Egy 31 éves kaliforniai üzletember, Chris Smith, egy reklámcég vezetője 2010 nyarán úgy döntött, hogy pont elég gazdag ahhoz, hogy egy világkörüli úttal lepje meg magát. Elvégre ráfért a pihenés a kemény munkával töltött évek után.

A családját emailben értesítette arról, hogy lelépett nyaralni, és érdekesebbnél érdekesebb beszámolókat küldött arról, hogy éppen merre jár, és mit csinál – írja a People.

A korábban sokat wakeboardozó üzletember olyanokat írt, hogy éppen Chile partjainál van egy 22 méteres jachton, ahol egy playmate szórakoztatja. Vagy hogy éppen Dél-Afrikában van, ahol homokszörfözik, vagy hogy éppen Indiába tart. Igazi fényűző álomnyaralásnak tűnt a dolog.

Néhány hónap után pár furcsa emailt is küldött. Az egyikben az apjának arról panaszkodott, hogy nincs rendben az élete, mindenféle kábítószereket szed, és foglalkoztatja az öngyilkosság. Közben a testvérének meg arról írt, hogy éppen Argentínában van, és jó lenne valamikor találkozni.

Aztán közölte, hogy Cipruson keresztül Marokkóba tart, és találkozott egy fickóval, aki onnan Egyiptomba tervez vitorlázni, vele megy, majd továbbáll Kongóba, és megpróbál gyémántot találni.

„Kivettem minden pénzem a bankból, nem tervezek visszatérni az államokba. Mindig is el akartam menni valahova, ha lehetőségem nyílik rá, és most, hogy itt a lehetőség, élek vele. Boldog vagyok, ahol vagyok” – írta 2010 decemberében Chris Smith az ügyvédjének, Ernesto Aldovernek.

Ezután többé nem jelentkezett, a családja aggódni kezdett, attól tartottak, hogy az utazása közben valaki megölhette.

Az utazós sztori nagyon jól hangzik, de nagyon úgy néz ki, hogy teljes kamu, és Chris Smith igazából sosem hagyta el Kaliforniát. Erre jutottak a nyomozás végén.

A sztori jelenleg ott tart, hogy Smith üzlettársát, Ed Shint gyanúsítják azzal, hogy megölte Smitht, mégpedig azért, mert Smith rájött, hogy az üzlettársa pénzeket sikkaszt el a közös cégükből.

Azzal is gyanúsítják, hogy ellopta Smith személyazonosságát, és a nevében küldözgette a leveleket, hogy megpróbálja a gyilkosságát egy világkörüli útnak álcázni. Smith családja pedig beperelte Shin mellett Smith ügyvédjét, valamint még néhány embert, akik szerintük érdekeltek voltak abban, hogy eltegyék láb alól Smitht.

A nyomozás hosszú évek óta tart, de úgy tűnik, hogy jövő januárban végre tényleg elkezdődhet a tárgyalás, és talán kiderül, hogy pontosan mi történt Chris Smithszel.