A Napi.hu 2002 óta minden évben összeállítja a 100 leggazdagabb magyart bemutató kiadványukat, amelyben a felsorolásuk mellett karrierjük és vagyonszerzésük részleteivel is foglalkoznak. A számadás a kiadvány szerint csak hozzávetőleges, a magánvagyont sok esetben mindössze megbecsülni tudták.

Hát most megnéztük, kik azok a vagyongyarapítók, akik nekünk, a Velvetnek is igazán érdekesek.

Hogy megkönnyítsük az olvasók dolgát, a bulvárszempontból is ismert vállalkozók történetét szemléztük.

Csányi Sándor (1. helyezett)

2011 óta ő zsebeli be a megtisztelő "leggazdagabb magyar" címet, becsült vagyona 200 milliárd forint. Ő az első, ezért nem hagytuk ki, bár bulvárjelenléte gyakorlatilag kimutathatatlan.

Mitől ilyen gazdag?

Az OTP Bank vezérigazgatója, emellett még számos érdekeltsége van. Például a Bonafarm Zrt. (részei: Bábolna Kft., Sole-Mizo Zrt., Pick, Csányi Pincészet). Emellett rendelkezik ingatlanbefektetésekkel (pl. WestEnd, Papp László Budapest Sportaréna), a MOL igazgatósági alelnöke, és az MLSZ elnöke.

Gattyán györgy (3. helyezett)

A LiveJasmine oldal alapítója. A felnőtt tartalmakkal foglakozó vállalkozás nem sokkal az alapítása után sikeres lett, látogatottsága évente közel 10 százalékkal nő, becsült értéke több mint 180 milliárd forintra tehető. És még mindig fejlődik, nemrég nyitottak új irodákat Amszterdamban, Hongkongban és Olaszországban. (Egyébként a 3. helyet pusztán a Jasmine értékével érte el, nem számították be a  magyar és külföldi befektetéseit, illetve magánvagyonát sem, ugyanis annak jelentős része még zárolva van).  Az ő nevéhez kötődött az Il Bacio di Stile luxusáruház, amely már bezárt. Az üzletnek anno helyet biztosító Andrássy úti pazar ingatlan sorsa máig kérdéses, a vállalkozó szerint a menedzsment még nem döntött a hasznosításáról. 

Van egy 3D-s kamerákat fejlesztő cége, a Zinemath, amely egyre több országban – talán nemsokára itthon is – működik, igaz a hozzá fűzött reményeket eddig még nem teljesítette be. 

Egyéb befektetései:
  • az Elvoline online hotelfoglalási rendszer;
  • a Ronaldinhóval reklámozott Teqball játék;
  • Docler-csoport.

Érdekes, hogy a máris következő Andy Vajna hány szálon kapcsolódik a pornómilliárdoshoz. Például felesége,  Vajna Tímea önéletrajza alapján  sokáig Gattyán cégénél dolgozott, illetve, az  ő egyik lakóingatlanát bérli  hosszú ideje a házaspár.

Adrew G. Vajna (14. helyezett)

A vastag pénztárcájú társaság egyik legtöbbször emlegetett szereplője Andy Vajna, hála fiatal feleségének, a korábbi filmproduceri munkáinak, és a médiában való mozgolódásának.

A "dollárpapaként" is emlegetett vállalkozó, illetve filmügyi kormánybiztos jókora utat járt be '56-os távozása után, jelenlegi vagyonkája 60 milliárd forint körül áll (illetve folyamatosan bővül). Piacozott parókákkal az ázsiai színtéren, majd miután azt sikerre vitte, belekóstolt  a  producerkredésbe is (Rambo, Terminátor, etc.). Hazatérése után - kisvártatva - már a nemzeti filmalap kormánybiztosává lépett elő, mintegy a hollywoodi ismereteivel megreformálva a hazai mozipiacot.

És akkor még nem beszéltünk a kaszinókról, a TV2 Csoportról és a rádiós befektetéseiről.

Kedves Ferenc ( 76. helyezett)

Kedves Ferencet eddig is főleg párkapcsolatai miatt emlegettük, legutóbb Zimány Lindával került újra reflektorfénybe, hogy aztán rövid idő után, ugyancsak közönség előtt szakítsanak. 

De, hogy ne csak a párkapcsolatokról legyen szó, felsoroljuk, hogy 12 milliárdos vagyonát miben kamatoztatja Kedves. 

  • MAC Profi Jégkorong Kft.;
  • Partner In Pet Food (állateledel-gyártó cég);
  • Somogyi Elektronic Kft.;
  • FHL Björn Hungary Kft.

Ha valakit a többi kilencvenhat is érdekel, az okvetlen szerezze be a lapot.