Sokan küszködnek fura, ellentmondásos vagy egymástól függetlennek tűnő panaszokkal. A felderítetlen betegségek aztán hosszú időn át megkeseríthetik a mindennapjaikat. Nem állíthatjuk Dr. House-t mindenki mellé, hogy a rejtett, feltáratlan okokat kinyomozza, és kézben tartsa az egészségünkért felelős folyamatokat. Van azonban megoldás: a rendszermedicina, mely már hazánkban is elérhető a Quintess Egészségközpontban.

Ma általában minden bajunkkal más-más szakorvost keresünk fel: az egyiket szívpanaszaink, a másikat mozgásszervi problémáink miatt, a harmadikat általános, belgyógyászati ügyben. A három szakorvos más és más egészségi problémát kezel, és ezért különféle - néha egymásnak is ellentmondó - gyógymódokat javasol, miközben könnyen lehetséges, hogy a páciensét egységes egészként látó orvos panaszainkat vissza tudja vezetni a bajok közös gyökeréhez: a valóságos egészségi problémánkhoz.

Egy 53 éves hölgy esete

Jó példa erre egy 53 éves hölgy, aki évtizedek óta sokat dolgozott, keveset aludt és rosszul táplálkozott. Az utóbbi években aztán egyik csapás után jött a másik. Megnőtt a vérnyomása (először az alsó érték, majd a felső is) és a koleszterinszintje, majd a vércukorszintje is (6,55 mmol/l). Ráadásul egy hosszú és kimerítő depressziós időszak kellős közepén volt. A vizsgálatokból kiderült, hogy a hormonháztartása is rendetlenkedik, de azt viszonylag könnyen korrigálni lehetett. A legnagyobb előrelépést azonban táplálkozási szokásainak megváltoztatása eredményezte.

A rendszermedicina szemléletű kezelés első lépésként kiiktatta étrendjéből a cukrot, amelyet igen nagy mennyiségben fogyasztott, különösen feketekávéban. A finomított szénhidrátokat le kellett cserélni teljes kiőrlésűekre, a zöldségek és hüvelyesek arányát pedig megnövelni. Végül a tejet is száműzték, amit (téves elképzelések alapján) azért fogyasztott, hogy semlegesítse vele a gyomorsavát. Mindemellett személyre szabott mozgásprogram került kialakításra. Mindössze 8 hét elteltével, az új táplálkozási szokásoknak köszönhetően, a pácienst mintha kicserélték volna. A vérnyomása, hála a rendszeres fizikai aktivitásnak, lement a normális szintre, vércukorszintje pedig 5,27 mmol/l-es szintre állt be, 7 kg-ot fogyott, és derékkörfogata 2 számmal kisebb lett.


A rendszermedicina Magyarországon

A Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója dr. Filippo Ongaro, a rendszerszemléletű orvoslás egyik első európai képviselője. A nemzetközi hírű szakember az Európai Űrközpont, az ESA rehabilitációs orvosaként szerzett egyedülálló tapasztalatokat az életmód és a várható élettartam, illetve életminőség összefüggéseiről. Az elmúlt években kiképezte és szakmai tapasztalatával támogatja a Quintess Egészségközpont orvoscsapatát.

A rendszermedicina szemlélete

Egy bűncselekmény felderítésénél, ahhoz, hogy nagy bizonyossággal megtaláljuk a tettest, figyelembe kell vennünk az összes gyanúsítottat, a bűnjeleket és az indítékokat. Az orvosok sajnos ezt az alapos nyomozást nem mindig tudják elvégezni. Gyakran kénytelenek megállni az első „gyanúsítottnál”, ami az útjukba kerül, aztán gyorsan felírnak egy gyógyszert. Azok viszont, akik számba veszik az összes árulkodó jelet és a bizonyítékokat, eljuthatnak a minket gyötrő betegségek valódi „felbujtóihoz”.
(Dr. Filippo Ongaro, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója)

A világon egyre népszerűbbé váló rendszermedicina azt tűzte ki célul, hogy a különböző orvosi szakterületek eredményeit ötvözve, átfogó vizsgálatok segítségével, komoly  figyelmet és időt fordítva az egyes páciensekre, nagyobb eséllyel megtalálja az alapvető élettani folyamatok egyensúlyvesztésének valódi okait, és segítsen helyreállítani azokat. A rendszerszemléletű orvoslás és a hagyományos, részekben gondolkodó orvostudomány együtt adnak optimális eredményt.

Mit nyújthat Önnek a rendszermedicina?

A Quintess Egészségközpont által kialakított folyamatot az alábbiak jellemzik:

Részletes felmérés: a páciens egészségi állapotáról, táplálkozási szokásairól, családjának egészségi hátteréről, életviteléről, egyszóval minden olyan tényezőről, amelyek - egymásra is hatva - a panaszok okozói lehetnek, vagy befolyásolhatják a gyógyulás sikerét.


Rendszermedicina orvos a mögötte álló szakorvosi csapattal: az egyes páciensekkel kapcsolatos szakorvosi véleményeket rendszerbe foglalja, átlátja.

  • Orvosi szakterületek integrációja;
  • A pontos diagnózishoz és hatékony gyógyításhoz szükséges összes információ egy szakértő kezében fut össze.


4 óra személyes orvosi figyelem: a folyamatot irányító orvos – az időigényes háttérmunkán felül – összesen ennyi időt tölt négyszemközt a pácienssel az egyes fázisokban:

  • Rizikófeltáró konzultáció, előzmények, életviteli, családi háttér, stb.;
  • Fizikális és műszeres felmérés, vizsgálati javaslattétel;
  • Eredmények, értékelés, terápiás javaslattétel.


Kinek javasolt?

Ha Önnek van egy, vagy több olyan egészségügyi problémája,

  • mellyel járt orvosnál vagy orvosoknál, de nem derült ki a probléma pontos oka,
  • melyet diagnosztizáltak, de eddig nem találták meg a hatékony gyógymódot,
  • melyeket külön-külön tünetileg kezelnek, de szeretne egy átfogóbb, mélyrehatóbb megoldást,

akkor javasolt, hogy részt vegyen a Quintess Egészségközpont rendszermedicina folyamatán, melyet ráadásul december 15-ig rendkívüli kedvezménnyel vehet igénybe! Az őszi kedvezmény az alábbi elemekből áll:

  • Ingyenes rendszermedicina tájékoztató orvosi konzultáció, ahol az orvos az Ön személyére szabva mutatja be, hogy a rendszermedicina milyen előnyöket jelenthet az Ön számára;
  • Online rizikófeltáró kérdőív kitöltése, amely alapján az orvos rendkívül részletes képet szerkeszt az Ön problémáinak lehetséges hátteréről;
  • Rendszermedicina diagnosztikai csomag 35 % őszi kedvezménnyel, mely magába foglalja a kérdőív kiértékelését, műszeres és fizikális orvosi vizsgálatokat, majd az orvosi összefoglaló értékelést és terápiás javaslattételt.

További információk: www.rendszermedicina.hu