horoszkóp

Monster Energy Budapest Fridge

2010.10.08. 13:39 Módosítva: 2010-10-08 17:01:34

....A csúcson vagy.  A jeges szél az arcodba csap. Alattad a szédítő mélység és egy szinte függőleges hófal. Az adrenalin dübörögni kezd a véredben. Még egyszer ellenőrzöd a boardod és elindulsz. A világ megszűnik körülötted. Csak a siklás van... Az ugrás... Az érkezés... Az őrjöngő tömeg tapsvihara hoz vissza a valóságba. Megint megcsináltad.....

A helyszín azonban ezúttal, nem az Alpok valamelyik csúcsa , hanem a magyar főváros, Budapest szíve.  2010. nov. 11-től 14-ig a Hősök Tere és a Felvonulási Tér a sízők és boardosok birodalma lesz. Ekkor rendezik ugyanis a MONSTER Budapest Fridge Fesztivált. A sí- és snowboardpályák, a havas lejtők és hütték hangulata a 2 milliós nagyvárosban.

Egy óriás ugrató, a világ legjobb riderei , sztár DJ-k,  koncertek, kiállítás és vásár.

Négy napos folyamatos pörgés,  buli , lüktetés.

Ez a típusú extrém fesztivál már több európai városban került megrendezésre nagy sikerrel. MONSTER Budapest Fridge néven most debütál Budapesten. A rendezvény egyedülálló Közép – kelet Európában.  Sí, snowboard, téli  kiállítás , fesztivál.

Körülbelül 10 éve kerültek be  ezek a versenyek  a nagy városokba, hiszen néha a "hegy könnyebben megy Mohamedhez,  mint Mohamed a hegyhez”.
Európában az Air&Style volt az első ilyen  jellegű verseny  Ausztriában, Innsbruckban.

A helyszín

A Fesztivál helyszíne a Hősök Tere mellett a  Felvonulási Téren  egy 15.000nm-es terület. A rendezvény építése 10 napig tart. A Fesztivál legbonyolultabb, ugyanakkor leglátványosabb eleme a versenyt kiszolgáló ugrató(rámpa) lesz. Ez egy 34 m magas mobil építmény, amely, - magasabb, mint egy tízemeletes lakóház.
Ilyen méretű, és jellegű mobil építmény felépítésére, még nem volt példa Magyarországon. A magassága tehát 34m, hossza kb. 120m,  szélessége 10-16m.  Az acél szerkezetre lemez és fa borítás kerül, amelyre jön majd a hűtőrendszer és a hó.. A rámpára a versenyzőket, egy külön erre a szerkezetre tervezett lift fogja felvinni, amely kb. 3 perc alatt ér fel az építmény csúcsára.
A havat egy holland cég gyártja . Ők folyékony nitrogén segítségével állítják elő a havat, amelyre bármennyire is hihetetlen, akár + 15 C fokban is garanciát vállalnak. Megközelítőleg 200 tonna havat  készítenek az eseményre, oly módon, hogy az első napra legyártják a legtöbb mennyiséget, majd naponta frissítik, újratöltik a pályát. A rámpán 30-40 cm vastagságban  áll majd a hó,és egy alácsövezett hűtőrendszer segít abban, hogy még tartósabb legyen a pálya.

A verseny

Technikailag mindig nehezebb egy városi ugratón ugrani, ugyanis a körülmények sokkal mostohábbak mint a természetes környezetben. Nehezebb megfelelő minőségű havat készíteni és  kezelni a pályát. A versenyzőknek nem igazán van bemelegítési lehetőségük, illetve van, de már az első ugrásnak is   legalább  20 méteresnek kell  lenni a biztonságos érkezéshez.

Ezek a versenyek a trükkökről szólnak,  amelyek több szempont szerint pontozhatóak, de a legfontosabb a minél stílusosabb és szebb kivitelezés.  Olyan srácok lesznek Budapesten, akik igazi profik, akik mögött több tízezer dolláros szponzorációk állnak.

Itt lesz a Felvonulási téren többek között a többszörös Air and Style győztes osztrák Stefan Gimpl és a tavalyi  első helyezett  Marco Grilc is feltűnik a 35 méter magas ugratón!Akik a sízésre szavaznak, azok sem maradnak nagy nevek nélkül, mert jönnek a feltörekvő freeski legkomolyabb arcai is! Samy Carlsson, Simon Dumont, Jon Olsson és még sorolhatnánk. Hazai riderek közül Liptay Dávid , Truso Lukács és Csanaky Peti próbálja megvédeni a becsületünket.