Bár a mozisztárok egyre jellemzőbben kiállnak a whitewashing ellen, vagyis, hogy ne játsszanak olyan szerepeket fehér színészek, amelyeket eredetileg nem nekik szántak, a mai napig jellemző, hogy bizonyos filmeknél a történet eredetileg színes bőrű karakterét valamelyik A-listás fehér sztár alakítja.

Az ok feltehetően nem a rasszista producerek elképzelésében keresendő, inkább arról lehet szó, hogy a hollywoodi filmgyárosok mind a mai napig abban a hitben vannak, -nem is annyira tévesen - hogy a mozikat leginkább a hírességek neveivel tudják eladni.

Aktuális példa a tavasszal bemutatott Páncélba zárt szellem, aminek eredetije egy japán anime, és ebből fakadóan japán szereplőkkel bír, az amerikai verzióban a főszerepet mégis Scarlett Johansson kapta, óriási botrányt kavarva a geek rajongók köreiben. 

Nehéz ügy

Egyébként van példa az ellenkezőjére is, amikor a filmgyárosok kompenzálni akarnak, a rajongók pedig nem örülnek a polkorrekt megoldásoknak. Példának ott a Szellemirtók esete, ahol a férfi főszereplőket nőire cserélték, vagy az ugyancsak női főszereplőkben bővelkedő Star Wars. A filmekkel kapcsolatos kommentek jelentős része arról panaszkodik, hogy miért feminizálódnak az akciósztárok. (Mit érezhetnek most, a Wonder Woman sikerét látva?)

Illetve azt is rossz néven veszik, ha esetleg egy fehér karaktert cserélnek feketére, például a Doctor Strange esetében, ahol Mordo báró fehér volt, mégis a filmben Chiwetel Ejiofor játszotta.

A fent említett eset ugyan heves reakciót váltott ki az emberekből, azonban rengeteg olyan helyzet is volt már, mikor az égvilágon senkit sem háborított fel a politikailag inkorrekt casting. 

Vagy legalábbis nem lett belőle tüntetés. Nézzünk meg pár kiemelkedő példát, ahol nagyon komolyan rezgett a léc, mégis, a közvéleményt teljesen hidegen hagyta. 

  Laurence Olivier, mint Othello

Kisebb filmtörténeti kitekintéssel kezdünk. A régen minden jobb volt felvetését ássa alá, hogy senkit sem zavart, amikor – az egyébként zseniális – Olivier feketére festve játszotta a Shakespeare-dráma főszerepét. A színésznek sem afrikai, sem arab gyökerei nem voltak, a blackface pedig 1965-ben a színészi eszköztár része volt. 

Angelina Jolie, mint Mariane Pearl

Ugrunk az időben, a 2007-es Hatalmas szív című film Mariane Pearl újságírónő megpróbáltatásain alapul, akit elrabolnak, majd pakisztáni fegyveresek meggyilkolnak. A szerencsétlen sorsú Pearl Franciaországban született és afro-kubai ősei voltak. Karakterét Angelina Jolie alakította, aki ugyan egzotikus szépség, azonban koránt sem rendelkezik a fent említett ősökkel. 

Ben Affleck, mint Antonio J. Mendez

Az Argo-akció hatalmas siker volt, három Oscar-díjat is kapott - ebből az egyiket mint a legjobb film érdemelte ki, és Affleck kapta, Grant Heslovval és George Clooney-val megosztva. Azonban az ünneplés közepette elsikkadt, hogy az igaz történet főszereplője, Antonio J. Mendez mexikói-amerikai volt, míg Affleck a legkevésbé sem az.

Jake Gyllenhaal, Mint perzsia hercege

A film egy játékadaptáció. A Perzsia hercege: Az idő homokja egy fiktív perzsa herceg fáradozásait ábrázolja. Perzsia egyébként a mai Irán, a főszerepet játszó Gyllenhallról pedig eddig nem derült ki, hogy bármilyen iráni kötődése lenne.  

Johnny Depp, mint Tonto

A magányos lovas egy nagy sikerű amerikai sorozat volt, amely itthon nem annyira közismert, azonban készült belőle egy nagyívű mozifilm (inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel), melyben az indián segítő karakterét Johnny Depp kapta. A színész azonban nem rendelkezik amerikai őslakos vérvonallal, de legalább újabb őrült fejfedőben parádézhatott. 

Forrás: Huffington Post

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Angelina Jolie is játszott nemfehér szerepet úgy, hogy abból nem lett óriásbotrány

Ritkán, de előfordul az ilyesmi. Mutatunk néhány példát.

10 · Sep 02, 2017 04:59pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments