Egy indianapolisi férfi, a most 63 éves Richard Hoagland 1993 februárjában tűnt el. Az elmúlt 23 évben nem adott életjelet magáról, ezért felesége és két gyermeke már halottnak hitte. A rendőrség végül egy véletlennek köszönhetően jött rá, hogy kutya baja sincs, hanem, mint kiderült, lenyúlta egy elhunyt halász személyiségét, majd azt felhasználva Floridában alapított új családot.

A férfi felesége, Linda Iseler az ABC "20/20" című műsorában beszélt a döbbenetes történetről. Elmondása szerint Richard Hoagland nem sokkal megismerkedésük előtt vált el első nejétől, és nagyon örült neki, hogy személyében újra rátalált a szerelem. Az évek során két gyermekük született, egy nagy házban, jó anyagi körülmények között éltek, vakációjukat pedig egzotikus helyeken töltötték. Úgy tűnt, semmi nem állhat boldogságuk útjába, 1993 februárjában azonban egy csapásra megváltozott minden. 

Azt mondta, orvoshoz megy

Eltűnése napján Richard Hoagland azzal hívta fel akkori feleségét, hogy megbetegedett, ezért be kell mennie az ügyeletre. Linda Iseler szeretett volna vele tartania, ám férje azt mondta,, nincs vesztegetni való ideje. Amikor az asszony rájött, hogy valami nem stimmel, az összes kórházat végighívta a környéken, de a férfit sehol nem látták. 

Linda Iseler szerint férje szinte semmit nem vitt magával, ruháit és útlevelét is otthon hagyta. Éppen ezért abban bízott, hogy bárhol is van, hamarosan hazatér hozzájuk. A rendőrök később a helyi repülőtéren megtalálták Richard Hoagland autóját, de a feljegyzések szerint eltűnése napján biztosan nem repült sehova. 

Levelet küldött fiainak

Azon a nyáron édesapjuk képeslapon köszöntötte fel fiait születésnapjukon, 50-50 dollárt (14-14 ezer forintot) is mellékelve leveléhez. 

Nemsokára talán találkozunk. Lefogadom, meg sem ismernélek titeket. Olyan régen volt már. Törődjetek anyátokkal. Sziasztok, apa

– írta a levélben. Családja ekkor hallott róla utoljára.

A Feleség is gyanús lett

Linda Iseler felidézte, hogy férje eltűnése miatt maga is gyanúba keveredett. A nyomozás során újra és újra kihallgatták, miközben a rendőrök igyekeztek az összes lehetséges verziót számba venni. Az egyik az volt, hogy Richard Hoagland drogcsempészetbe keveredett, erre vonatkozó bizonyítékot viszont nem találtak. A gyerekekkel egyedül maradt feleség közben elvesztette közös házukat és autójukat. Szorult anyagi helyzetéből végül édesanyja mentette ki.

Halottnak nyilvánították

A hatóságok 10 évvel eltűnése után halottnak nyilvánították a férfit. A fordulópont csak idén nyáron jött el, amikor Linda Iseler váratlan üzenetet kapott egy floridai nyomozótól. 

Megkérdezte, hogy tudom-e, ki volt Richard Hoagland. Azt feleletem, igen, az exférjem. Erre közölte, hogy az őrizetükben van.

Mint kiderült, a férfi az elmúlt évtizedekben Terry Symansky néven élt Floridában. A személyazonosság, amit használt, egy halászé volt, aki 1991-ben egy hajóbalesetben vesztette életét .

Mindenkit átvert

A nyomozás eddig adatai szerint Richard Hoagland eltűnése után utazott Floridába, ahol Terry Symansky apjától bérelt szobát, majd a lehetőséget kihasználva ellopta az elhunyt halotti bizonyítványát. Ennek segítségével nyúlta le a halász személyiségét: először a születési anyakönyvi kivonatot szerezte meg, aztán az új néven csináltatott jogosítványt.

Richard Hoagland a floridai Zephyrhills városában telepedett le. Házat vásárolt és elvett egy Mary nevű nőt, akitől két gyermeke született. Az asszony ugyan többször is kérdezősködött korábbi életéről, de párjának mindenre megvolt a válasza, így nem fogott gyanút. 

Családfakutatás lett a veszte

A személyiségtolvaj egy véletlennek köszönhetően bukott le. A halász rokonai ugyanis beregisztráltak az ancestry.com családfakutató oldalra, hogy megpróbálják feltérképezni gyökereiket, unokaöccsének pedig feltűnt, hogy Terry Symansky két évvel azután házasodott meg, hogy eltemették. Azonnal értesítették a rendőrséget. 

Kihallgatása során a férfi először mindent tagadott, de amikor az orra alá dugták a halotti bizonyítványt, elismerte, hogy az igazi neve Richard Hoagland. Tettét csupán azzal indokolta, hogy családi problémái voltak indianapolisi feleségével és gyermekeivel.

Már a börtönben van

A férfival szemben személyazonossággal való visszaélés miatt emeltek vádat, de a viszonylag egyértelmű helyzet ellenére tagadta bűnösségét. Jelenleg börtönben várja, hogy döntsenek sorsa felől. Családja egyelőre nem tud megbocsátani neki. 

Ez az apám gyűrűje. A nap nagy részében rajtam van, de azt hiszem, csak azért, hogy emlékeztessen a rossz példára

– nyilatkozta fia, Matthew Hoagland.

Via ABC News