Munkagép vágott át egy gázvezetéket egy gyáli kereszteződésben csütörtök délután, a gázömlés miatt lezárták a környéket, több házat és üzletet is kiürítettek – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Csámpai Attila elmondta: a Bem József utca és a Kőrösi út kereszteződésében átvágott vezetékből ömlik a gáz, amit a fővárosi hivatásos, illetve a gyáli önkéntes tűzoltók igyekeznek semlegesíteni a megyei katasztrófavédelem műveleti szolgálatának felügyeletével.

Mivel a sérült gázvezeték körzetében magasfeszültségű villanyvezetékek is futnak, a kezdetben lezárt 100 méteres sugarú kört 200 méteresre terjesztették ki – magyarázta a szóvivő. A védőzónából eddig körülbelül száz embert kísértek biztonságos helyre, de ez a szám még nőhet. Nemcsak lakóházakat, hanem egy élelmiszerüzletet is ki kellett üríteni. A gázszolgáltató szakemberei megkezdték a hiba elhárítását – közölte Csámpai Attila.

Frissítés

Visszatérhettek lakásaikba a gyáliak este negyed 8 körül. Csámpai Attila szerint összesen 125 embernek kellett elhagynia lakását. Kiürítettek egy, a környéken lévő fröccsöntő üzemet is. A veszély azóta elmúlt, de a gázszolgáltató szakemberei még dolgoznak a sérült vezeték javításán. Emiatt mintegy ötszáz embert érintő gázszünet van a térségben, várhatóan péntek délelőttig. A jelenleg is folyó felmérés után derülhet ki, hogy a szolgáltatás szüneteltetése miatt hányan kérnek ideiglenes elhelyezést éjszakára, amiről az önkormányzat gondoskodik majd.