Mi ez a műsor?

A műsor koncepciója, hogy egy profi zenész és egy máshonnan ismert ember alkotnak egy párt, ls különböző, popkulturális utalásokkal teletűzdelt zenei produkciót adnak elő. Az első három évadban 10, utána 12 pár versengett "az év duettpárja" címért. A műsorvezetők között megfordult Majka, Liptai Claudia, a legújabb szériát pedig Till Attila vezényli. A zsűriben is zeneiparhoz köthető arcokat látni: Balázs Klári és Szulák Andrea, Cooky, Kasza Tibi és Dobrády Ákos.

A Nagy Duett a TV2 egyik legszórakoztatóbb és legsikeresebb műsora, amelynek néhány hete elindult az ötödik évada. (Itt nem sorolnánk fel újból, kik szerepelnek benne idén, mert a beharangozó sajtótájékoztatón ott voltunk, és feltártuk, hogy kik képezik a 12 énekes-táncos duót, akik hétről-hétre újabb feladatokat kapnak.) Nem akartuk csak egy-két adás alapján megítélni a műsort, kapott tőlünk időt, és úgy tűnik, a készítők tényleg semmit sem akartak változtatni a recepten.

A fellépők két út közül választhatnak: vagy irdatlan nagyot énekelnek, esetleg szórakoztató produkcióval, vagy hozzá se szagolnak a daloláshoz, de viccesek a színpadon. A párosok összhangján nagyon sok múlik, mert ha jók a partnerek, nagyon szórakoztatóak tudnak lenni a slágerfeldolgozások. Tehát nem kell egy gospelkórust leénekelni, ha elég szórakoztatóak – emlékezzünk csak Hajdú Péter minden egyes színpadi megnyilatkozására. A közönség is inkább ezt honorálja, bizonyíték erre, hogy a tavalyi szériát  Péter Szabó Szilvia és Pachmann Péter nyerte. A híradós elképesztőt dilizett majd' minden adásban, gyakran kilépve a komfortzónájából.  

Ha ebből indulunk ki, idén Erdei Madár Zsolt és Judy esélyes a győzelemre a bokszoló bájosan feszeng ebben a műfajban, de többnyire jól veszi az akadályokat, Judy remekül énekel és kettejük között jó az összhang.   

A nagy Duett zsűrije:

A zsűri megmaradt az előző évadból, ls a szerepeiket is megtartották:

  • Szulák Andrea visszafogott és érzékeny dívaként reflektál az előadók lelki rezdüléseire.
  • Kasza Tibor hozza a Sas-kabaréból ellesett egyperceseket, épp annyira tolja túl, hogy az viselhető legyen.
  • Cooky: soha nem ért semmit, az öröké csodálkozó gyermeket játssza.

De, mielőtt komolyabban latolgatnánk az idei esélyeseket, dióhéjban összeszedtük a műsor 5. évadának eddigi igazán emlékezetes pillanatait.

Tolvai Reni és Danny Blue szétcsoszogta a parkettát egy Elvis-imitáció keretében. Egyébként a bűvészen végig látszott, hogy szívesen bohóckodik, de sajnos a rezgéseket csak kevesen érezték a képernyőn keresztül – mégse egy Uri Geller –, így a második élő showban kiestek. 

Oláh Gergő és Zimány Linda az első adást egy negédes Maroon 5 feldolgozással kezdte, Oláh szivárványos zakója és a fénykockás tánc pedig igazán egyedi élményeket okozott a színpadon.

Úgy fest, a koreográfusuk imádja a Barbie házas LSD-tripeket, a legutóbbi darabjuk is tobzódott a színekben, az élményt pedig csak fokozta a szürreális, a Fekete lagúna szörnyeként botladozó táncos. Egyébként a Dolly Roll Windszörny című számát dolgozták fel, tehát adva volt az őrület. (Elismerés illeti a zenei szerkesztőt, aki biztos kézzel válogat a slágerek és a „felfoghatatlan, hogy ilyen zenék is voltak” művek közül.)

A Nagy Duett színpadán kérte meg Kasza Tibi a kedvese kezét. Azóta már tudjuk, miért pont ott, és hogy hol házasodnak. Ha lemaradt róla, itt visszanézheti.

Madárékról már beszéltünk és a legutóbbi előadásuk alapján is úgy tűnt, ők az egyik legkedvesebb páros a műsorban. Az LGT Bokszát kapták a 4. adásban. Kicsit ugyan nosztalgikus volt az összhatás: a Három kívánság csúcspillanatait idézte a koreográfia, de legalább jó volt nézni, ahogy Madár lubickol az otthonos környezetben. Annyira beleélte magát, hogy nem is bírt leállni a zsűri értékelése közben sem, míg Judy egy technikai KO-val földre nem vitte.  

Hódi Pamela és Jolly (előbbi Berki Krisztián gyermekének anyja, utóbbi a mulatós zene fontos képviselője ) volt az a pár, akik egyértelműen a trash-irányt célozták be, és ez jól sikerült nekik – leszámítva, hogy már kiestek. Kasza többször megfejtette, hogy miért igazán szórakoztató Hódi: nincs ritmusérzéke, nem tud énekelni, de mindez eltörpül az angoltudás hiánya mellett, mégis mindig odateszi magát, és nagyon lelkes. Az önigazolástól megfeszülő mulatós szár pedig pusztán szociológiai szempontból is érdekes. Talán olyan bűnös élvezet őket nézni, mint anno az Ős-Budapest Tv-ből bárkit: tudjuk, hogy alapvetően rossz, amit látunk, mégis, vagy éppen ezért, nagyon tudunk rajta szórakozni. 

Végül is, valahol ebben fogható meg a műsor sikerének egyik eleme – messze a legnézettebb produkció a TV2-nél – a néző nyugodtan szórakozhat a celebvilág szerencsétlenkedésein. Persze emellett profi, olykor meglepően kedves a végeredmény, a közönség pedig általában azokat támogatja, akik picit többet nyújtanak az önparódiánál, vagy legalábbis szerethető figurát tudnak hozni az ismert karakterükön túl. 

Na de önnek melyik pár a legrokonszenvesebb? Ki nyerjen?