A 77 embert meggyilkoló Anders Behring Breivik 21 éves börtönbüntetését tölti, de nem elégedett a fogvatartás körülményeivel. Nem kap elég vajat, nem elég meleg a kávéja, és Playstation 3 helyett csak Playstation 2-t kapott. Ezért beperelte a norvég államot. Természetesen nem pont ezek miatt a dolgok miatt, hanem azért, mert szerinte embertelen, hogy úgy tartják fogva, hogy nem érintkezhet a rabtársaival.

A per most zárult le, és a bíróság Breiviknek adott igazat, nem szabad a többi rabtól elkülönítve tartani. A norvég állam azzal védekezett, hogy Breivik olyan szörnyű tetteket követett el, hogy ezért van szükség az extrán szigorított büntetésre, de a bíróság egy uniós szabályra hivatkozva nem fogadta el az érvelést, mert a szabály értelmében az elkövetett szörnyűségektől függetlenül megillet mindenkit, hogy a fogvatartásában se fosszák meg a méltóságától, az emberi kapcsolatoktól - írja a BBC.

Ha egyik fél sem nyújt be fellebbezést, akkor a Breiviket fogvatartó börtönnek lazítania kell a férfira vonatkozó szabályain. Nem motozhatják meg olyan rendszerességgel, ahogy eddig tették, nem rakhatnak rá mindig bilincset, és azt is elő kell segítenie a börtönnek, hogy Breivik kapcsolatokat tudjon kiépíteni a rabtársaival, hogy ne éljen teljes izoláltságban.

A Breivik mészárlását túlélő egyik férfi az ítélethirdetés után annyit írt Twitteren, hogy ez az ítélet a jele annak, hogy Norvégiában jól működő jogrend van, ami még extrém esetekben is tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat.