A hétvégén a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendezték meg a Nagymező utcában a Fotóutca Fesztivált. A Capa Központban és a környékén kiállításokat és workshopokat nézhettek és hallgathattak a fotózás iránt érdeklődő amatőrök és szakmabeliek.

Így vettünk részt Cinthya Dictator portré- és instagramfotó workshopján, ahol amellett, hogy egy csomó szakmai tippet megtudhattunk, Cinthyát is jobban megismerhettük, messze túl a bulvársajtó találgatásain. A cikk béna címe lehetne “Cinthya Dictator - őszintén szakmáról és magánéletről”. De inkább térjünk is a lényegre.

Cinthya Dictator élete pár éve nyitott könyv, amit vehetünk szó szerint is, nem csak a vele készült tévés műsorok miatt, hanem mivel fotós portfóliójának központi témája leginkább saját maga és mivel instagram oldalára úgy tekint mint egy “digitális emlékkönyv”.

Ha fotográfiáról van szó, Cinthya portréfotósnak tartja magát, szenvedélyes és hiperaktív személyiség, ami munkáin is jól látszik. “Megvan benne az őserő” - idézte büszkén egy tanára véleményét. Előadását saját portfóliójára alapozta, amin kronológikusan haladva mutatta meg, hogyan fejlődött a munkássága és személyisége, mit jelent számára a fotográfia, az egyetem (=MOME), milyen témák foglalkoztatták és kik határozták meg életét.

Gombos Cintia 13-14 éves kora körül találta ki Cinthya Dictator imidzsét, amikor elkezdett utánozni olyan idolokat, mint David Bowie, Amy Winehouse, Maliryn Monroe stb. Ekkor még a Myspace volt a menő.

"Nagy sztárkultuszban nőttem fel. Elkezdtem kutatni kik voltak rám hatással. Öncélú utánzás volt. Már kicsit szégyellem, de fontos része a személyiségemnek.

Van egy lelkünk aki választ, aki keresi az utat és a választások alapján épülünk fel, ez az, ami meghatároz minket.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Cinthya Dictator a fotózást terápiaként is használja, hiszen minden komolyabb, nehéz élethelyzetben ezt választotta a feldolgozáshoz és továbblépéshez.

"Volt egy megítélésem, amivel nem értettem egyet és nem tudtam kilépni belőle.

SP-nek csúfoltak a suliban.

Tudtam, hogy túlzás vagyok sok szempontból, de azt is, hogy paradigmaváltáson szeretnék átmenni. Leszedték rólam a sallangokat a MOME-n, bár tudom, azért maradt még rajtam bőven, de sokat köszönhetek az egyetemnek."

A személyes témákkal jött a család és a családtagokról készült képek.

A harci sérülés

Cinthya Dictatornál nyirokrendszeri rákot diagnosztizáltak, megműtötték, a műtét után három nappal pedig elkészítette az alábbi, Jeanne D'Arc című képet, üzenve ezzel a tévénézőknek, akik egy valóságshow-n keresztül végigkövethették küzdelmét és üzenve saját magának, hogy nem adja fel, bármi lesz is.

Az egyszerű emberek megsegítésére jöttem. 

/Szent Johanna/

Benne ragadtam a beteg menyasszony szerepben

A betegsége alatt barátja, Varga Viktor megkérte a kezét, készült róla valóságshow, kezdett felnőni, híres lett, majd egyszercsak minden véget ért. A betegség feldolgozásáról, gyászról, magányról, felépülésről szólnak az alábbi képek, amihez később egy videót is készített.

Elmúlt sajnos a vágás, pedig akartam egy ilyen harci sérülést.

Többször elmondta az előadás során, hogy az alkalmazott fotográfiát nem neki találták ki, hogy olyan embereket szeret fotózni, akik hatnak rá, akiknek a tekintetében meg tudja találni az őszinteséget, a tartalmat, akikkel ki tud építeni egy bizalmi viszonyt.

A modell nem gondolja, hogy ez neked is ugyanolyan nehéz, pedig itt játszunk emberek önbizalmával.

El kell érni, hogy az ember megszabaduljon a gátlásoktól, ellazuljon, fontos, hogy megbízzon benned, ne érezze hülyén magát, hogy rá merj nézni úgy egy idegenre, hogy te is önmagad legyél. Ez az igazán nagy feladata egy portréfotósnak.

Sok gyönyörű nő nem találja az összhangot magával. Az én önbizalmam is nagyon sokszor ingadozik. Minden ember máshogy néz ki és szerintem pont erre kell rávilágítani és ezt hangsúlyozni. A szépségidea ezt próbálja összemosni, és ezzel én nem értek egyet."

ByeAlex jó barátja Cinthya Dictatornak, a közös munka során kezdte értékelni, ha egy kép "hibás".

A múzsám az Alex.

Elég gyorsan elrepült a két workshop másfél órája, a több mint hetven képes összeállításnak nyilván mi csak egy szegletét tudjuk itt most megmutatni, így azt javasoljuk, ha lesz még ilyen, nézzék meg maguknak, inspiratív!

A végére ráadásként egy galériában összegyűjtöttünk néhány tippet, megjegyzést, gondolatot, ami az előadás során elhangzott Cinthya Dictatortól és hasznos lehet.