A bíróság előtt sem nagyon tudta megmagyarázni a miskolci asszony, hogy volt bátorsága 2014. november 26-án nekimenni egy fegyverrel hadonászó, maszkos bankrablónak, mégis meglépte, és addig dulakodott a férfival, amíg le nem ráncigálta róla a csuklyát. A csetepatéról készült felvételek akkor rögtön ellepték az internetet, pedig akkor még nem is lehetett tudni, hogy az asszony egy rekorder bűnözőt buktatott le.

Az új Viszkis néven ismertté vált bankrabló 2007-ben kapott rá a bűnözésre, 

7 év alatt 47 bankot támadt meg  (Ambrus Attila csak harmincszor rabolt) és összesen 50 millió forinttal rabolt, amiért elsőfokon 9 év fegyházbüntetésre ítélték hétfőn,és a 20 millió forintos perköltséget is neki kell kifizetnie.

A döntést a férfi és ügyvédje tudomásul vette, az ügyészség viszont fellebbezett ellene, így az nem jogerős.

Az ítélethirdetés előtt Cs. Richárdot még szembesítették azzal a miskolci asszonnyal, aki 2014. november 26-án nem sokkal a maszkos férfi után érkezett a miskolci takarékszövetkezetbe. Éppen a sorszámhúzónál babrált, amikor Cs. Richárd végzett a rablással is ment volna. Innen viszont újra a bank belső kamerafelvételét (1:10-től) ajánljuk!

Mi az anyám pi..áját csinálsz, te marha

– a jegyzőkönyv szerint valahogy így próbálta lebeszélni a rablásról az asszony a maszkos férfit, aki erre meg a levegőbe lőtt. A vádirat szerint az éles lőfegyvert a 10. rablásnál szerezte az egyik biztonsági őrtől, de – egy próbalövésen kívül – csak az utolsó, miskolci támadásnál használta, állítása szerint akkor sem azért, mert ölni akart.

Meglepett az ön reakciója és nem nagyon tudtam hogyan reagálni rá. Nem akartam bántani és elnézést kérek, ha riadalmat okoztam. A médiában úgy jött le, hogy maga miatt tartóztattak le, ha ez így is van, nem haragszom önre.

Az ügyész azt ma sem vitatta, ha a férfi nem tett volna beismerő vallomást, a nyomozók valószínűleg soha nem bizonyítják rá – és egyáltalán senkire – a felderítetlen rablásokat. Cs. Richárd ügyvédje, Berényi András szerint

a rendőrségnek mindössze annyi volt a dolga, hogy leellenőrizze azoknak az üzleteknek és bankoknak a listáját, amit a férfi tollba mondott a kihallgatásokon.

Volt, hogy részletes Budapest-térképet kért, mert már elfelejtette, hogy az elmúlt években hol rabolt. Az ügyész hosszan sorolta, hogy hány várostérkép került elő abból a déli pályaudvari csomagmegőrzőből, ahol a férfi a rabláshoz szükséges dolgait tartotta. De a téképeken kívül, jó pár maszkos baseball sapka, éles lőfegyver, vagy az a rejtjelezve írt napló is, amihez a megoldókulcsot később szintén odaadta a rendőröknek.

Az új Viszkis az utolsó szó jogán minden idők legkomplexebb és legmeghatóbb előadását tartotta a Fővárosi Törvényszéken. Állítása szerint

lelkiismerete soha nem engedte volna, hogy bántsa az embertársait. Ahol a szóbeli fenyegetés nem használt, onnan általában azonnal el is menekült.

Azért kezdett rabolni, mert saját vállalkozást akart létrehozni és a kisfia jövőjét akarta biztosítani. Igaz, leállni csak akkor tudott, amikor a miskolci asszony lecibálta róla a fekete maszkot.