Több fiatal és a bicskei gyermekotthont működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is feljelentést tett az évekig tartó molesztálások miatt, a rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz szexuális erőszak gyanúja miatt és egyelőre senkit nem vett őrizetbe.

Bár az intézmény Fejér megyében (általában az a megyei rendőr-főkapitánysághoz tartozó rendőrkapitányság nyomoz, ahol a bűncselekmény történt – a szerk.) található, az ORFK a Komárom Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki a nyomozásra, ahol a Velvetnek azt mondták, hogy 

az eljárás még nagyon az elején tart, így egyelőre gyanúsított sincs az ügyben.

Miért történik kijelölés?

Személyes érintettség miatt, de különösebb törvényi ok nélkül is kijelölhetnek adott ügyben más nyomozó hatóságot. Utóbbi esetében ugyan nincs konkrét kizárási ok, de a hatóság a korrektebb és pártatlanabb eljárás érdekében dönthet úgy, hogy más rendőrkapitányságot bíz meg az adott eljárás lefolytatására.

Múlt héten két fiú arccal és névvel beszélt az RTL Klub Házon kívül című műsorában arról, hogy a gyermekotthon igazgatója évekig molesztálta őket. Az akkor 10-13 év körüli fiúknak eleinte az igazgató irodájába kellett menniük, később a férfit az irodájából nyíló szolgálati lakásában kellett kielégíteniük.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatásról, és azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, de a férfi akkor még nem költözött ki a gyermekotthonban található szolgálati lakásából. Ez csak azután történt meg, miután Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere levélben fordult az ingatlant működtető Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy intézkedjenek.

Akkor miért igen, most miért nem?

Az utóbbi évek legnagyobb visszhangot kapott molesztálási ügye 2014-ben bukott ki. A csepeli Burratino Iskola és Gyermekotthon gyermekfelügyelője a vád szerint

9 év alatt összesen 36 fiút kényszerített szexre,

a XXI. kerületi bentlakásos iskolában és korábbi munkahelyén, a XI. kerületi Kossuth Lajos Gyermekotthonban is. 2014 januárjában csak azért bukott le, mert két diák megelégelte a férfi érzelmi zsarolását, és feldobták a tanárt. Akkor azonnal intézkedtek: a szülőket rendkívüli sajtótájékoztatóra hívták, az intézmény pedig feljelentést tett. A rendőrség néhány nappal később őrizetbe vette a férfit, akit aztán a bíróság előzetes letartóztatásba is helyezett. 2015 szeptemberében szexuális erőszak bűntette miatt emeltek ellene vádat, a Fővárosi Törvényszéken pedig már folyik a büntetőügye.

A bicskei gyermekotthonban először öt éve szivárogtak ki olyan hírek, hogy az igazgató zaklathatja a gyerekeket. A rendőrség egy évig nyomozott, de akkor az igazgatónak nem kellett kiköltöznie szolgálati lakásából, a diákok pedig – ki tudja, miért – egymás után vonták vissza vallomásaikat. A hatóság végül bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, az ideiglenesen felfüggesztett igazgató pedig visszakerült a helyére. Most ugyan kiköltözött, de még mindig szabadlábon van.

Az ügytől független, névtelenséget kérő ügyészségi forrásunk szerint ennek több oka is lehet. Amennyiben nem áll fenn a veszélye annak, hogy a későbbi gyanúsított befolyásolná a tanúkat,

a nyomozó hatóság nagyon igyekszik megalapozni a gyanút, vagyis, hogy a kezdeti bizonyítékok később megalapozott bizonyítékok lehessenek.

Hozzáteszi, hogy nemi bűncselekmények esetében is ügye válogatja, milyen ütemben zajlik az eljárás. Az azonban biztos, hogy a rendőrségnek gyerekkorú sértettek esetében sokkal körültekintőbben kell eljárnia már a tanúvallomásoknál is. Már csak azért is, mert a kiskorú sértetteket a lehető legkevesebbszer akarják megszólaltatni.