A nyaralás nem mindig csak a gondtalan pihenésről szól. Az embert akkor is megölhetik, amikor a strandon szürcsölgeti a kókusztejet, és a legkevésbé sem számít arra, hogy bármi baj érheti. Ezt támasztja alá a Gizmodo összeállítása is, ami minden idők öt legbrutálisabb turistagyilkosságát taglalja.

Michael és Thelma King abból a szempontból nem hagyományos értelemben vett turisták voltak, hogy idejük egyik részében a Szent Márton-szigeten éltek, ahol egyébként egy társasházuk és egy rumgyáruk is volt. A karibi idillnek 2012-ben szakadt vége, amikor három helybéli betört az otthonukba, megkötözte őket, és elvágta a torkukat. A tettesek 80 ezer dollár (kb 23 millió forint) értékű készpénzzel és ékszerekkel távoztak a lakásukból, majd a zsákmányból napokig bordélyházakban dőzsöltek. Később elfogták, és börtönbe dugták őket, de a meggyilkolt házaspár ezzel már nem volt igazán kisegítve.

Mészárlás a nemzeti parkban

A Yosemite Nemzeti Parkban vérfürdőt rendező Cary Staynernek elég nehéz gyermekkora volt. Kisöccsét hét évre elrabolta egy gyermekmolesztáló, majd abban az évben, amikor bemutatták a történetet feldolgozó filmet, Steven halálos motorbalesetet szenvedett.

Cary Stayner már hétévesen a gyilkosságról ábrándozott. Eredetileg a barátnőjét és a lányait akarta megölni, de aztán úgy döntött, hogy inkább random turistákkal végez a Yosemite Nemzeti Parkban. Végül 1999 februárjában lépett a tettek mezejére. Karbantartónak adta ki magát, hogy bejusson a 42 éves Carole Sund, 15 éves lánya, Juli, illetve a 16 éves argentin cserediák, Silvina Pelosso motelszobájába.

Három áldozatát előbb az ágyhoz kötötte, majd a fürdőszobába hurcolta az édesanyát, akit megfojtott, és holttestét autójának csomagtartójába rakta. Ezután különféle bizarr szexjátékokra kényszerítette a lányokat, de 6-7 óra után megunta a dolgot, ezért Pelossót is megfojtotta. Juli Sund szintén hasonló sorsra jutott. A sorozatgyilkos megerőszakolta a lányt, majd a Don Pedro tónál elvágta a torkát, és holttestét az út mellett hagyta.

Távozása előtt Stayner felgyújtotta az autót, amelyben első két áldozatának holttestét hagyta. Gátlástalanságát jól mutatja, hogy megírta az FBI-nak, merre találják Juli hulláját. A levélhez a következő megjegyzést fűzte:

„Vele remekül szórakoztunk”

Annak érdekében, hogy még jobban összezavarja a hatóságokat, a tetthely közelében dolgozó férfi 80 mérfölddel arrébb, Modesto városában dobta el Carole Sund pénztárcáját.

A gyilkolást annyira élvezte, hogy nem is bírta nélküle sokáig: júliusban újra lecsapott. Ezúttal a Yosemite Intézetben dolgozó 26 éves természettudós, Joie Armstrong volt a célpontja, akit elszigetelt lakókabinjánál kapott el, majd lefejezett. Úgy bukott le, hogy valaki kiszúrta az autóját a helyszín közelében.

A Puerto Ricóban meggyilkolt kismama

A Georgia állambeli Sara Kuszak 2009 februárjában öt hónapos terhes volt, amikor Puerto Ricóba utazott, hogy összeházasodjon a vőlegényével. Alig két nappal érkezését követően Fajardo városának közelében indult futni. Ekkor rabolta el a 36 éves Eliezer Marquez Navedo, aki az autójához hurcolta, majd betuszkolta a csomagtartóba. Mivel a telefonja nála maradt, a menyasszony innen hívta fel a vőlegényét, hogy közölje vele:

„meg fogok halni”.

A rendőrök ugyan bemérték a mobilját, de akkor már túl késő volt. A megerőszakolt, elvágott torkú nő holttesttét egy órával a kétségbeesett hívás után találták meg. Eliezer Marquez Navedo ruhája még mindig véres volt, amikor őrizetbe vették. A rendőröknek azt mondta, nem tudta, hogy áldozata terhes volt. A szörnyű bűntény miatt 105 évnyi börtönbüntetésre ítélték. Nála amúgy családi vonás volt a gyilkolászás. Édesanyja, Ines Navedo 1992-ben elvágta két kistestévérének a torkát.

Erőszakolós kettős gyilkosság Argentínában

A két francia turista, a 29 éves Cassandre Bouvier és a 23 éves Houria Moumni 2011 augusztusában egy argentin természetvédelmi területen indult túrázni. Soha nem tértek vissza. A holttesteiket két héttel eltűnésük után találták meg. Mindkettőjük megerőszakolták, majd puskával lőtték agyon. A tettesek felderítése nem ment valami egyszerűen. A gyilkossággal összefüggésben hét embert vettek őrizetbe, és összesen 200 tanút hallgattak meg az argentin hatóságok. 

A kettős gyilkosságban végül Gustavo Lasit találták bűnösnek, akire 30 éves börtönbüntetés szabtak ki. Mint kiderült, két társa fedezte, és a fegyver elrejtésében is segédkeztek neki, ezért ők 2-2 év börtönt kaptak. Az elítélt férfi az eljárás során csak annyit ismert el, hogy valóban megfordult a tetthelyen, és megerőszakolta az egyik lányt, de szerinte a két másik vádlott végzett velük. Őket azonban felmentette a bíróság.

A bikinis gyilkos áldozatai

A „Kígyó” és „bikinis gyilkos” (amit azzal érdemelt ki, hogy egyik thaiföldi áldozatára bikiniben találtak rá) beceneveken is emlegetett Charles Sobhraj az 1970-es években ázsiai országokban kezdett hátizsákos turistákat gyilkolni. Áldozatait droggal kábította el, majd kirabolta és megölte őket. A gyanú szerint legalább 20 emberrel végzett ilyen módon.

A férfit először 1976-ban, Új-Delhiben kapták el, miután egy csapatnyi francia mérnökhallatót mérgezett meg a Vikram Hotelben. A rendőrséget a portás hívta ki, mert kicsit gyanús lett neki, hogy egyszerre több mint 20 ember hányja össze az ebédlőt. Charles Sobhraj-t bíróság elé állították, de a gyilkosságokat nem tudták rábizonyítani, és csak a kisebb súlyú vádpontokban találták bűnösnek. 

A férfinak 1986-ban sikerült megszöknie a börtönből. Hamarosan ugyan elkapták, de ezzel tulajdonképp jól járt, mert így legalább nem adták ki Thaiföldnek, ahol akár halálbüntetésre is ítélhették volna rémtettei miatt. Ezután egy csomó filmes és könyves ajánlatot kapott.

Charles Sobhraj 1997-ben szabadult, majd Franciaországba költözött. Itt azzal tett szert egy kis mellékes jövedelemre, hogy pénzért adott interjúkat. Legközelebb 2003-ben Nepálban fogták el, ahová annak ellenére utazott el, hogy körözés alatt állt. Egy helyi bíróság egy amerikai turista, Connie Jo Bronzich 1975-ös meggyilkolása miatt találta bűnösnek, és életfogytiglanra ítélte. Egy évvel később újra megpróbált kereket oldani a börtönből, de akkor már nem jött össze neki. 2014-ban aztán egy kanadai turista, Laurent Carriere (aki Connie Jo Bronzich barájta volt) meggyilkolása miatt is elítélték.

Bár most már 70 éves, a férfi arra számít, hogy egy napon visszanyerheti a szabadságát. A börtönben sincs annyira rossz dolga. Mivel rejtélyes külföldi bankszámlákon keresztül adományoz pénzt nélkülöző rabtársai családjának, valamint a rosszul fizetett börtönőröknek, személyét nagy tisztelet övezi. Ha egyszer tényleg kiszabadul, akkor sem kell majd szűkölködnie. Egy francia író mostanában fejezi be az életrajzát, ami után ő is szép summát kaphat.