Az 50 éves L. József 2001-ben egy hajléktalan segítségével hozott létre egy alapítványt hátrányos helyzetű és szívbeteg gyerekeket nevelő családok támogatására, majd felvett néhány embert, akik dunántúli városokban beteg gyerekek fényképeit mutogatva gyűjtöttek adományokat. A bökkenő csak az volt, hogy a zalaegerszegi férfit nem a segítő szándék vezérelte. Két év leforgása alatt összesen 20785 embert húzott le, közel 9,6 millió forint kárt okozva nekik.

A vádirat alapján a Zalaegerszegi Járásbíróság 2013-ban három évre eltiltotta a férfit attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet és civil szervezet vezetője legyen. Ennek ellenére továbbra is egyedül irányította az alapítványt és kezelte a befolyó pénzeket. 

L. József megbízottjai azt ígérték az adományozóknak, hogy a pénzt követlenül a fényképeken látható beteg gyerekekhez juttatják el, de a 2014-ben kapott közel 7,9 millió forintból mindössze 175 ezer forint került hozzájuk támogatásként. A fennmaradó összeget a férfi az adománygyűjtők díjazására, az alapítvány fenntartási költségeire, illetve saját céljaira fordította.

A Zala Megyei Főügyészség 2014-ben vizsgálta meg az alapítvány működésének törvényességét. A férfinak azonban esze ágában sem volt félbehagyni, amit elkezdett. Októberben élettársa közreműködésével alapított két nonprofit betéti társaságot, majd a korábbi módszerrel további 1,9 millió forintot szedett össze, ebből pedig csak 33 ezer forintot fizetett ki családtámogatásra.

L. József 2014 és 2015 között összesen 20785 jóhiszemű embert csapott be, ezzel 9.599.300 forint kárt okozva nekik. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség most csalás vétsége miatt emelt ellene vádat.