A tragikus balesetekről, tűzesetekről készült felvételeket mi sem szeretjük. De megmutatjuk, még akkor is, ha elborzasztóak, megindítóak és szomorúak is, mert minden eset ezer tanulsággal szolgálhat.

Tűzvész a Kodály köröndön

Ez év július 15-én az elmúlt évek legpusztítóbb tüze tombolt Budapest szívében. Az Andrássy út és a Kodály körönd sarkán álló palota több emeletes épületének kiszáradt faszerkezete kapott lángra, ahol előzőleg felújítási munkálatokat végeztek. A kiérkező tűzoltók a lakókat kimenekítették, személyi sérülés nem történt, ám mire a tűzoltók a helyszínre értek, másodpercenként már tíz métert terjedt tovább a tűz, és a harmadik emeletet is elérte. Nyolcvan tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán. Szinte reménytelenül. A tetőszerkezet, a harmadik emelet és a második emelet egy része valósággal megsemmisült. Időközben a helyreállítási munkálatok megkezdődtek.

Életveszélyes a gyorsforgalmi

Halálút, mondják a pestiek a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre vezető 2X1 sávos gyorsforgalmi útról. A szakértő szerint szimplán balesetveszélyes, életveszélyes, és közlekedésre alkalmatlan. Több okból is, de a legfontosabb: baj esetén nincs menekülési útvonal. Ennek megfelelően egymást érik az úton a tragikus esetek. A rendőrség elérhető statisztikája szerint az elmúlt egy évben 10 súlyos baleset történt az útszakaszon, ebből egy volt halálos. Viszonyításul: a párhuzamos Üllői úton hét súlyos karambol volt, és egyben sem halt meg senki. A Velvet több balesetről is beszámolt (ld. keretes irásainkat), egy alkalommal pedig bővebben is írtunk a problémáról.

ferihegyi csattanások

November 21-én a városközpont felé tartó oldalon két személyautó és egy kisteherautó ütközött össze. A kisteherautó felcsúszott a szalagkorlátra, míg a másik két jármű is súlyosan megrongálódott. A balesetben hárman sérültek meg, őket a mentőszolgálat kórházba szállította.

Többen megsérültek, amikor több jármű ütközött össze a Ferihegyi út és az Üllői út csomópontjánál. A balesetben egy kisbusz oldalára borult, a műszaki mentést a fővárosi tűzoltók végezték, a sérülteket a mentők látták el. Az egyik járműből olaj folyt az úttestre.

Kirándulni indultak, soha nem értek oda

Az év egyik legtragikusabb balesete augusztus 23-án történt a 2-es főúton. A szobi leágazástól körülbelül 500 méterre ütközött össze két autó. Az egyikben öten utaztak, éppen a hétvégi kirándulásukra tartottak, közülük két felnőtt a helyszínen életét vesztette. Az autóban két gyermek is utazott, egyiküket mentőhelikopterrel vitték a váci kórházba. A roncsból a harmadik felnőttet és a másik gyermeket a váci tűzoltók szabadítottak ki. A rendőrség azt is vizsgálta, amit a szemtanúk állítottak, hogy a balesetet két, egymással autóversenyző fiatal férfi okozta. E közben egyikük előzte társát, majd a nagy sebességtől kisodródott az útról és belecsapódott abba a szabályosan közlekedő Hondába, amiben a kirándulásra tartó házaspár gyermekével, barátnőjük és annak gyermeke utazott. Ezt a kisodródott gépkocsi vezetője cáfolta, ennek ellenére a rendőrség őrizetbe vette. Az eljárás jelenleg is folyik.

Plusz egy eset: mentőhöz bilincselték a részeg sofőrt

Ez az a történet, amikor kreativitás kell egy ügy megoldásához. A mentősök sem bírtak az ittasan balesetet okozó sofőrrel, a zsaruk egyszerűen a mentőhöz bilincselték.