Rizwan Ahmed egy 38 éves, pakisztáni származású, Londonban született, brit színész, aki Riz Ahmed néven ismert. Pár héttel ezelőtt jelentették be, hogy a legjobb színésznek járó Oscar-díjra jelölték a Sound of Metal című filmért, amiben egy rockzenészt játszik, aki elveszti a hallását. A színész mellékállásban rapper is, és azt mondja, a zeneiparban több példát hallott már arra, hogy valakinél huzamosabb idő után halláskárosodás jelentkezik, pont úgy, mint a filmben, ezért egy ideje mindig füldugót használ majd a koncertjein.

Riz Ahmed arról is nyilatkozott a fenti videóban a BBC-nek, hogy büszke arra, hogy ő az első muzulmán férfi, akit a legjobb színész Oscarjára jelöltek.

Számomra az a lényeg, hogy minél több ember magára ismerjen ebben a dologban. Van, akinek az nagyon sokat jelent, hogy én voltam az első muzulmán férfi, akit legjobb színésznek jelöltek, és ez egy gyönyörű dolog és én ezt támogatom. Ha valaki azért örül, mert egy olyan filmet láthat, ami a siketek bemutatására fókuszál, ami nagyon hiányzik a mozikból, és számukra inkább ez jelent sokat, ez is egy nagyon szép dolog

– mondja Riz Ahmed, hozzátéve többek között, hogy Steven Yeun személyében délkelet-ázsiai férfi is idén van először a legjobb színész kategória jelöltjei között.

A színész azt nem teszi hozzá, de a témához tartozik, hogy a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a szintén muzulmán Mahershala Alit már kétszer jelölték, és mind a kétszer nyert is. Szintén nem teszi hozzá érthető okoknál fogva, de attól még nagyon aktuális témának számít, hogy az Oscar-díjak renoméja-relevanciája vészesen csökken az utóbbi időben. Mindenesetre a GoldDerby azt írja, hogy az előrejelzések szerint a kategória győztese az augusztusban rákban elhunyt Chadwick Boseman lesz, aki, ha tényleg nyer, az ötödik fekete férfi lesz, aki megkapja a díjat. A fekete női színészek közül főszerepért eddig csak Halle Berry nyert, idén Viola Davis jelölve van ugyan, de az előrejelzések szerint Carey Mulligan lesz a győztes.