Mi már az év elején szóltunk, hogy durvul a helyzet, és tökre igazunk lett. A hírekből az jön le, hogy egyre több a feldolgozott húsféléket érintő bűntény. Az éhes tolvajokat a jelek szerint még az sem zavarja, hogy a kolbászozás az életükbe kerülhet.

Itt van rögtön például R. Ildikó esete, akit a szárazkolbászok babonáztak meg. A 36 éves békéscsabai nő akkor bukott le, amikor néhány napja egy műanyag zsákban hurcolt magával 22 szál kolbászt. A rendőröknek azt mondta, hogy a hústermékeket nem sokkal korábban az utcán vásárolta, amiből egy szó sem volt igaz, mert valójában egy nyitva hagyott házrészből szerezte a szajrét.

A jóféle húsokat látva a 40 éves N. László szájában is annyira összefutott a nyál, hogy egyszerűen képtelen volt fegyelmezni magát. Október 18-án este a hátsó ajtón keresztül lógott be egy debreceni pizzéria konyhájába. Több kiló hússal, tarjákkal és kolbásszal akart távozni, de neki sem jött össze a dolog, mivel a biztonsági őrök kiszúrták, és visszatartották, amíg a rendőrök megérkeztek a helyszínre.

A 40 éves budapesti W. Attila szenvedélye nem a kolbász volt. Ő inkább a Bakács Tibor által kijelölt utat követte, és a szalámira kattant rá. Október elején nyolc órán belül két szombathelyi üzletből is megpróbált lopni. Először némi szeszesitalt és három rúd szalámit akart lenyúlni, majd a másik helyen két rúd szalámival is hasonlóképpen cselekedett. Mint kiderült, a férfit már előző napon is tetten érték. Akkor még magasabbra tette a mércét: 11 rúd szalámira vetett szemet. 

A 39 éves M. Sz. a nyár folyamán Tótkomlóson garázdálkodott. Összesen négy helyről lopott különféle dolgokat, például készpénzt, de most szorítkozzunk a lényegre! Neki augusztus 6-án gyűrűzött be az életébe a kolbászbűnözés. Méghozzá úgy, hogy egy lakóház egyik ablakát betörve bort és kolbászt lopott. 

B. Zsolt 30 éves mindszenti lakos július 20-án egészen fura okból lett kolbásztolvaj: felforrt autójának hűtővize. Először csak azért kopogtatott be egy helyi tanyára, hogy segítséget kérjen, de amikor szembesült vele, hogy egy lélek sincs otthon, a helyzetet kihasználva akcióba lépett. Kolbászt, szalmát, szalonnát, bort, pálinkát, sőt egy birkát és egy bárányt is megfújt, de az állatokat végül nem tudta betuszkolni az autójába, így aztán jobb híján szabadon engedte őket. 

Ugyancsak emlékezetes annak az 58 éves Loki-drukkernek az esete, aki áprilisban akart elcsenni két rúd kolbászt Debrecenben. Az RTL Híradójának azt mondta, azért nem fizette ki az árut, mert akkor nem maradt volna pénze, hogy jegyet vegyen kedvenc csapatának hétvégi focimeccsére. 

Egy györkönyi férfi szintén áprilisban csapott le. A 32 éves tettes nem vesződött valami sokat a lehetséges célpontok kiválasztásával. Átment a szomszédjához, majd letépte a kamra ablakán lévő szúnyoghálót, hogy megszerezze, ami bent van. Igen, jól sejti. A zsákmánya kolbász volt.

Tolnanémedit február 18-án rázta meg egy kobászlopásos eset. Az ismeretlen tettesek több lakóház melléképületébe is bementek, és a húsok mellett készpénzt, sarokcsiszolót, valamint fűrészgépet is magukkal vittek. Nekik pont a kolbász lett a vesztük. Egy Leonardo névre hallgató rendőrkutya ugyanis egészen a vasútállomásig követte a szagot, ahol aztán kiderült, hogy korábban két idegen férfi utazott el a községből. A sárosdi párost később elfogták, és a lopott holmik nagy része is megkerült. 

Hasonló sikertörténettel büszkélkedhet Drávaszabolcs is, ahol január 3-ra virradó éjszaka veszett nyoma az előző napokban levágott, három hízóból készített, közel 100 kilogramm füstöltárunak. A rendőrök nem sokat tököltek, négy órán belül elfogták az elkövetőket, három ormánsági férfit. A házkutatások során sikerült megtalálniuk zsákmányuk nagy részét, ezért azt 24 órán belül visszaadták jogos tulajdonosuknak, aki láthatóan nagyon örült annak, hogy ismét a kezében tarthatta szeretett kolbászait.

A csepelen elhagyott szalonna rejtélye

A legtöbb esetben ugyebár az történt, hogy valaki olyan húsokkal kolbászolt el, amelyek más tulajdonát képezték. Megesett azonban az is, hogy valaki szándékosan hagyott el ilyesmit. Egyik olvasónk kutyasétáltatás közben figyelt fel négy-öt kiló gazdátlan szalonnára a csepeli kiserdő szélén. Igazából mi is csak találgatni tudtunk, hogy mi történt. Az egyik lehetséges magyarázat az volt, hogy valaki így próbált megszabadulni a tisztázatlan eredetű húsaitól, de sajnos arra is van esély, hogy az illető kutyákkal akart elbánni.