A világhírű brit természettudós, Sir David Attenborough május 8-án lesz 91 éves, viszont ez aligha látszik rajta. Ennek ellenére nincs megelégedve az utóbbi időben nyújtott teljesítményével, szerinte ugyanis nem ugyanúgy működik az agya, ahogy azt megszokta, ez pedig a munkájára is komoly kihatással van.

A felismeréssel, miszerint komoly memóriazavarral küzd, legutóbbi, svájci útja során szembesült. Ugyanakkor, azt mondja, illik elfogadnia a tényt, hogy ebben az életszakaszban már megkopnak az addig flottul működő fogaskerekek. 

A jobb átláthatóság kedvéért pontosítjuk a szituációt, amelyből a tudós ilyen erős következtetéseket vont le. Egy interjúban számolt be róla, hogy a svájci forgatás alatt egy virágos mezőn vettek fel pár jelenetet, és - akárhogy igyekezett - az istennek se jutott eszébe a körülöttük sárgálló növény neve, pedig mindenáron közölni akarta a kamerával.

Valamit improvizáltam ott hirtelen, de egyszerűen nem ugrott be az a rohadt név. Már majdnem Genfnél jártunk, mire végre bevillant, hogy repce.

Hát persze, a repce! Hát hogy is lehet ilyet elfelejteni? Minden bizonnyal a stáb többi tagjának is memóriazavarai lehetnek, hogy nem tudták kisegíteni Attenborough-t, mindenesetre leszögezhetjük, hogy 91 évesen az efféle probléma talán a legkisebb probléma egy ember életében. 

Az interjúban egyébként nem csak az emlékezőképességét firtatta, hanem az internethez és az email-ekhez fűződő viszonyát is. Elvileg egyiket sem használja, mert nem találja fontosnak, annak ellenére, hogy a dokumentumfilmjeit mindig is a legújabb technikával készítette el. 

Nem vagyok nagy rajongója a telekommunikációnak, de a filmjeimet a legfrissebb technikával szeretem elkészíteni. Legalábbis hajlamos vagyok azt gondolni magamról, hogy lépést tudok tartani a fejlődéssel, bár lehet, hogy ezzel csak áltatom magam. 

Attenborough jelenleg a Bolygónk, a Föld második részét forgatja, amelyben, tervei szerint, eddig sosem fotózott fajokkal ismerteti meg a közönséget. 

Forrás: Telegraph