenti a tejtermelést, hasznos hormonokat tartalmaz, melyek csökkenthetik a szülés utáni depresszió kialakulását. Sőt, akad olyan, aki állítja, igazán ínycsiklandó az íze is. A Northwesterni egyetem kutatói ezzel szemben úgy látják, nincs bizonyíték a pozitív hatásokra, pláne a fogyókúrában alkalmazva, ráadásul potenciális vírus és baktériumtenyészet is lehet, hisz a szülés előtti funkciója pont a paraziták távoltartása. 

Bébiétel diéta

Jennifer Aniston nagy híve a módszernek, igaz azt ő is elismeri, hogy hosszútávon problémás lehet, hogy jóval kevesebb "anyagot" visz be az ember a szervezetébe, az indokoltnál. Egyszerű elven működik, az alacsony kalória bevitelnek hála garantált a gyors súlyvesztés, egy bébicsemegében kb. 300-400 kalória van, ám magas rostartalmának okán teltségérzetet okoz. Hosszútávon nem érdemes alkalmazni, elvégre egy bébinek másra van szüksége, mint a felnőtt szerveztnek. 

Citromlé-hashajtó

Beyoncé értekezett róla, hogy, ha hirtelen kell felpattintania valami szűkre szabott kosztümöt, a citromos/sós vizes kúrába kapaszkodik. Amennyiben eltekintünk a hosszútávú fajanszhoz kötöttségtől, egy relatíve egészséges módszert tisztelhetünk a citrusos vízben, ugyanis a citrom polifenoljai gátolják a hízást, a zsírlerakódást, plusz a vércukor szintjének növekedését. 

Kokain és speed injekció

Urbán legenda, miszerint a modelleknél egyes divatcégek ehhez a módszerhez folyamodtak a gyors hatást felhozva érvként. A hatásosságáról és működési mechanizmusairól nincsenek beható ismeretek, annyi azonban biztos, hogy komoly addikciót okoz, ezért jobb messze elkerülni. Dr. Ian Campbell, a Weight Concern igazgatója szerint:

súlyos gondot jelent, hogy a nők kábítószerekhez nyúlnak a kívánt súly elérésének érdekében, egyébként pedig, nincs bizonyíték arra, hogy a drogok hosszútávon milyen hatást gyakorolnak a testsúlyra, arra viszont több tanulmány is kitér, hogy károsak az egészségre.

Now magazin korábbi felmérése alapján hét válaszadó nő közül minimum egy droggal próbált fogyni. 

Másnapos diéta

A lényege, hogy evés helyett iszunk, másnaposan pedig kemény edzéseket tartunk. Hosszasan nem magyaráznánk, hogy miért hülyeség ez a - Lady Gaga által is kedvelt - stílusirányzat, elég csak annyi, hogy az alkoholban rengetek a kalória, a tápanyag ellenben roppant kevés. A másnaposság, meg ugye, úgy pokoli ahogy van, minek még fokozni. 

 Rengeteg őrület van még, a lista koránt sem teljes, néhány bődületes elgondolás, csak röviden:
  • féregdiéta: bélféreg tablettás szedése, az élősködő elemészti az összes kalóriát.
  • levegődiéta: az alkalmazó imitálja az evést, illetve a folyamatokat, de csak a levegőt rágja.
  • ketogén enteriális diéta: orron át, 10 napig, kis kábelen vezetik be a speciális tápszert.
  • vattaevés: nincs miről beszélni, a vatta megdagad és kitölti a gyomrot, így a teltségérzés bódulatában nem eszik az ember. 

Talán itt álljunk is meg. Maradjunk annyiban, hogy ne az instagram-idolokat vegyük alapul a diéta-stratégia kialakításánál. Éljünk egészséges énképpel, a kívánt alak elérésének legbiztosabb módja pedig, ha figyelünk az étrendünkre, és legalább heti 4-szer mozgunk is valamit.