horoszkóp

Országos előrejelzés

Budapest légszennyezettsége

2015. május 20. 18:00

36 órás előrejelzés

Vizek hőmérséklete °C
Balaton (Siófok) 16,1
Velencei-tó (Agárd) 18,7
Tisza (Kisköre-felsö) 17,7
Fertö-tó (Fertörákos) 14,9
Duna (Budapest) 16,9
Tisza (Szolnok) 18,5

Szombat reggel is többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatarokra, a keleti, északkeleti tájak maradhatnak ki a csapadékból, északkeleten a felhőzet is elvékonyodik. Többfelé élénk, időnként erős lesz az északi-északkeleti szél, az Alpokalján viharos lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15°C között alakul. Napközben is többfelé kell számítani esőre, záporokra, főként északkeleten és délen, délnyugaton zivatarokra is. A Dunántúlon és a középső tájakon többfelé területi átlagban is jelentős mennyiségű eső hullhat. Napsütésre kezdetben északkeleten számíthatunk, délután pedig dél felől szakadozik fel a felhőzet. Nyugaton erős marad az északi szél, máshol a változó irányú szelet kísérhetik élénk, zivatar idején erős, viharos lökések. A csúcshőmérséklet a Dunántúl nyugati felén 12 és 16, az ország más tájain 17 és 24, északkeleten 25 és 28°C között alakul. Vasárnap reggel változóan és erősen felhős tájakkal egyaránt találkozhatunk. Északnyugaton kisebb eső, északkeleten egy-egy zápor alakulhat ki. Nyugaton és keleten, északkeleten élénk lesz az északi-északnyugati szél, miközben az ország szélcsendesebb középső sávjában többfelé párássá válik a levegő, foltokban köd képződik. Hajnalra 9 és 14°C közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton továbbra is kettősfronti hatás fog érvényesülni, intenzívebben a dunántúli tájakon. Általános lehet a fejfájás, rossz közérzet, illetve alvászavarok jelentkezhetnek. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küszködők vérnyomás-ingadozást, szédülést tapasztalhatnak, a csapadékos időben pedig felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. Kerüljük a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket! Öltözzünk melegen, rétegesen, vízállóan!

Közlekedésmeterológia

Szombaton továbbra is sokfelé készülhetünk esőtől, záporoktól, zivataroktól vizes, csúszós utakra. Az intenzívebb csapadékgócokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, és viharos széllökések is előfordulhatnak. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, főként nyugaton erős széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A kettősfront hatására az utakon is figyelmetlenebbek lehetünk, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A hétvégén mérséklődik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, bár helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, várhatóan jellemzően alacsony marad. Az útifű, a lórom, valamint a csalánfélék virágpora is csak alacsony mennyiségben lesz jelen. A tavasszal virágzó fák közül a kőris és a tölgy pollenjéből előfordulhat még egy-egy szem a levegőben, de pollenszezonjuk már véget ért. A kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet, a pillangósvirágúaké és a bodzáé alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan alacsony marad.

Sugárzás

Részletes UV térkép.