Szombaton hívást kapott a clevelandi 911, hogy az egyik játszótéren egy terepmintás, kapucnis felsőt viselő, feltehetően kiskorú személy, felthetően egy játékpisztollyal ijesztgeti az embereket az egyik játszótéren, mindenkire ráfogja az élethű fegyvert – írja a Washington Post. A helyszínre kiküldött rendőrökhöz két alapvető információ nem jutott el, az egyik, hogy feltehetően egy kiskorúról van szó a játszótéren, és az, hogy feltehetően játékpisztollyal hadonászik. A kiérkező rendőrök, akik közül az egyik egy kezdő rendőr volt gyorsan megtalálták a 12 éves fiút. Látták, hogy egy fegyver van a nadrágja derekába dugva. Felszólították, hogy emelje fel a kezét. A fiú viszont a pólóját húzta fel, majd az egyik kezével a pisztoly után nyúlt. Az Egyesült Államokban a játékfegyvereket el kell látni egy megkülönböztető, narancssárga jelöléssel, hogy látszódjon rajtuk, hogy csak játékfegyverek, különösen azoknál a fegyvereknél fontos ez, amik megszólalásig hasonlítanak egy igazira. A fiú fegyveréről hiányzott ez a narancssárga jelzés, a fiatal rendőr bepánikolt, amikor a fiú a pólóját felhúzva a pisztoly után nyúlt. Kétszer lőtt. A fiút kórházba szállították, ahol másnap belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség azt mondta, hogy kivizsgálják az esetet, amíg kiderítik, hogy pontosan mi történt, addig felfüggesztették a szombati esetben érintett két rendőrt.

Annyit mondtak elöljáróban, hogy véletlen baleset történt, nyilvánvalóan nem azért mentek ki, hogy lelőjenek egy 12 éves gyereket. A rendőrség egy nyilatkozatban kiemelte azt is, hogy az ilyen helyzetek mennyire stresszesek, a rendőröknek azt kell feltételezniük, hogy minden fegyver, amivel szembe kerülnek, valódi, nem vehetik félvállról a fenyegetéseket.

A lelőtt fiú családjának ügyvédje azt mondta, egy 12 éves fiú nem biztos, hogy tudja, hogy mit csinál, a rendőröknek viszont tudniuk kell, hogy mit csinálnak. Valamint, hogy a tragédiák akkor történnek, ha az ember nincs tisztában a pontos tényekkel.