Nehéz trendeket felállítani arra, hogy egy adott időszakban mi lesz a kriminális slágertermék. Persze vannak állandó célpontok, vannak szezonális kedvencek, de hogy ezek között szerepeljenek a külföldi munka- és erőgépek, arra még a legcsapongóbb elméjű kriminalisztikusok sem mertek gondolni. Pedig de. Néhány termék azokból, ami idén tetszett a bűnözőknek.

Munkagépek

Francia zsaruk értesítették a magyar nyomozókat, hogy legalább félmilliárd forintot érő traktort loptak el náluk, és a szálak Magyarországra vezetnek. Jól dolgoztak a magyar rendőrök, mire az idei szép ősz után beköszöntött a majdnem hideg november, szerte az országban az összeset megtalálták. Nagykanizsán egy közúti ellenőrzés során bukkantak az egyik mezőgazdasági gépre, majd még ötre egy közeli telephelyen. Nagykátán egy orgazdát kerestek a zsaruk, és persze ott is francia traktort találtak. És a gyanúsított másik telephelyén még hármat. Rajta keresztül egy tápiószentmártoni férfi vállalkozásának lerakatában is rábukkantak három francia traktorra. Ez a telephely valóságos lopott termékek kincsesbányája volt: akadt itt még ipari klímaberendezés és egy Németországból ellopott silózó gép néhány alkatrésze is.

Aztán az erőgépek utáni vágy magasabb dimenziókba lépett. 2014. december 12-én a mátészalkai rendőrök egy csengeri telephelyen tartottak ellenőrzést, ahol egy lánctalpas rakodógépet találtak. Az intézkedés közben kiderült, hogy a munkagépet az olasz hatóságok körözték.

Bérelt luxusautók

Egy magyar bűnbanda az elmúlt két évben külföldi – nemzetközi gépjármű-kölcsönzéssel foglalkozó – gazdasági társaságoktól többségében nagy értékű, prémium kategóriás személygépkocsikat vett bérbe, hogy aztán azokat ellopják és Magyarországon értékesítsék. A bűncselekmények elkövetését szervező körök strómanok segítségével vették bérbe a gépkocsikat. Hajléktalanok voltak a segítők, akiket feladatuk elvégzésének idejére jól szituált turistákká alakítottak át. Az álturistáknak külföldi fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük, amelyre a szervezők, illetve közreműködőik a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, amennyi a kölcsönzést és járulékos költségeiket fedezte. Ezt követően a strómanoknak nem kellett mást tenniük, mint a szerződést aláírni. A gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták, később azt állították, hogy ellopták tőlük, melyekről bejelentéseket tettek különböző rendőri szerveknél. A gépjárműveket, azok egyedi azonosító jeleit manipulálva hozták forgalomba az ország területén. Idén buktak le.

A csalással okozott kár közel fél milliárd forint. És még néhány adat: 60 lopott gépkocsi, 55 gyanúsított, 12 letartóztatás.

Márkás órák

November 22-én egy márkás órákat forgalmazó boltot rabol ki négy férfi Budapesten, az Andrássy úton. Nem egyszerűen kifosztották a Hublot óraboltot, a banda még kegyetlenül is bánt az alkalmazottakkal. Először kalapáccsal csépelték az üzlet 39 éves biztonsági őrének a fejét, majd rugdosták. Miután ártalmatlanná tették az őrt, a két eladóval együtt a radiátorhoz bilincselték. Ezután a kalapáccsal bezúzták a vitrineket, amiket kipakoltak, végül a 100 milliónyit, vagy még többet érő órákkal elhagyták a helyszínt. A rablók annyira összeverték az őrt, hogy az Országos Baleseti Intézetben meg kellett műteni. Többek között azért is volt sürgős a sebészeti beavatkozás, mert az ütések miatt az agyhártyája és koponyája közötti rész bevérzett.

A rendőrség fotókat tett közzé a támadókról, egyiküket pedig azonosította is. Az orosz állampolgárságú Andrej Olegovics Visnyakov ellen nemzetközi körözést rendeltek el, de mindeddig sem őt, sem társait nem fogták el.