Mazsu Gábor vasárnap délelőtt Püspökladány térségében kapott lencsevégre egy kialakuló tubát, amiből aztán tornádó lett. A tölcsérfelhő körülbelül 15-20 percen keresztül volt látható.

„Néhány kép Mazsu Gábortól, aki kiszállt a helyszínre kárfelmérni Püspökladány határában tegnap. Ez alapján úgy tűnik, hogy a légörvény tényleg leért a talajra, így tornádóról beszélhetünk, méghozzá nem-mezociklonális fajtáról. A károkozás mértéke alapján valószínűleg az ereje nem haladta meg az EF0-s fokozatot. Köszönjük Mazsu Gábornak az értékes megfigyelést!” -írta Facebook oldalán a szupercella.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a tornádó az éjszaka még zivatarokkal kísért, kelet felé elvonuló hidegfrontot követően alakult ki az Alföldön keresztül húzódó összeáramlási vonal mentén.
„A tölcsérfelhő 15-20 percen keresztül észlelhető volt, sőt a felkavart por alapján valószínűsíteni lehetett, hogy a tölcsérszerű örvénylés közvetlen a talaj közeli szintekre is leért. A tornádó feltételezett helyszínét felkeresve, a jelen lévő alacsonyabb, lágy szárú növényzet (napraforgó tábla) megdőlt, egy részük kitört.” – fogalmaztak honlapjukon.