Felfoghatatlan, értelmetlen, megdöbbentő, jut eszünkbe a családi tragédiák hallatán. És sajnos minden évben számos alkalommal hallunk, látunk, olvasunk megdöbbentő esetekről. Családon belüli erőszak, szerelemféltés, családirtás, mind mind végtelenül elszomorító. Soha nem lehet az esetek felett napirendre térni. Soha. Ebben az évben is volt jó néhány.

Tápiószele: gyermekgyilkosság

Január 8-án egy súlyosan sérült, agyhalotti állapotba került kétéves gyermeket szállítottak a mentők a budapesti Heim Pál Gyermekkórházba a Pest megyei Tápiószeléről. Az esetet a kislány, Kira édesanyja jelentette, azt állította, mire hazaért, eszméletlenül találta első házasságából származó gyermekét, aki élettársával és másik, közös gyermekükkel volt otthon. A gyermeket a mentők kiérkezésükkor légzés, vérkeringés nélkül találták, a helyszíni újraélesztés sikeres volt, ám a kislány a gondos orvosi ellátás ellenére két nappal később a kórházban meghalt. Az orvosokat is megdöbbentette a gyermek állapota, korábbi sérülések nyomait látták a testén, a kislányt többször megverhették. A gyámhatóság még aznap kiemelte a kislány húgát, egy pár hónapos újszülöttet a családból, a harmadik gyermek, a nő előző kapcsolatából született hároméves Cintia pedig az édesapjához került Erdőkertesre.

Az anya élettársát, B. Bélát a megyei nyomozók öt nappal a tragikus esetet követően őrizetbe vették, és emberöléssel gyanúsították meg. Az anya akkoriban azt nyilatkozta, hogy Kirának esélye sem volt a túlélésre. Élettársa először azt mondta, hogy fel szeretett volna nyúlni Kira a poharáért, hallott egy köhögést, majd egy csattanást. Ahány emberrel beszélt, annyiféleképp mondta el, mi történt. A kórházban már azt mondta a gyermek édesanyjának, hogy vitte volna lefektetni a kicsit, és akkor hallott valami csattanást. Az anya azt is elmondta, hogy korábban élettársa az akkor még csak másfél éves Kirát lelökte a kazánház lépcsőjén is, és többször verésnyomokat vett észre a kicsi testén. A tragikus napon pedig Kirát olyan ütést érhette, amit aligha élhetett túl. A hivatalos vizsgálat szerint a nevelőapa „erős ütéssel, valamilyen eszközzel ütötte meg a kétéves tápiószelei kislányt, aki a kórházban belehalt a bántalmazásba”. A férfit letartóztatták, az eljárás ma is tart.

Tárnok: szerelmi dráma

Vezetékdarabbal fojtották meg azt a nőt, akinek a holttestét január 23-án bebetonozva találta meg a rendőrség egy tárnoki családi házban. A történet hátterében igazi szerelmi dráma állt. Egy 36 éves tárnoki nő eltűnéséről volt férje még az előző év májusában tett bejelentést. A bejelentő szerint volt felesége 2013. április 14-én ismeretlen helyre távozott, és az autója is eltűnt. A kocsit a rendőrök 2014. január 22-én Tatabányán találták meg egy garázsban. Kiderítették, hogy a garázst az eltűnt nő ismerőse, a szintén Tárnokon élő C. Zoltán bérelte ki 2013. április 24-én. A 45 éves férfit a nyomozók kihallgatták a nő eltűnésével kapcsolatban, vallomása közben többször ellentmondásokba keveredett. Végül bevallotta, hogy miután a 36 éves nő 2013. április 14-én átment hozzá, veszekedni kezdtek, majd megölte. Az ügy nem a végzetes napon kezdődött. Sokkal előbb. A nőnek és a gyilkossággal vádolt C. Zoltánnak több tíz évvel azelőtt viszonya volt, a nő azonban nem tudta elfogadni, hogy a kapcsolatuknak vége, és szerelmével üldözte a férfit. Volt, hogy zaklatta a férfi családját, visszatérően, erőszakos módon is, önkényesen beleavatkozott az életükbe, a férfi folyamatosan véget akart vetni mindenféle kapcsolatnak kettejük között. A gyilkosság napján a vita eldurvult, a férfi egy vezetékkel megfojtotta a nőt, és bebetonozta a ház aljzatába.

Magyarbánhegyes: családirtás

Nagy flottával vonult ki az Országos Mentőszolgálat május 15-én egy magyarbánhegyesi tragédia helyszínére. Öt mentőautó és két mentőhelikopter ment a községbe. Két sérültet már nem lehetet megmenteni, ők életüket vesztették, egy nőt és egy férfit pedig ellátás után életveszélyes állapotban szállítottak az ügyeletes kórházba. Mindannyiukat meglőtték. A gyilkossággal gyanúsított férfi még aznap feladta magát Békéscsabán. Kiderült, hogy a 47 éves vésztői T. Lajos aznap délután lőtt rá volt élettársára, annak barátjára, a nő anyjára és az ő élettársára. Egykori élettársát a 27 éves M. Adriennt, aki kisgyermeket várt, hasba lőtte, a nő barátját, J. Csabát szívlövéssel valósággal kivégezte. M. Adrienn édesanyját egy lövéssel megölte, a nő barátját, R. Józsefet többször megsebesítette.

A vérengzést végignézte T. Lajos és M. Adrienn ötéves kislánya is. A családirtás hátterében a helyiek szerint két ok is közrejátszott. Egyrészt az, hogy T. Lajos megtudta, volt barátnője új szerelmétől négyhónapos terhes. Másrészt a család egyik rokona szerint az apa nem akarta, hogy az ötéves gyermekét külföldre vigye a kint élő volt élettársa és annak új barátja. Emiatt többször fenyegette megöléssel a családot. A gyilkosság napján pisztollyal lépett be a házba, magához vette a kislányát, majd a fegyverrel a kezében kifelé indult. Ezt azonban nem hagyta a család többi tagja, megpróbálták megakadályozni, hogy elvigye a kicsit. Ezután tört ki a lövöldözés.