Csaknem két órán keresztül beszélt az utolsó szó jogán hétfőn a Fővárosi Ítélőtáblán az a férfi, aki hét év alatt végigrabolta az országot. Cs. Richárd 2007-ben kapott rá a bankrablásra és a maga 47 akciójával a Viszkis rablót (Ambrus Attilának csak harmincszor sikerült – a szerző) is lekörözte.

Az új Viszkis néven ismertté vált férfi 7 év alatt több mint 50 millió forintot rabolt össze, 

és akkor bukott le, amikor 2015 novemberében egy miskolci takarékszövetkezetet akart kirámolni, de egy nő letépte a fejéről a csuklyát.

Mi az anyám picsáját csinálsz, te marha?

– a jegyzőkönyv szerint valahogy így próbálta lebeszélni a rablásról az idős asszony a férfit, aki erre meg a levegőbe lőtt. A nő ettől sem ijedt meg, és letépte Cs. Richárdról a maszkot. A jelenetről egy remek videó is készült, aminek köszönhetően a rendőrök végre azonosítani tudták a férfit.

A vádirat szerint a férfi az éles lőfegyvert a tizedik rablásnál szerezte az egyik biztonsági őrtől, de – egy próbalövésen kívül – csak az utolsó, miskolci támadásnál használta, állítása szerint akkor sem azért, mert ölni akart.

A Fővárosi Törvényszék Cs. Richárdot tavaly 9 év fegyházbüntetésre ítélte elsőfokon, és a döntés értelmében a 20 millió forintos perköltséget is vele fizettette volna ki. Bár a vádlott és ügyvédje akkor tudomásul vették a döntést, az ügyészség fellebbezett ellene. Másodfokon ma hirdettek ítéletet, a Fővárosi Ítélőtábla 12 év fegyházbüntetésre súlyosbította az elsőfokú ítéletet.