A hófúvás miatt járhatatlanná vált úton hat személyautó akadt el vasárnap délután Zalaszentbalázs és Pölöskefő között – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két település közötti összekötő úton a hóban rekedt járművek mentését a nagykanizsai hivatásos tűzoltók megkezdték. Közlésük szerint az érintett útszakasz a hófúvás miatt járhatatlanná vált, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy kerüljék el ezt az utat.

A nagy erejű viharos szél továbbra is nagy mennyiségű havat hord Zala megye útjaira, ezért vasárnap 19 órától lezárták a Zalaszentbalázs és Gelse közötti útszakaszt. A folyamatos úttisztítás ellenére már kora délután járhatatlanná vált a Pölöskefő és Gelse közötti út, ahol hat elakadt személyautót a tűzoltók mentettek ki, valamint a Magyarszerdahely és Újudvar közötti bekötőút. A hófúvás ellenére nincs elzárt település Zalában, mert más irányból továbbra is megközelíthető valamennyi falu.

Somogy is szív

Hófúvás nehezíti a közlekedést Somogyban, a viharos erejű szél a megyében több útszakaszon hótorlaszokat emelt – közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem. Kaposvár és Marcali térségében, Lengyeltótinál, Igalnál és az andocsi tetőn is gondot okoz, hogy a szél folyamatosan visszahordja a havat az útra. A közútkezelő 39 géppel takarítja az utakat a hóátfúvások azonban jelentősen megnehezítik, néhány útszakaszon szinte lehetetlenné teszik a közlekedést. 

Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszon a délutáni órákban a 67-es főúton az út szélei nem láthatóak, a forgalom rendőri irányítás mellett váltakozó irányban félpályán halad. Marcali külterületén, a 68-as elkerülő úton ugyancsak a délutáni órákban egy személyautó megcsúszott egy hóátfúváson és az árokba csapódott. A jármű vezetője nem sérült meg, az autó azonban jelentős mértékben roncsolódott. A hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

Északon sem jobb a helyzet

A Bakony több mellékútján, Zirc térségében, valamint Tata és Kömlőd között is hófúvás nehezíti vagy lehetetleníti el a közlekedést – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délután. A 82-es főúton Zirc térségében takarítják a munkagépek az óránkénti 70-80 kilométer erősségű szél által az útra hordott havat. A Komárom-Esztergom megyei Tata és Kömlőd közötti út mintegy 10 kilométeres szakaszát zárták le hófúvás miatt.