Jövő januárban kezdődik Joaquin Rams tárgyalása, aki a gyanú szerint még 2012 októberében megölte a másfél éves gyerekét, a gyilkosságért pedig akár halálra is ítélhetik.

A most 42 éves férfi története elképesztően durva, van benne minden, pornóoldal, biztosítási család, nemi erőszak, átverés.

Az alaphír, ami először bejárta a sajtót, és ami ugyan a maga nemében szörnyű volt, de sajnos nem annyira különleges, az volt, hogy a 40 éves Joaquin Rams másfél éves fia, aki a volt menyasszonyától született, és akinek a láthatási jogát ő kapta meg, meghalt a kórházban, miután otthon rohamot kapott.

Rövid időn belül kiderült, hogy a gyerek halálát nem rohamok okozták, valószínűleg az apja ölte meg, hogy pontosan hogyan – feltehetően megfojtotta –, az majd a néhány hónap múlve kezdődő tárgyalás témája lesz.

Ahogy a nyomozók elkezdtek vájkálni Rams előéletében, úgy derültek ki a bizarrabbnál bizarrabb, szép lassan egy összefüggő egészt formáló történések. Az egészről a Washington Poston jelent meg még 2013-ban egy négy részes, alapos összefoglaló.

Kamu karrier

Rams gyereke a nála néhány évvel fiatalabb Hera McLeodtól született, akivel egy párkereső oldalon ismerkedett meg 2010-ben. Már a megismerkedésük idején azt mondták róluk, hogy furcsa párt alkotnak, szinte egyáltalán nem illettek össze. Hera McLeod egy bazinagy tanácsadócég, a Booz Allen Hamilton információelemzője volt, Joaquin Rams pedig egy, a befutás szélén álló, a szakma krémjét jól ismerő zenész. Legalábbis Hera McLeod így tudta sokáig.

Később a bíróságon azt mondta, azért jött össze a férfival, mert úgy érezte, hogy egy vad kutya, amit meg lehet szelidíteni, ez vonzotta benne.

Nem igazán foglalkozott azzal, hogy a férfinak pontosan milyen a karrierje, Rams mindig mondogatta neki, hogy éppen ezzel vagy azzal a híres zenésszel megy találkozni, stúdióba jár, meg hasonlók. Az egészből persze semmi sem volt igaz. A férfinak annyi köze volt a szórakoztatóiparhoz, hogy titokban üzemeltetett egy pornóoldalt, amelyen kifejezetten amatőr filmekeket lehetett látni. Meg lehet, hogy egyszer valamikor tényleg zenész akart lenni, de erről semmit sem tudni.

Nemi erőszak

A nőnek azért sem tűnt fel, hogy a fiúja, aki azt mondta neki, hogy 3 évvel fiatalabb nála, miközben a valóságban 10-zel több volt, szóval azért nem tűnt fel neki, hogy Rams karrierje totál átverés, mert menő autóval járt, drága cuccai voltak, és úgy tűnt, van pénze rendesen.

McLeod rövid időn belül terhes is lett. Ekkor kezdtek rosszra fordulni a dolgok, a férfi hirtelen nagyon csóróvá vált, semmilyen költségbe nem akart beszállni.

Két héttel a szülése után pedig teljesen felborult az a világ, amit megszokott maga körül, és elkezdődött az a rémálom, aminek a januári tárgyalással érhet majd valamikor a végére.

Hera McLeod családja különösebben nem volt oda Joaquin Ramsért, de úgy voltak vele, hogy ha végülis a lány szereti, akkor ők is elfogadják, így volt ezzel McLeod akkor, 2011-ben 19 éves húga, Lara McLeod is, aki nagyon jóban volt a nővérével. Ezért, amikor Joaquin Rams azt mondta neki, hogy menjenek el együtt egy Lil Wayne-koncertre, a koncert után pedig beviszi majd a backstage-be, akkor igent mondott neki, de igazából sem Lil Wayne-ért, sem Ramsért nem rajongott – írja a Buzzfeed, ahol egy hosszú cikk jelent meg a napokban a történtekről, néhány részletet új megvilágításba helyezve.

A koncert után nem néztek be a backstage-be, hanem Ramsék házába távoztak, ahonnan viszont a buli miatt a nővére és az újszülött gyereke a szülői házba mentek az estére, hogy a koncert után későn hazaérkezők ne zavarják a csecsemőt.

A történetről eddig beszámoló cikkek mind azt írták, hogy Joaquin Rams lefeküdt Lara McLeoddal, amiről videót is csinált, ezért költözött el tőle a nővére. A Buzzfeed most megjelent cikke viszont megszerzett rendőrségi jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy Wayne megerőszakolta a 19 éves lányt, de a dolog sosem derült ki, sőt még a lányt gyanúsították hamis tanúzással, mert a rendőrök szakmai alkalmatlanságból vagy merő rosszindulatból, de teljesen félreértelmezték a történteket.

Lara McLeod alapvető hibája az volt, hogy nem akarta bejelenteni a nemi erőszakot a rendőrségen, tartott Rams bosszújától, ahogy attól is, hogy ha kitudódik a dolog, akkor a nővére családja teljesen tönkremegy. A szüleinek viszont beszámolt az erőszakról, bízott benne, hogy el lehet majd simítani a dolgokat. Nem lehetett, a nővére a rendőrökkel ment haza a fiújához, hogy elvigye a cuccait. Rams azt hitte, érte jöttek a rendőrök, kiabálni kezdett, hogy nem csinált semmit, az egészből nagy felfordulás és félreértés lett. A későbbi történések szempontjából pedig azért volt nagyon fontos ez a momentum, mert Rams a maga javára tudta fordítani ezzel a gyerekelhelyezési perben a helyzetet, magát a két testvér összeesküvésének áldozataként bemutatva.

Meg is lett a dolog eredménye, a férfi kapta meg a gyerekelhelyezési per végére alig egyéves gyerek teljes felügyeletét.

Biztosítási csalás

Ramsnek egy korábbi kapcsolatából volt már egy fia, a bevételeinek a nagy részét az a segély tette ki, amit a fia neveléséért kapott. A bevételei másik részét pedig az, hogy ő volt a kedvezményezett a 2008-ban meghalt anyja életbiztosításában.

A férfi egyre gyanúsabb lett, és egyre több, korábban megmagyarázhatatlannak tűnő dolog került a helyére. Még amikor együtt volt Hera McLeoddal, akkor a nagyobbik fiát egyszer úgy megverte, hogy ő az iskolában tett panaszt a saját apjára. Később Hera McLeodnak azt mondta, a fia csak túldramatizált egy elfenekelést.

A nő akkor elhitte a dolgot, de a Buzzfeednek azt mondta, hogy amikor kiderült, hogy a férfi megerőszakolta a testvérét, akkor úgy érezte, hogy valaki végre leönti egy vödör hideg vízzel, hogy józanodjon ki, vegye már észre, hogy mi történik körülötte.

A Rams körüli dolgok mostanra egészen összeálltak, és ugyan a bíróság még nem bizonyította be a dolgot, de nagyon úgy néz ki, hogy egy gátlástalan biztosítási csaló gyilkosról van szó. Könnyen lehet, hogy a januárban kezdődő per végén felélesztenek még néhány ügyet.

Rams és McLeod gyerekén 500 ezer dolláros (kb. 140 millió forintot) életbiztosítás volt, aminek a kedvezményezettjei értelemszerűen a szülei voltak. Rams tehát anyagilag igen jól járt a gyereke halálával.

Amikor elkezdték feltárni a férfi múltját, akkor kiderült, hogy két gyanús körülmények között meghalt közeli hozzátartozójának is volt nagyértékű életbiztosítása.

Az egyikük Shawn Mason volt, Rams McLeodot megelőző menyasszonya, akitől a nagyobbik gyereke született, és aki 2003 márciusában halt meg. A nőt az otthonában lőtték le, nem sokkal azután, hogy 1 millió dolláros (kb. 280 milló forint) életbiztosítást kötött magára. A gyilkosság helyszínére Rams ért oda először. Gyanúsított is lett belőle, de végül nem emeltek ellene vádat.

Rams úgy tudta, hogy ő az életbiztosítás kedvezményezettje, de nem így volt. A közös gyereküket jelölte meg az anyja kedvezményezettként, Rams így nem jutott pénzhez a nő halálából, de nem is sikerült rábizonyítani, hogy ő ölte vagy ölette volna meg a menyasszonyát. Az életbiztosításból származó pénzt egyébként lekötötték, és amikor Rams idősebbik fia betölti majd a 18-at, akkor juthat hozzá.

A másikuk, aki Rams közeli családtagjai közül gyanús körülmények között halt meg, Rams anyja volt, aki 2008-ban hivatalosan öngyilkos lett. Itt is sok a pletyka arról, hogy a nő nem maga akasztotta fel magát. Rams megint a rendőrök látókörébe került, de elengedték. A férfi anyja hátrahagyott egy búcsúlevelet, amiben arról írt, hogy alzheimeres, és nem akarja, hogy a későbbiekben a családja, a fia terhére legyen, ezért végez magával.

Az anyja biztosításában Rams volt a kedvezményezett, így ezt a pénzt megkapta. Valószínűleg ebből a pénzből sikerült azt a látszatot keltenie, hogy jól menő, a nagy áttörésre váró zenész, ebből vásárolhatta a drága cuccokat, a menő autót. Összesen 240 ezer dollárt (kb. 67 millió forintot) kapott az anyja halála után.

Nagyjából itt tart jelenleg a történet, a virginiai törvények értelmében Ramset akár halálra is ítélhetik, ha rábizonyítják januárban a másfél éves gyereke megölését.