A 42 éves B. János szerda reggel egy Kalasnyikovval felszerelkezve ment be a kiskunhalasi ügyészség épületébe. Téglás Péter városi főügyészt akarta szitává lőni, de két bírósági alkalmazott megakadályozta ebben. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a férfi előzetes letartóztatását, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken 30 napra rendelt el. 

B. János ügyvédje, Horváth Róbert a helyszínen csak annyit mondott: védence nem emlékszik a történtekre, állítása szerint több éve húzódó sérelem érte az igazságszolgáltatás részéről, ami miatt tönkrement az egészsége. Elmondása szerint a kiskunhalasi ügyészség épületébe belépve is egy marék nyugtatót szedett be. A bíróság jogerős végzése értelmében a férfinak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell letöltenie 30 napos előzetes letartóztatását.

Mint ismert, B. János a gépkarabély mellett 240 lőszert vitt magával az ügyészségre. A férfit Madács Károly gondnok és Mohai Gábor biztonsági őr puszta kézzel fegyverezte le. A két bírósági alkalmazott a halasmedia.hu-nak részletesen is elmondta, mi történt a támadás során.

Egy nagyobb méretű fehér, lapos papírdobozt tartott magánál. Idejött a kis asztalhoz, ahol szoktam fogadni az ügyfeleket. Mutatott egy végzést, miszerint őt elítélték, és szeretne feljutni az ügyészségre ez ügyben. Mondtam, hogy semmi akadálya. Ebben a pillanatban a nála lévő fehér papírdobozt elkezdte bontogatni. Akkor utasítottam, hogy ne bontsa fel a dobozt, rakja bele a röntgengépbe, és át fogom világítani, ez a beléptetés módja

– emlékezett vissza a biztonsági őr.

Mohai Gábor egy pillanatra oldalt fordult, hogy elindítsa a gépet. B. János ekkor vette ki a dobozból a kalasnyikovot, megtöltötte, majd ráfogta a csövét.

Abban a pillanatban mondta, hogy Téglás Péter főügyészhez jött - a pontos kifejezésre nem emlékszem, hogy fejbe lőni vagy kinyírni az ítélet miatt. Próbáltam neki mondani, hogy útjára engedem. Ugye nem volt fegyverem, nem tudtam ellenállni.

A támadó nagyjából másfél méteres távolságot tartott tőle, ezért az őrnek esélye sem volt, hogy elvegye tőle a gépkarabélyt. Az aulába érve aztán szólt neki, hogy fegyveres rendőr van a folyosón, ebből pedig könnyen lövöldözés lehet. A gondnok közben hátulról próbálta megközelíteni őket, a lépcsőnél lopózott mögéjük. B. János nagyjából félúton, a lépcsőfordulóban szúrta ki Madács Károlyt. Rögtön felé fordított a fegyvert, a gondnok azonban elkapta a csövét.

A két férfi dulakodni kezdett egymással, miközben a támadó kétszer is elsütötte gépkarabélyát. Először a mennyezetbe, aztán egy oszlopba lőtt bele. Harmadszor is tüzelt volna, de besült a lőszere. A lépcsőn lefelé haladva tovább dulakodtak a gondnokkal, miközben B. Jánosnak sikerült újra csőre tölteni a fegyvert. Miután a lécső alján mindketten elestek, a támadó az ajtónál adta le a harmadik lövést.

Akkor jött az ötlet, hogy ki kéne venni itt valahogy a tárat. Annyira magához szorította, hogy nem bírtam a tárat kivenni, viszont hozzáfértem a zárhoz, és elkezdtem kitárazni neki. Szépen az összes lőszert, ami volt a tárban még - rengeteg volt, most nem tudom pontosan,15-20 körül - kitáraztam neki. Utána már, amikor nem volt lőszer a géppisztolyában, mondtam, hogy gyere Gábor, gyere Gábor.

A két alkalmazott közös erővel fogta le a támadót, aki még ekkor sem engedte el a kalasnyikovot. B. János csak azután adta meg magát, hogy a helyszínre siető rendőr ráfogta szolgálati fegyverét.

halasmedia.hu szerint Madács Károlyt és Mohai Gábort pénteken ünnepélyes keretek között tüntették ki a Kiskunhalasi Járásbíróságon, ahol Téglás Péter is ott volt, hogy személyesen mondjon nekik köszönetet.

Édesanyja büszke a kalasnyikovosra

B. János édesanyja a Blikknek nyilatkozva mondta el, hogy büszke fia tettére, és ő is akar venni egy gépfegyvert. Az asszony tudta, hogy a férfi mire készül, de nem akarta lebeszélni róla, mert szerinte cserben hagyta őket az igazságszolgáltatás.

Valami rosszakarója egy csőbombát vitt a házhoz. Volt neki egy haragosa, aki még nyomoztatott is utána. Nem tudom, hogy meg akarta-e ölni Jánost, vagy csak gyanúba akarta keverni, de elég az hozzá, hogy a bomba felrobbant. Majdnem odalett a fiam. A rendőrség mégsem a tetteseket kereste, hanem a fiam után kezdtek nyomozni.