Az ónos eső miatti fakidőlések miatt 160 ezer fogyasztónál szűnt meg a hét elején az áramszolgáltatás, a szerda reggeli adatok szerint egyelőre 4 ezernél továbbra sem volt áram – közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója szerdán. A főigazgató szerint néhány olyan település volt, ahova az éjszaka nem tudtak eljuttatni aggregátort, mert olyan nehéz volt a terep, a kidőlt fák ezreit kellett eltakarítani az útból. Hozzátette, hogy ezekre a helyekre szerdán délelőtt szállították ki az aggregátorokat.

Különféle mellékirányokból történt árambetáplálással és aggregátorok beállításával a fűtés, világítás és az ivóvízellátás feltételeit rövid időn belül biztosítani tudjuk – mondta a főigazgató. A teljes elektromos hálózat helyreállítása, amelyben nagyfeszültségű rész is megsemmisült Gödöllő térségében, akár heteket is igénybe vehet.

Bakondi szerint Dobogókőn

kritikus helyzet van,

de a nehéz körülmények ellenére sikerült oda aggregátorokat eljuttatni és üzembe állítani, valamint a közlekedés már konvojokban lehetséges. Az állandó jelleggel ott lakók a hasonló helyzetekre fel vannak készülve, tehát a fűtés nem okoz problémát és élelmiszertartalékokkal is rendelkeznek – fűzte hozzá. Ahogy az olvadás lehetővé teszi, a Pilisi Parkerdő dolgozóival együtt megkezdődik az erdei utak tisztítása annak érdekében, hogy az elektromos hálózat helyreállítását el lehessen kezdeni.

egyre több út járható

A reggeli órákhoz képest folyamatosan csökken az ónos eső miatt lezárt útszakaszok száma – közölte szerda délután a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert Sándor szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében újra járható a Répáshuta és Felsőtárkány közötti mellékút, Pest megyében a Dunakeszi és Gödöllő, a Nagytarcsa és Isaszeg, a Gödöllő és Valkó közötti út, illetve a pilisszántói bekötőút.

A katasztrófavédelemmel együtt jelenleg is dolgoznak Borsodban az Ómassa és Mályinka, valamint a Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló közötti úton, Heves megyében a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár között, továbbá Galyatető és Mátraháza között, illetve a gyöngyösoroszi bekötőúton. Hasonló munkák zajlanak Pest megyében a Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek útvonalon, valamint a dobogókői és lajosforrási bekötőúton.