Négy évvel ezelőtt pont ugyanolyan levelet kapott Gabnai Ernő, mint múlt héten, amiből aztán minden idők legnagyobb magyar kártérítési pere lett. A hajdúsági gazdától az ügyészség azért követelt másfél milliárd forintot, mert a vád szerint több ezer védett keleti lápi bagolylepke-hernyót mészárolhatott le, amikor visszanyírta a bokrokat a saját telkén. Ezúttal is szárzúzást végzett, de most még véletlenül sem tévedt a védett fajok kvázi-élőhelyére. Vagy mégis?

A négy évig húzódó bírósági eljárás alatt kiderült, hogy a férfi nem hogy hernyókat nem irtott ki, de még a rovarok élőhelyében sem tett kárt. Idén június 3-án jogerősen is nyert, a perköltséget pedig az államra verték. Bár a hatóság feladata lett volna, Gabnai saját pénzén mégis szakértőt fizetett, hogy pontosan behatárolják, majd leválasszák a telkén a lápos részeket azért, hogy a jövőben még véletlenül se tegyen kárt olyan védett fajokban, amiket a telkére képzelnek.

Szárzúzni és kaszálni ugyanis kötelező, máskülönben azonnal jön a büntetés. Gabnainak ráadásul még a kártérítési per elején meg is határozták, hogy évente háromszor-háromszor kaszáljon és végezzen szárzúzást a területén, azokat pedig mindig jelentse is be az illetékes hatóságnak. Idén júniusban – nem sokkal a kártérítési per jogerős ítélete után – is bejelentette, november 2-án viszont jött a levél a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa azt jelezte, hogy

a beavatkozás kis mértékben érintette az ex lege védett láp egy részét is,

és, hogy küldje el az engedélyeket illetve a bejelentések írásos igazolását. Még egyszer. A felszólítást a férfi és ügyvédje már csak azért sem értik, mert

2016. március 24-én jogerős határozattal bejegyezték a földhivatalba, hol található Gabnai területén láp. Azaz ex lege, vagyis törvénytől függetlenül védett láp nincs, ténylegesen védett láp viszont van. Ezeket pontos GPS-koordináták határozzák meg, tehát nagyon eltéveszteni sem lehet.

A hajdúsági gazda meg nem a saját maga ellensége, vagyis idén júniusban ezeket a területeket kikerülve végzett szárzúzást. Mivel a levélben csak helyrajzi számok szerepelnek, Gabnainak egyelőre nem sok fogalma van arról, hogy a kormányhivatal szerint egészen konkrétan, hol található az a bizonyos ex lege védett láp, mint, ahogy az is kérdés, hogy pontosan mit értenek a fogalom alatt.

Kérdéseinkkel mi is megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt, ahol azt válaszolták

folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak,

és ők egyébként is a Hortobágyi Nemzeti Park jelzése miatt intézkednek. Éppen úgy, ahogy négy éve. Kérdéseinkkel ezért megkerestük a nemzeti parkot is, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Mindeközben egyébként Gabnai készülhet a büntetőperére is, az ügyészség ugyanis tavaly szeptemberben védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás bűntette és jelentős kárt okozó rongálás bűntette miatt vádat emelt ellene. A büntetőügy november 15-én kezdődik.