Meghalt az a 25 éves férfi, aki véletlenül magára nyitotta  a 86 °C-os, forró gőzt munka közben a  csongrád-bokrosi Mars gyárban – tudta meg a Velvet. 

"A sérült sajnálatos módon 2014. november 24.-én 16 óra 30 perckor elhunyt"  tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs osztálya. 

Mint megírtuk, Zs. D. kedden reggel munkatársával éppen a gyár melegvizes rendszerén dolgozott, ahova két darab alkatrészt kellett beszelniük egy szűk helyre. Egy neve elhallgartását kérő dolgozó megerősítette, hogy Zs.D. volt az, aki bemászott, hogy a csőrendszerhez csatlakoztassa az alkatrészeket. A kis helyen hegesztővel kellett ehhez dolgoznia. Ez okozta a brutális balesetet: 

A cső és a szűk fal közé beszorulva hegesztett, miközben munkatársa adogatta neki a szerszámokat, azonban miközben kinyúlt az egyikért, lábával meglazította az egyik, a gőz visszatartására is szolgáló pillangószelepet, és ekkor zúdult rá a magas nyomású, 86 °C-os gőz. Munkatársa már csak a kiabálásra lett figyelmes, hátrafordulva csak egy hatalmas gőzhalmazt látott, benne a fájdalomtól üvöltő Zs.D. alakjával, aki beszorulva nem tudott kimenekülni. Társa a másik oldalról benyúlva megragadta a karját, és az egyik tartály tetejénél kihúzta a gőzből. 

Amikor a mentők kiérkeztek, a férfi egy széken ült, és még eszméleténél volt, végül mélyaltatásban, mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

"A hegesztőpajzsnak köszönhetően az arca nem sérült meg, de a teste többi része a nagy nyomású forró gőz miatt súlyosan megsérült. Állítólag néhol csontig főtt a gőzben" – írta meg korábban az Indexnek egy a neve elhallgatását kérő kollégája. 

A fiatalembert információink szerint a Szent István Kórház Égés- és Plasztikai Sebészeti Osztályán az intenzíven kezelték. Barátai a Facebookon  felhívást tettek közzé, melyben azt kérték, hogy aki tud, adjon vért a fiatal férfinak, mert testfelületének több mint 80%-a megégett. A felhívás után úgy tűnt, stabilizálódik ZS.D. állapota. Napokkal később azonban ismét kétségbeesett kérések lepték el a Facebookot, melyben továbbra is véradásra szólították fel az imserősöket és ismeretleneket. Sajnos hiába. 

A megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatósága is szigorú vizsgálatot indított az ügyben. 

„A jogszabályi előírás alapján a szűk térben való csőszerelési tevékenységre részletes technológiai utasítást kellett volna készíteni. Ezt a munkáltató elmulasztotta. A baleset megelőzhető lett volna, ha ezt a hegesztési tevékenységet nem szűk térben, hanem egy biztonságos helyen végzik, majd ezt követően végzik el a csőszakasz beépítését” – tájékoztatott a vizsgálatról a kormányhivatal. 

A baleset vizsgálata befejeződött, azonban a határozatok kiadása még folyamatban van, és még nem is jogerősek. Mivel még nem minden határozat került kiadásra, így a munkáltatóval szemben az eljárás nem zárult le"  válaszolták újabb érdeklődésünkre.