Mit csomagoljak a gyereknek?

Három hét van hátra a szünidőből, az edzések viszont a legtöbb helyen már most elkezdődnek. Mit csomagoljunk a gyerekeknek? A válasz: sajtot. Kedvező élettani hatásai ugyanis verhetetlenné teszik.

Lényeges, hogy a gyerek szeresse, amit készítünk, de persze az is fontos, hogy az elemózsia egészséges is legyen. A szendvics persze kézenfekvő, de a kenyér vagy péksütemény lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készüljön. Következő kérdés, hogy mit tegyünk a szendvicsbe. Magyarországon a csomagolt elemózsia túlnyomórészt felvágottal készül, pedig jót tennénk gyermekeinkkel, ha a vaj mellett más tejtermékeket, például sajtot vagy túrót is felhasználnánk. Ha a gyerek sportolni, kirándulni megy, a sajtok jó energia-utánpótlást jelentenek. A tejfehérjéknek akár 82 százaléka képes beépülni az izmokba, e tekintetben a sajt még az egyik legősibb tápanyagforrással, a tojással is felveszi a versenyt. A „tejszív” logóval ellátott minőségi magyar tej és tejtermékek kedvező élettani hatásai vitathatatlanok.

A tejtermékekben nagy koncentrációban előforduló kalcium a csontozat és a fogak megerősítésnek legfontosabb alapanyaga. Nem elég azonban a kalciumbevitel: az egészséges, idős korban is kitartó csontokhoz, fogakhoz D-vitaminra is szükség van. Szervezetünk a napfény hasznosításával termeli meg a kalcium beépüléséhez nélkülözhetetlen D-vitamint. A felnőtt lakosság kilenc százaléka szenved csontritkulásban, zömük pusztán azért, mert fiatalabb korukban nem alapozták meg csontozatuk egészségét. Ha jót akarunk gyermekünknek, mindenképpen érdemes kiránduláshoz, edzéshez tejtermékeket, főleg sajtokat tenni az uzsonnás dobozba.

Sajtok jellemző tápanyag- és kalciumtartalma

 Sajtfélék  Energia
(kcal/100 g)
 Fehérje
(g/100 g)
 Zsír
(g/100 g)
 Szénhidrát (g/100 g)  Kalcium
(mg/100 g)
 
 Trappista  381  27,7  28,1  1,6  600  
 Anikó  338  24,2  26,0  1,8  600  
 Camambert  299  21,5  23  1,5  570  
 Camping (kenhető)  310  16,5  26,4  1,7  500  
 Edámi  351  26,2  26,6  1,7  800  
 Ementáli  382  27,8  29,4  1,5  800  
 Feta  266  14,2  21,3  4,1  493  
 Gouda  356  25  27,4  2,2  700  
 Kecskesajt  367  21,6  29,8  2,8  298  
 Mozzarella  282  19,4  21,6  2,2  517  
 Óvári  292  29,6  18,5  1,7  600  

További információ