A kaposvári műkincskereskedő, D. Ferenc kortárs festőkkel készíttette el neves művészek alkotásait, amelyeket aztán eredetinek feltüntetve adott el áldozatainak. A Rippl-Rónai József egyik elveszett művének titulált „Fekete kalapos nőért” például 22 millió forintot kért. Mire lebukott, 6 embert húzott le összesen 80 millió forinttal. A férfit a Kaposvári Járásbíróság kedden első fokon 4 és fél év szabadságvesztésre ítélte.

D. Ferenc semmit nem bízott a véletlenre, igazi hamisítóhálózatot tartott fent. A vádirat szerint kortárs festőket, szobrászokat bízott meg azzal, hogy neves művészek – Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Benczúr Gyula és Kovács Margit – stílusában készítsenek alkotásokat. A hamisítványokat ezután neves művészettörténészekkel hitelesíttette. A művek annyira jól sikerültek, hogy a szakértőket is megtévesztették. Volt, aki tévedésével szembesülve elsírta magát.

A műkincskereskedő nyolc éven át – 2005 és 2013 között – különböző internetes portálokon, valamint kaposvári galériájában árulta az eredetinek mondott hamisítványokat. Összesen 9 festményt és egy szobort sikerült elsóznia. Ezzel hat embert 80 millió forinttal károsított meg. A férfi nem volt túl szívbajos. A Rippl-Rónai József művének tulajdonított „Fekete kalapos nő” című festményt például ő maga mutatta be a sajtónak. Miután több szakértő is megkérdőjelezte a 22 millió forintért árult kép hitelességét, még azt is bekamuzta, hogy az alkotást védetté nyilvánították (ami azt jelenti, hogy eredeti). Balszerencséjére azonban a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ Műtárgy-felügyeleti Irodája szinte azonnal cáfolta szavait. Amikor pedig 2013 novemberében letartóztatták, határozottan állította: nem tudta, hogy a festmény hamis.

D. Ferenc végül elég béna módon bukott le. Nem fizette ki a sofőrjét, aki a műveket szállította és a festőkkel tartotta a kapcsolatot. A férfi ezért feljelentette, majd később tanúskodott is ellene. A nyomozás során a rendőrök 15 hamis festményt és 3 szobrot foglaltak le tőle, majd az ügyészség - egyebek mellett - folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat ellene. A per során 30 tanú vallomását, valamint négy szakértő véleményét használták fel a közel 2000 oldalnyi nyomozati irat alapján benyújtott vádiratához. A férfit a Kaposvári Járásbíróság kedden 4 és fél év szabadságvesztésre ítélte. A döntés ellen az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbezett, ezért az nem jogerős.