A 19 éves Mason Wells elég szerencsés fickónak számít. Valószínűleg ő az egyetlen olyan ember a világon, aki elmondhatja magáról, hogy három terrortámadásnál volt jelen, de még mindig életben van. A Daily Mail szerint a mormon vallású hittérítő a 2013-as bostoni robbantás és a tavalyi párizsi terrortámadások után a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli merényletet is túlélte.

Mielőtt még elmerülnénk a részletekben, a brüsszeli terrortámadásról készült összefoglalónkat itt olvashatja, míg ide kattintva a tettesekről tájékozódhat. Ha a második nap eseményeire kíváncsi, erre fáradjon.

Az első két merényletet megúszta

Az amerikai Manson Wells 2013-ban azért volt a bostoni merénylet  – amelyben 3 ember meghalt és 144 megsérült – helyszínen, hogy a maratonon induló édesanyjának drukkoljon. A fiatal egy háztömbnyi távolságra volt a célvonaltól, ahol a csecsen származású testvérpár robbantott. Bár érezte, ahogy a detonáció ereje megrázza a testét, az ijedtségen túl nem esett baja. Az apja rángatta vissza a hotelbe, ahol meghúzták magukat. A mormon fiú a 137 halálos áldozattal és 352 sérülttel járó párizsi terrortámadásoknál is jelen volt. Akkor az volt a mákja, hogy a város másik részében tartózkodott.

Brüsszelben csúnyán megsérült

El lehet képzelni, mi járt Manson Wells fejében, amikor harmadszorra találta magát egy terrortámadás kellős közepén. A fiatal néhány másik mormonnal együtt volt a brüsszeli repülőtéren. Ezúttal már nem úszta meg olyan olcsón, mint a korábbi esetekben. Mivel az egyik detonáció közvetlen közelében volt, megrepedt az Achilles-ínje, repeszsérüléseket szenvedett, arca és keze pedig csúnyán megégett.

"Isten áldása, hogy életben van"

– nyilatkozta apja, Chad Wells. 

Szerinte fia annak ellenére is képes volt megőrizni humorérzéket és higgadtságát, hogy  a saját vérében feküdt a földön. A fiút jelenleg egy belga kórházban ápolják, orvosai szerint teljesen fel fog épülni.

Vértengerré változott a folyosó

A nyers fotók, videók, valamint a szemtanúk beszámolói alapján közben egy sor döbbenetes részletre derült fény a brüsszeli támadásról. Voltak, akik valami apróságnak köszönhették, hogy életben maradtak, mások azonban nem voltak ennyire szerencsések. Zach Mouzoun gépe 10 perccel a robbantások előtt landolt a repülőtéren. A férfi a BFM tévécsatornának idézte fel, hogy a detonációkban megsérült csőrendszerből kizúduló víz az áldozatok vérével keveredve szabályos vértengert alkotott a padlón.

Kegyetlen volt! A mennyezet egyszer csak leomlott. Csupa vér volt minden, sérültek emberek és táskák hevertek szerteszét. A törmeléken sétáltunk, olyan volt, mint egy háborús övezet.

A poggyászcsúszdába ugrott

A Swissport check-in pultjánál dolgozó Anthony Deloos élete szintén nem sokon múlt, az első robbanás az asztala közelében történt. A fülsüketítő robajtól a férfi egy darabig elvesztette a hallását. Miközben a levegőben égett papírdarabok szálltak, egy kollégája ordított rá: "rohanj!".

Egy poggyászcsúszdába ugrottam, hogy biztonságban legyek. Úgy érezem, mintha engem is eltalált volna (a pokolgép repesze)”

– emlékezett vissza az AP-nek.

"Ott álltam, ahol a bomba felrobbant"

Alexandre Brans a másik helyszínen, a Mealbeek metróállomásnál élt át néhány borzalmas pillanatot.

A metró éppen elhagyta az állomást, amikor egy nagyon hangos robbanást hallottunk. Mindenki pánikba esett, rengeteg ember volt a metróban. Korábban pont ott álltam, ahol a bomba felrobbantott

– mondta el a túlélő, miközben azon igyekezett, hogy letörölje a vért az arcáról.

A magazionok mentették meg

A belga Marc Noel valószínűleg csak annak köszönheti életét, hogy kedvence szottyant néhány autós magazinhoz, ezért a reptéren beugrott egy újságoshoz.

Az emberek sírtak és a gyerekeiknek kiabáltak. Szörnyű élmény volt. Olyan volt, mint egy háború, mentők és rendőrök voltak mindenfelé. Közel jártam a halálhoz, de megúsztam. Úgy tűnik, még nem jött el az én időm

zokogtak a túlélők

Ketevan Kardava grúz újságíró a Delta Airlines pultjánál látta, ahogy a bőröndbe rejtett pokolgép felrobbant.

"Minden összetört. Sírva, sikítva szaladtunk, de azt sem tudtuk, hová. A második robbanás még durvább volt.

Ezt mondta az 55 éves Ralph Usbeck is. A német műszerész az első detonációnál még azt hitte, valamilyen gyakorlat zajlik, de miután meghallotta a második, sokkal erősebb robbanást, egyből rájött, hogy terrorakció történt.

Az első detonációval csak néhány ember pánikolt. A többiek észre sem vették, hogy mi történt, vagy csak bámészkodtak. A második robbanás viszont sokkal súlyosabb volt – pánik, sírás és koszos por mindenhol.

Üvegszilánkok repkedtek

Két szemtanú szerint a robbanások hatására mindenfelé üvegszilánkok repkedtek.

"Hihetetlen káosz uralkodott. Ez volt a legrosszabb. Az emberek próbáltak elfutni. Egy csomóan a földön feküdtek, sok sérült volt."

Jordy van Overmeir a csomagját próbálta felvenni, miközben megütötte a fülét a hatalmas durranás. Azt gondolta, talán egy bőrönd esett le valahonnan. Aztán viszont füstszagot érzett, és észrevette a rengeteg vért, üvegtörmeléket. 

Aztán kijöttem a reptérről a parkolóba, ahol számos vérző fejű, síró embert, illetve még több vért és üvegszilánkot láttam. Sokan pánikba estek, az emberek össze-vissza szaladgáltak.

"Életem legfélmetesebb élménye volt"

Egy névtelen szemtanú metróval érkezett a Maalbaek állomásra – a lehető legrosszabbkor. 

Kialudtak fények, füst gomolygott a levegőben és több robbanást lehetett hallani. Mindenki a földre vetette magát. Szerencsére sikerült elmenekülnöm, néhány utassal kinyitottunk a szerelvény ajtaját, majd a kijárathoz rohantunk. Ez volt a legfélelmetesebb dolog, ami valaha történt velem. Nem tudtuk, hogy a zajokat lövések vagy bombát okozták, de úgy tűnt, a legjobb, amit tehettünk, hogy a lehető leggyorsabban megpróbáltunk kijutni

– idézte fel az illető.

Fej nélküli embereket látott

A 39 éves Yassane Armani agyába a reptéren égett bele egy sor horrorba illő kép.

Mindenfelé fej nélküli emberek hevertek. Egy nő a csecsemőjével a kezében azt kiabálta: hol van a kisbabán? Mondtam neki, hogy a karjaiban tartja, de azt válaszolta, van egy másik is, akit nem talál

– nyilatkozta a Politiconak. A túlélő barátja a harmadik emeleten volt, közel a robbanás helyszínéhez, és üvöltve kérte, ne menjen fel, mert rengeteg a halott.

"Vérben úszott a padló, és mivel segítettem valakinek, engem is beterített"

Térdre rogytak és zokogtak

Egy névtelenségét kérő taxis a repülőtér épülete előtt vészelte át a terrortámadást. 

Egy utast vittem ki a reptérre, Kínába kellett repülnie. Az indulási csarnoknál várakoztunk, hogy legyen parkolóhely. Beálltam egy másik autó mögé, és mondtam neki, hozzon egy poggyászkocsit a csomagjának. Ahogy kinyitotta az ajtót, meghallottam az első robbanást a hátam mögött, és rászóltam: vissza, vissza! Amint visszaült, a második robbanás előttem történt. Az emberek pánikban rohantak ki az épületből. Láttam két fickót, akik térdre rogytak és zokogni kezdtek.

Hős lett a poggyászakodóból

A reptér elleni támadás egyik hőse a poggyászrakodó Alhonse Youla lett. A férfi hét súlyosan sérült embert hozott ki a pokolból, hogy a mentők mielőbb elláthassák őket.

Egy nagy durranást hallottam, aztán egy férfi arabul kezdett üvöltözni. Egy pár pont előttem vett fel pénzt, a nő felrobbant, és mindkét lábát elvesztette. A férje és egy rendőr szintén elvesztette az egyik lábát, az üzletek kirakatüvegei kirobbantak, és minden tiszta vér lett. Próbáltam segíteni az embereknek a kijutásban

Gyerekei mellett halt meg az anyuka

A CNN szerint Adelma Marina Tapia Ruiz a férjével és 3 éves ikerlányaikkal volt a reptéren. Néhány perc múlva szálltak volna fel egy New Yorkba tartó gépre, hogy a húsvéti ünnepekre rokonaikhoz utazzanak. Felfogni is nehéz, mit élhettek át szerettei, mikor a robbanás néhány lépésnyire tőlük kioltotta az életét. A férfit és gyermekeiket súlyos sérülésekkel szállították kórházba.