A Fővárosi Ítélőtábla szerdán hirdetett volna jogerős ítéletet azoknak a szigetszentmiklósi szülőknek az ügyében, akik éveken át kínozták és a vád szerint megerőszakolták gyerekeiket, a másodfokú bíróság azonban hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság döntését. Az ügyben ezért új eljárás indul, amit a Fővárosi Törvényszék fog tárgyalni.

A Pest Megyei Főügyészség az apát és az anyát is kiskorú veszélyeztetésével és szexuális erőszakkal vádolta. A gyerek miatt az elsőfokú és másodfokú tárgyalás is zárt ajtók mögött zajlott, az ítélethirdetés és annak indoklása viszont nyilvános volt.

két évet ültek, hazamehettek

A Fővárosi Törvényszék 2015. február 24-én, elsőfokon 

csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek a szülőket,

szexuális erőszak vonatkozásában viszont mindkettőjüket felmentette. A kiskorúak veszélyeztetése miatt akkor két évet kaptak, de azt már előzetesben letöltötték, így szabadlábra kerültek. A bíróság az apa és az anya kiskorú gyerekek feletti szülői felügyeleti jogát is megszüntette, arról viszont a gyámhatóság dönthetett, hogy kaptak-e láthatási jogot.

Együtt, mégis külön érkeztek a szülők

Nehrer Péter bíró azzal indokolta szerdai döntését, hogy amíg elsőfokon a kiskorú veszélyeztetésének vádja maradéktalanul bizonyítást nyert,

addig a szexuális erőszak tekintetében az elsőfokú bíróság eljárási szabályokat sértett.

A tanácselnök arra is kitért, hogy az elsőfokú eljárásban szakértőket vontak be, és a bíróság perdöntő jelentőséggel értékelte a szakvéleményeket. A tárgyalásra egyébként a szülők együtt, mégis külön érkeztek. K. Rudolf és felesége az elsőfokú döntés után nem sokkal szétmentek. A nőt a mostani tárgyalásra már új élettársa kísérte el.

Nem fogták fel, mit jelent a döntés

"Most mi történt?"

– kérdezte a tárgyalás után K. Rudolf, vagyis nem igazán fogta fel a döntés lényegét. Felesége közben sírva fakadt. A szülőknek végül az ügyvédeik magyarázták el, hogy tulajdonképpen az egész procedúra újraindul. Az anya a Velvetnek azt mondta, azért sír, mert szerinte olyannal vádolják, amit nem is követett el. 

A bántalmazást elismertem, de szexuálisan soha nem bántottam a gyerekeimet

– tette hozzá.

7 évig nézték a hivatalok, hogyan szenvednek a gyerekek

Bár a hatóságok soha nem adtak ki részleteket az ügyről, a Blikk a vádiratra hivatkozva 2013-ban arról írt, hogy a szülők

döglött patkánnyal vagy fekáliával etették a gyerekeket és előfordult, hogy törött üveget dugtak fel a végbélnyílásukba.

Az Index korábban részletesen is írt arról az ombudsmani vizsgálatról, amit az utóbbi évek legnagyobb gyermekvédelmi botránya miatt indítottak. Az anyagból kiderült, hogy a testvéreket azóta bántották, amióta csak az eszüket tudták. A család 2005 elején került a gyermekvédelem látókörébe, de a három gyereket csak 2012 januárjában emelték ki a családból.

2005-ben, először az óvoda jelzett a gyermekvédelmi szolgálatnak, hogy a legidősebb gyerek gondozatlan, piszkos, mozgása és mentális fejlődése elmarad a korától. Bár a családlátogatáson azt tapasztalták, hogy 

az étel olyan zöld volt, hogy szinte magától kimászott a tányérból... A gyermekek otthon voltak. Mind nagyon koszosan ült-feküdt az ágyakon,

a gyermekjóléti szolgálat 2005 márciusában azt a visszajelzést adta az óvodának, hogy csak akkor jelezzenek újra, ha fél év elteltével is hasonlókat tapasztalnak. A Velvetnek korábban a gyerekek tanára azt mondta, hogy az iskola mindent megtett, hogy a testvérek nevelőszülőkhöz kerüljenek, de a tanároknak csak jelzési joga van. A gyerekeket végül csak hét év után, súlyos elhanyagoltságuk miatt vették el a szülőktől.

A gyerekek csak akkor beszéltek a szexuális erőszakról, amikor már nevelőszülőknél voltak, 2012-ben kétszer is pszichológus vizsgálta őket, a szülőket végül a gyámhivatal jelentette fel jelentette fel 2012. szeptember 7-én.

Először senki nem volt hibás

A botrányos ügy után persze mindenki hárított és hivatalosan senki nem hibázott. Aztán az akkori igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor mégiscsak lépett, és a gyerekekkel foglalkozó családgondozót felmentették, a szigetszentmiklósi gyermekjóléti szolgálat intézményvezetője ellen pedig fegyelmi eljárást indítottak. A vizsgálat végén viszont kiderült, hogy az intézményvezető mindent jól csinált, amikor nem vette észre, hogy évekig terrorizálnak a hatáskörébe tartozó településen három gyereket.