A mosonmagyaróvári kórházban 2013 júliusában operáció közben vesztette életét egy 62 éves asszony, mert a nőgyógyászati műtő felújításakor fordítva kötötték be az oxigén- és altatógázcsöveket, ami műszaki hibát okozott. Az ügyben hétfőn halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vádjával indult büntetőper a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon.

Az egy héttel korábban átadott műtőben az altatás közben lépett fel komplikáció, ami a 62 éves asszony életébe került. Másnap egy 31 éves nőnél is hasonló tünetek jelentkeztek, de akkor az altatást végző orvos utasítására levették a beteget az altatógépről, majd kézi lélegeztetéssel fejezték be az operációt, így nem történt újabb tragédia.

A vádirat szerint a gyógyászati gázellátó hálózatot ezt követően a kivitelező segítségével ellenőrizték. A vizsgálat megállapította, hogy a munkálatok során fordítva kötötték be az oxigén- és altatógázcsöveket, így a vezetékben oxigén helyett altatógáz ármlott. Mint kiderült, a felújítás után a műszaki átadás és a hálózat gázazonossági próbája is elmaradt, pedig az utóbbival felfedezhették volna a hibát, így a haláleset is elkerülhető lett volna. Az ügyben négy emberrel szemben emeltek vádat, mindannyian szakmai szabályt szeghettek.

A per hétfőn a vádirat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával kezdődött a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon. A következő tárgyalási nap szerdán lesz.