Nem árt az óvatosság.

Ezzel a leaddel, azaz kiemelt bevezetővel jelent meg a Vas megyei rendőrség legújabb közleménye, ami alapján úgy tűnik, a magyar rendőrségnél általánosan elfogadott elv lett, hogy az áldozat felelős a nemi erőszakért. A közlemény minden sora – szomorú értelemben vett – kincs, így sokat fogunk idézni.

Az első bekezdésben megtudjuk, Vasban nem jellemző a nemi erőszak és a nők elleni attrocitások, de persze nem árt az óvatosság. Nagy kanyart véve a közlemény beszámol a hatvanas évek áldatlan dominikai állapotairól, amikor Rafael Trujillo tábornok parancsára megölték a Mirabal nővéreket, akik feminista propagandát fejtettek ki. Emiatt nyilvánította az ENSZ november 25-ét 

a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapjává.

Újabb 180 fokos kanyar következik a szövegben, megtudjuk, miért nem árt az óvatosság. Kerüljük el a veszélyes helyeket és ismerjük fel időben, ha valaki meg akar minket erőszakolni – tanácsolják. Ebben a női metakommunikációnak nagy szerepe van a vasiak szerint, és ekkor jön a súlyos mondat:

A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot.

baranyai kezdetek

A baranyai rendőrség három oktatóvideót rakott ki 21-én, amiken fiatal lányok rakták ki a melleiket, szopogattak vodkásüveget és kacérkodtak fiúkkal. Az áldozathibáztató spotok nőjogi szervezeteknél, sőt a Guardiannél is kiverték a biztosítékot.

A VMRFK segít: csak akkor közeledjünk valakihez, ha tényleg kapcsolatba akarunk lépni vele, mert amúgy ha utólag utasítjuk őt vissza, az dühöt kelthet benne. Nem árt az óvatosság. Akkor is szükség van rá, ha valakit követni kezdenek, amit tömegben gyakran nehéz észlelni.

A verbális és non verbális jelek azonban megmutatják a támadó szándékát.

Ha felmerül bennünk a gyanú, hogy követnek, igyekezzünk jól kivilágított helyre menni, esetleg elvegyülni a tömegben, ha van olyan. Sugározzunk magabiztosságot és önbizalmat, és higgyünk benne, hogy

sikerülhet elkerülni az áldozattá válást!

És persze nem árt az óvatosság sem.

Kommentálná? A Facebookon tegye!