Veronika két és fél éves, kedves, érdeklődő kislány, ám élete örökre megváltozott, amikor tavaly nevelőapja olyan brutálisan megverte, hogy az akkor 14 hónapos kislány majdnem belehalt a sérüléseibe. Hetekig élet és halál között lebegett, mesterséges kómában tartották, szervezete azonban erősnek bizonyult. P. Veronika Emesére azonban még nagyon hosszú út vár, hiszen a brutális verés miatt maradandó sérüléseket szenvedett. A kislány édesapja exkluzív interjút adott a Velvetnek egy évvel a tragikus esemény után. 

Elhúzódott a gyermekelhelyezési per

A történet annak idején bejárta a magyar bulvársajtót is, hiszen „Mesi" édesanyja az a Cs. Erzsébet, aki dühkitöréseivel hírhedt szereplőjévé vált a Balázs-show-nak. Cs. Erzsébet több anya-, és krízisotthont is megjárt, miközben a gyermek édesapja, P. Tamás a bíróságon harcolt Veronika Emeséért. A férfi és a nő nem voltak kapcsolatban, egy egyéjszakás kalandból született a kislány, ám édesapja felelősségteljes szülőként a gondjaiba szerette volna venni. „Ha kicsit gyorsabb a bírósági folyamat, Veronika most egészséges gyermek lenne" – mondta az apa.  A férfi most először, a Velvetnek szólalt meg és mesélte el a borzalmas történetet a kislánya és az ő szemszögéből. 

„Biztonsági őrként dolgoztam, a fizetésem nagy részét ügyvédre és utazásra fordítottam. Erzsébet több anyaotthonban is lakott, és nem nézte jó szemmel, hogy meglátogatom a gyermeket. Aztán hirtelen eltűnt, nem vette fel a telefont és nem reagált az sms-ekre. Kiderült, hogy összeköltözött egy férfivel Hajdúszoboszlón, akit az interneten ismert meg. Még javában zajlott a gyermekelhelyezési per, amikor elmentem hozzájuk, hogy meglátogassam Veronikát – mondta P. Tamás. – K. Gábor nem engedett be a házba és azzal fogadott, hogy fizessek neki 60 ezer forintot és akkor látom a lányomat, amikor csak szeretném, a pert pedig felejtsük el. Nemet mondtam. Hazafelé azonnal hívtam az ügyvédemet, hogy valami nem stimmel, csináljon valamit. Az volt az érzésem, hogy lányom nagy veszélyben van. De nem tehettem hivatalosan semmit". Az apának sajnos igaza lett. Pár nappal később, 2013 augusztus 24-én Veronikát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, az orvosok 18 bántalmazás nyomát találták meg a kicsi testén. 

Korábban is bántalmazhatta a kislányt

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint K. Gábor viszonya a gyermek édesanyjával rapszodikus volt. Mint az a vádiratban szerepel, „többször viselkedett a gyermekkel agresszíven, rákiabált, ha a kicsi sírt, de arra is volt példa, hogy ingerülten megindult a kislány irányába, de akkor az édesanya közéjük állt". Mindezek mellett rögzíti a vádirat azt is, hogy édesanya nem merte egyedül hagyni lányát az élettársával, ennek ellenére ez mégis többször előfordult. 

Az ügyészség szerint Cs. Erzsébet beszámolójából kiderült, hogy a kislányt korábban is bántalmazhatta K. Gábor. A Velvethez eljuttatott dokumentum szerint „augusztus 9-én az asszony hazaérve sérüléseket fedezett fel a gyereken, 

Zöldes-lila foltokat látott a szeme alatt és a halántékán"

– írták. A nő állítólag ekkor felelősségre vonta a férfit, aki azt mondta, Veronika csak elesett. Az ügyészség szerint a nő próbált hinni a társának, de valójában tudta, hogy a sérülések bántalmazásból származnak. Ez a védőnőnek is feltűnt, aki szólt, hogy vigyék orvoshoz a gyereket. Ezt nem tették meg, néhány nap múlva pedig újabb foltok jelentek meg Veronika bőrén. 

Ezt a későbbi orvosi szakvélemény is megerősítette. A kórházi zárójelentésben külön kiemelik, hogy nemcsak friss sérülések, hanem pár napos, korábbi foltok is láthatóak voltak a 14 hónapos gyermek bőrén. 

Nyűgös volt a kicsi, ezért megverte

Ez történt azon az augusztusi napon is, amikor az akkor 14 hónapos kislányt édesanyja a nevelőapjával hagyta, míg ő elment a boltba. Cs. Erzsébet vallomása szerint ódzkodott otthagyni a kicsit, de miután gyomorrontása miatt betegeskedett, nem akarta magával vinni. 

A vádirat szerint a gyerek nyűgös volt, ami „indulatba hozta" a férfit, aki előbb erélyesen rászólt a gyerekre, majd

 majd közepes erővel megragadta a nyakát. A kislány még jobban rákezdte, mire a férfi egy fa bottal kétszer nagy erővel fejbe vágta 

– áll a vádiratban. Az anya már csak a sírásra ért haza. A nevelőapa ekkor azt mondta, hogy Veronika megint „csak" elesett, ám a gyerek rosszul lett, fennakadtak a szemei, rángatózni kezdett és hörögve vette a levegőt.  Azt gondolták, hogy a vizes borogatás a megoldás, de végül belátták: sürgősen mentőt kell hívni. 

Az orvosoknak azt mondták, fellökte egy kutya a gyereket

Amikor a mentők megérkeztek, a kislányt a fürdőszobában találták meg vizes borogatásban. Egyből sérüléseket és foltokat fedeztek fel a testén: „A hozzátartozók ezek eredetére rákérdezve korábban balesetekről számoltak be: 

a gyermek kiságyba beverte a fejét, a kutya fellökte, járni tanulás közben megütötte magát. "

– olvasható a Velvethez eljuttatott kórházi jelentésben.

Veronikán testszerte 18 bántalmazás nyomát találták, a koponyacsontja és a nyakszirtcsontja eltört. Kritikus állapotban került kórházba, azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta. 

A kórházból azonnal értesítették a  rendőröket. „A testszerte látott, különböző idejűnek imponáló külsérelmi nyomok kezdettől felvetették a gyermekbántalmazás lehetőségét. Rendőrségi bejelentés megtörtént" – írták a zárójelentésben. 

Úgy tudjuk, az édesanya az eset után önként jelentkezett pszichiátriai kezelésre, a nevelőapát, K. Gábort pedig előzetes letartóztatásba helyezték. 

Az édesanya védi a nevelőapát

Az ügyben megtörtént a vádemelés, az első bírósági tárgyalás október 22-én volt, a második november 28-án.

K. Gábor, elsőrendű vádlottként nem tett vallomást, ezért a bíró olvasta fel korábbi vallomását. E szerint imádja a gyereket és csak játszani akart vele – tudatta a Velvettel Tatár Timea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője. 

„Ezt követően továbbra is hanyatt feküdtem az ágyon, és a gyereket elkezdtem nekidobálni az ágy háttámlájának, ahonnan a gyerek mindig visszapattant a kezembe. Emlékezetem szerint a gyereket háromszor dobtam neki a háttámlának. Megjegyezni kívánom, hogy a háttámla puha, de nekitámaszkodik a falnak, és elképzelhetőnek tartom, hogy a gyereket egy alkalommal feljebb dobtam, és a feje nekiütődhetett a falnak” – áll a férfi vallomásában.

A másodrendű vádlott (Cs. Erzsébet, az édesanya - a szerk.) az első tárgyaláson szintén nem tett vallomást. Korábbi vallomásaiból kiderült, hogy szerinte a férfi nagyon szerette a kislányt, jelenlétében  soha nem bántotta. Az éppen járni tanuló gyermeken egyébként esései miatt voltak kék foltok. Egy ilyen kék foltot számon kért egyszer az élettársán, a férfi is a kicsi eséseire hivatkozott, és kikérte magának a feltételezést. Amikor az ominózus napon hazaért, a gyerek vészjóslóbban sírt, mint máskor. Párja azt mondta, hogy a gyermek elesett és a foga miatt is nyűgös, de a bántalmazást tagadta.

A Debreceni Törvényszék közleménye szerint jelenleg is javában tart a bizonyítási eljárás. A következő kitűzött tárgyalásokon a bíróság a családtagok mellett többek között a háziorvost és a gyermekjóléti szolgálat munkatársait is kihallgatja tanúként.

Az internetről tudta meg, hogy majdnem meghalt a lánya

Az édesapa utoljára akkor látta utoljára, amikor K. Gábor – állítása szerint – pénzt kért tőle a láthatásért cserébe. Augusztus 24-én édesanyja hívta fel, mert az interneten olvasott egy cikket arról, hogy egy kislányt nevelőapja súlyosan bántalmazott Hajdúszoboszlón. A férfi rögtön a rendőrséget hívta, ahol megerősítették a  történtekről. 

„Veronikát két hétig tartották mesterséges kómában, az állapota kritikus volt, élet és halál között lebegett" – emlékszik vissza P. Tamás. Időközben a gyerekelhelyezési per véget ért, és a kislányt az édesapjánál helyezték el. Cs. Erzsébet kéthetente egy órára láthatja a lányát, szigorú felügyelet mellett. 

Veronika és az édesapja jelenleg a nagymamánál élnek, a kislány nagyon kedves, érdeklődő, azonban a bántalmazás örökre nyomott hagyott rajta. Most két és fél éves, de még csak pár szót tud mondani, bal oldalára részlegesen lebénult, és valószínűleg maradandó agyi károsodásokat szenvedett. „Gyógytornára járunk, folyamatosan orvoshoz viszem, a munkámat is feladtam, mert állandó felügyeletre szorul" – mondta el az édesapa, miközben a kislány le sem szállt az öléből, ölelgette. P. Tamás bízik abban, hogy Veronika egyszer majd talán normális életet élhet, amennyire „állapota engedi". 

Szerettük volna az ügyben az édesanyát is megszólaltatni, de kikérte magának a kérdést és nem kívánt nyilatkozni.

Jól jön a  segtség

Veronika jelenleg állandó felügyeletre, gondozásra szorul, ezért P. Tamás a munkáját feladva otthon ápolja, de a családi költségvetés szűkös, ezért bármilyen segítséget elfogad, ami a kislánya kaphat. 

Az Age of Hope alapítvány felvállalta, hogy a hozzájuk érkező tárgyi adományokat továbbítják a családnak, jelenleg bevásárlással, ruhákkal próbálnak segíteni rajtuk. 

Amennyiben segítene, de kérdése van, írjon nekünk!