Anatolij Moszkvin esete az egyik legdurvább az orosz kriminalisztika történetében, ez biztos. A tucatnyi nyelvet beszélő zseni temetőkbe járt ki kislányok holttestéért, amiket hazavitt és babává alakított. A holttestekkel ugyan nem közösült, de a szülőknek épp elég szörnyű volt, hogy mindegyik kiürített sírra évi több beteg üzenetet vitt, amelyekben kellemes ünnepeket és vidám iskolakezdést kívánt az elhunyt gyerekeknek. Végül 2011-ben fogták el a rendőrök a skizofrén férfit, aki egy elmegyógyintézetbe került. Ha az egyik anya fogta volna meg a temetőben, nem biztos, hogy túléli.

Hogy a Daily Mail ízléstelenül direkt időzítette-e Halloweenre a halott és kipreparált gyerekét gyászoló orosz anya történetét, vagy sem, az rejtély, az évtizedes horrortörténetet mindenesetre épp most vették elő. A 47 éves Anatolij Moszkvinnak az volt a hobbija, hogy kislányok holttestéért ment el a temetőbe, kiásta a koporsókat, kiszedte a holttesteket és hazavitte őket. Otthon alaposan preparálta őket, hogy szép játékbabának tűnjenek: kaptak ruhákat és sminket, valamint a mellkasukba kis zenélő szerkezeteket ültetett. A 2011-ben letartóztatott Nyizsnyij Novgorod-i történész minden áldozata születési időpontját feljegyezte.

Az ügy persze rég megjárta a bíróságot is, Moszkvint skizofrénnek nyilvánították és egy szigorúan őrzött elmegyógyintézetbe zárták. Döbbenetes, de a 13 nyelven beszélő zseni így vádolta meg a szülőket, akiknek gyermekeit exhumálta:

Otthagyták a kislányaikat a hidegben, és én hazahoztam, és felmelegítettem őket.

A 42 éves Natalia Csardimova sohasem fogja elfelejteni, hogy Olga lánya egyike volt a 29 kihantolt gyermeknek. Az azóta újratemetett Olgát meggyilkolták, miután életében először engedte meg anyja, hogy egyedül átmenjen a másik tömbházba a nagyanyjához. Egy drogos a lépcsőházban elkapta, a háztetőre vitte a fülbevalóiért, de a lány el akart szökni, ekkor támadója fejbeverte.

Megszentelt hely

A holttestet öt hónappal később találták meg a tetőtérben, csövek közé ékelve. „2002. október 2-án temettük el. Sose tudtam volna elképzelni, hogy majdnem tíz évvel később, 2012. október 5-én a rendőrséggel fogom felnyitni a sírját, ahonnan eltűntek a maradványai" – mondta Csardimova. Hozzátette, a sír a világ legszentebb helye volt számára, el se tudta képzelni, hogy valaki felnyitná, ráadásul nem is látta nyomát annak, hogy valaki zargatta volna a sírt. Annyit láttak még 2003-ban, hogy valaki járt a sírnál, egy koszorú nem volt a helyén. 

Egy hónappal később egy D. A. feliratú cetlit is találtak a sírnál. A Dobrij Ángel, azaz jó angyal fedőnevet használta magára Moszkvin. Az üzenetek tovább érkeztek, minden jelentős napon találtak ilyet a síron, például szeptember 1-én, amikor az iskola elkezdődött minden évben. Azt is számon tartotta, hogy Olga épp hanyadik osztályos kellett volna, hogy legyen. „Képzelhetik, milyen volt nekünk, gyászoló szülőknek elolvasni ezeket az üzeneteket a meggyilkolt lányunkról" – mondta az anya arrül, hogyan telt az utóbbi 9 évük. Néha játékok kerültek a sírra, újévkor pedig díszítés. Egyszer fenyegető üzenetet kaptak a szülők, hogyha nem állítanak látványos síremléket a lányuknak, elviszi a holttestet. 2003-ban elkészült a sírkő.

A rendőrség szemet húny

A rendőrséghez hiába fordultak a szülők, ők tehetetlenek voltak. Annyit mondtak Csardimovának és férjének, hogyha elkapják az illetőt, nyugodtan tegyenek vele, amit akarnak, a rendőrség szemet húny majd. Az anya állítja, ha Moszkvint megtalálta volna a sírnál, a saját két kezével öli meg helyben. A nő és férje kapcsolata belerokkant a történtekbe, elváltak, de a lakást a férj nem volt hajlandó eladni. Volt, hogy órákig állt Olga szobájában, és nézegette elhunyt kislánya tárgyait. 14 hónap után jöttek újra össze, és azóta a nő szült egy gyereket, Alekszejt. 

2011-ben aztán végre elfogták a rendőrök Moszkvint, miután többen panaszt tettek a sírüzenetek miatt, és őt hozta a hatóság összefüggésbe az üggyel. Csardimovékat is megkeresték azzal, hogy meg kéne vizsgálni a lányuk sírját, benne van-e a holttest. Sajnos nem volt, Moszkvin vágott egy léket a koporsóba, azon keresztül szedte ki korábban a testet. A rendőrök azonosították a babává vált holttestek között Olgát, de azt mondták az anyának, túl durva látvány lenne. Ő csak a többi gyerekről látott fotókat.

Moszkvin szülei nem érzékeltek semmit

A beteg elkövető a szüleivel lakott együtt, anyja, a 76 éves Elvira így nyilatkozott: „Láttuk ezeket a babákat, de nem gyanítottuk, hogy holttestek vannak bennük. 

Azt hittük, ez csak a hobbija, hogy ilyen nagy babákat készít, és nem láttunk ebben semmi rosszat."

Az idős nő a férjével minden nyarat egy hétvégi házban töltött, ekkor hozhatta a testeket fel a lakásba a fiúk, aki az orosz temetők elismert szakértője volt. A rendőrségnek is mindenféle magyarázatot előadott: a múmiakészítés mestere akart lenni, kommunikálni akart a lányokkal, meg akarta várni, amíg a tudomány újra életre kelti őket. Szexuálisan abszolút hidegen hagyta az egész, nem rontotta meg a holttesteket. A pszichológusok szerint a tiszta elméjű férfi akkor vált mindig elborulttá, ha a „lányairól" beszélt.


Nagyobb térképre váltás

Úgy tudni, a férfit gyerekkorában megerőszakolták, valamint kényszerítették, hogy megcsókoljon egy halott 11 éves lányt egy temetésen. Amúgy mindig szeretett volna örökbe fogadni egy kislányt, de mivel nőtlen volt, a hatóságok elzárkóztak ettől. A szülőket ez nem hatja meg, Csardimova azt szeretné, ha igazi bűnözők közé kerülne a börtönbe, mivel fél, hogy egyszer kiengedik a pszichiátriáról. Szerintük a férfi szüleinek is tudniuk kellett az egészről, már csak a szag miatt is, ami a lakást uralhatta. A rendőrök mindenesetre minimális esélyt adnak annak, hogy az évente felülvizsgált férfi valaha kikerül az intézetből. 

Hozzászólna? A Facebookon megteheti!