Peter Sutcliffe, az egykori teherautósofőr azzal érdemelte ki a Yorksire-i Hasfelmetsző becenevet, hogy az 1970-es években tizenhárom fiatal nőt mészárolt le Észak-Angliában. A jelenleg 70 éves, életfogytiglani börtönbüntetését töltő sorozatgyilkos elég brutális módon végzett többségében prostituáltként dolgozó áldozataival: volt, akit kalapáccsal vágott fejbe, másokat meg késsel vagy csavarhúzóval szúrt hasba. A férfi aktáit most Nyugat-Yorkshire rendőrsége porolta le, mert felmerült, hogy két svéd nő máig megoldatlan gyilkossági ügye mögött is ő állhat.

A Kvällsposten című lap szerint a brit nyomozók a svéd hatóságokkal együttműködve próbálnak utánajárni Sutcliffe érintettségének az 1980-ban történt halálesetekben. Egyik lehetséges áldozatát, egy 31 éves nőt augusztusban Göteborgban találták meg, a másik - egy 26 éves nő - holtteste pedig szeptemberben Malmőből került elő. 

Az, hogy a sorozatgyilkos Malmőben tartózkodhatott a második gyilkosság idején, már 1981 januárjában is felmerült. Egy utas tudni vélte, hogy Dániából egy kompjárattal érkezett az országba, de az információ akkor nem jutott el a brit nyomozókhoz.

A malmői rendőrség korábban megerősítette, hogy megőrizték azokat a hajszálakat, amiket az egyik holttesten találtak. Ezeknek a vizsgálata talán választ adhat rá, hogy tényleg a hasfelmetsző volt-e a tettes. A helyzetet ugyanakkor tovább bonyolítja, hogy az 1985 előtt történt megoldatlan gyilkosságokat a svéd jog elévültnek tekinti, a brit szabályozás viszont nem.

Sutcliffe, akit hét emberölési kísérlettel is vádoltak, még 1981-ben kapott életfogytiglant az 1975 és 1980 között elkövetett yorksire-i gyilkosságok miatt. Mivel paranoid tudathasadást diagnosztizáltak nála, a nyugat-londoni Broadmoor kórházba került, ahol a legmagasabb fokú őrizet alatt tartották fogva. 2015 decemberében azonban megállapították, hogy mentális betegsége már nem áll fenn, ezért átszállították a Frankland börtönbe.

Via The Local