Az ismert siófoki vállalkozót, K. László Csabát 2014 augusztusában gyilkolták meg saját házának udvarán. Később kiderült, hogy kirablására három férfi szövetkezett. A támadás során egyikük egy vascsővel verte agyon, majd szétosztották a nála lévő mintegy 1,2 millió forintot. A Kaposvári Törvényszék szerdán mindhármukat elítélte.

A Zsaru Magazin korábbi cikke szerint a bűncselekményt kiötlő N. Tamás bérrablókkal egyezett meg, hogy szerezzék meg a trafikokat és büfét üzemeltető vállalkozó napi bevételét, de társai „elrontották” a megbízást: a 61 éves férfi belehalt a támadásba. A vállalkozó holttestére 2014. augusztus 16-án reggel anyósa talált rá Mogyoró utcai családi házának udvarán. A földön fekvő férfira fél órával korábban egy egy kutyasétáltató is felfigyelt, de részegnek gondolta, ezért nem szólt senkinek.

Rengeteg bejelentést kapott a rendőrség

A gyilkosság híre futótűzként terjedt a városban. A rendőrséghez annyi információ érkezett, hogy feldolgozásukhoz külön elemző csoportot kellett felállítani.

A lakosság és a rendőrség információi alapján egyértelmű volt, olyan személyt kell keresnünk, aki ismerte az áldozat napirendjét, meg tudta figyelni szokásait. Olyasvalakit, aki tudta, hogy a haragban senkivel sem álló vállalkozó napi bevételét személyesen szedte össze és vitte haza, ott zárta el

– idézte fel a Zsaru Magazinnak Szijártó István alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese.

Nadrágostul vitték el a pénzt

A nyomozók közben rájöttek, hogy az áldozaton miért nem volt nadrág. Azért, mert abban tartotta a pénzt, amit az elkövető a nadrággal együtt vitt magával.

Miközben ellenőriztük az áldozat kocsmájának vendégkörét, tudomásunkra jutott, hogy ott ismét felbukkant a 36 éves balatonföldvári N. Tamás, aki régi ismerősünk. A lakossági bejelentések egyikében szintén szerepelt N. Tamás: a bejelentő állította, a férfi az emberölés utáni napon elmondta neki, hogy kiadta bérbe a későbbi áldozat kirablását, de a bérrablók elrontották a dolgot, mert a megtámadott férfi meghalt

– tette hozzá az alezredes.

Először betörés volt a terv

N. Tamást augusztus 17-én fogták el a rendőrök. Ezzel párhuzamosan társait is sikerült azonosítani. L. Norbertet másnap, míg K. Ferencet két nappal később csukták le. A nyomozás során kiderült, hogy N. Tamás három hetet szánt a felderítésre. Rájött, hogy betöréssel nem tudja megszerezni a vállalkozó bevételét, így társakat kellett találnia megtámadáshoz.

A gazban hevert a vascső

A gyilkosság hajnalán L. Norbert a közelben leparkolt autóban várakozott, amíg társai meglepték a vállalkozót. K. Ferenc egy vascsővel ütötte le K. László Csabát, N. Tamás pedig lerántotta róla pénzzel tömött nadrágját. A rendőrök jó darabig nem találták meg a vascsövet. A gyilkos eszközt végül az egyik nyomozó vette észre egy mandulafáról az elkövetők menekülési útvonalán, egy foghíjas telken nőtt méteres gaz tetején fennakadva.

Mindhárman fegyházat kaptak

A Kaposvári Törvényszék szerdán nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt ítélte 20 év fegyházbüntetésre a gyilkosság elkövetőjét, a másodrendű vádlottat. Két társát ugyancsak elmarasztalták. Az első rendű vádlott felbujtóként elkövetett rablás miatt kapott 12 év fegyházat, míg a harmadrendű vádlott bűnsegédként elkövetett rablással érdemelt ki 6 év fegyházbüntetést. Az ítélet nem jogerős.