Az angol parlament egyik érdekessége, hogy kétkamarás rendszerben működik, és a felsőházban, a Lordok Házában, a nevének megfelelően különféle nemesek ülnek. A Lordok Házát számtalan botrány tépázta meg az elmúlt évtizedekben, ma már egyáltalán nincs jó renoméja, amit egy napokban kirobbant botrány csak tovább rombol.

A Lordok Háza helyettes házelnöke, a 69 éves, John Sewel báró kénytelen volt lemondani, miután a Sunon megjelent egy rejtett kamerás felvétel róla, amint éppen kurvázik, nem is egy, hanem két prostival. A felvételen az is látható, ahogy kokainozik, az olyan érdekes részek viszont nem, mint hogy állítólag az egyik kurva testéről is szívott kokaint, vagy hogy törölközőben fogadta a prostikat, illetve az, hogy állítólag a Lordok Házában is meghívta őket vacsorázni, sőt még egy szeptemberi találkozót is megbeszélt már jó előre – írja a Mirror.

Áll a bál a báró miatt, különösen azért, mert többek között az volt a feladata, hogy megtisztítsa a Lordok Házát a hozzá hasonló alakoktól, segítse visszanyerni a társaság tiszteletét. „A botrányokból jó szalagcímeket lehet csinálni. Az óvintézkedésekből már kevésbé. Nem csoda, hogy az újságokban több helyet kapnak a botrányok, mint azok az intézkedések, amiket a Lordok Háza azért vezet be, hogy megakadályozza a tagjai szabályszegéseit” - írta a báró a Huffington Postban a feladatáról.

A sors iróniája, hogy Sewel lehet az első nemes, akit kitagadhatnak a Lordok Házából egy idén elfogadott törvény alkalmazásával. A Lordok Háza komoly átalakuláson megy keresztül, tavaly óta például fix idejű a lordok megbízatása, korábban nem volt alkotmányos lehetőség a lordok nyugdíjazására, leváltására. A tavalyi reformtörvény idei módosítása, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén egy lordot akár ki is lehet tiltani a Lordok Házából.

Sewel egyelőre nem erősítette meg a pletykákat, és a Lordok Háza részéről sem mondták meg konkrétan, kiről van szó, csak azt, hogy vizsgálják az egyik tagjukat. A rendőrség viszont nyomoz az ügyben.

A báróhoz hasonlóan a családja sem szólalt meg egyelőre. A férfi a harmadik feleségével, az 54 éves Jennifer Sewellel él, két gyereke van, illetve két mostohagyereke.