Úgy tartja a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. De vajon mi a helyzet az egészséges férfiakkal?

A tüdőrák után a prosztatarák a leggyakoribb halálozási ok az ötven év feletti férfiak körében. Magyarországon évente kb. 5000 fővel növekszik a diagnosztizált esetek száma és körülbelül 1.500 férfi válik a prosztatarák áldozatává. A férfiak körében általánosságban is magasabb a halálozás a rákos megbetegedések esetén, mivel a többségüknek eszük ágában sincs elmenni orvoshoz. Így a betegséget túl későn diagnosztizálják, és sok esetben már nincs esély a felépülésre.

Na de hogyan kerülünk itt képbe mi, nők? Egészen egyszerű a válasz, még ha ezt a férfiak sokszor nem is ismerik el: a nő az egyetlen, aki a férfit befolyásolni képes, ahogy az élet minden területén, úgy a prosztataszűréseken való részvétel tekintetében is.

Maradjunk a már említett prosztatarák példájánál. Az utóbbi évtizedekben a prosztata megbetegedések egyre gyakrabban keserítik meg nemcsak az idősebb, hanem a középkorú férfiak életét is. Ennek számos oka van, többek között a mai világ olyan velejárói, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az ülő életmód, a testmozgás hiánya vagy a zsírban gazdag táplálkozás.

A riasztó adatok mellett pozitív hír, hogy mi nők jóval tudatosabban készülünk egészségügyi problémák megelőzésére. Legjobb példa erre a mellrák, hiszen a nők számára napjainkra rutinná vált a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, így korai stádiumban felismerhetővé válik ez a kór. Mivel a tudatosság a legfontosabb faktor a betegségek megelőzésében, így nekünk, nőknek kell elérnünk, hogy a férfiak is komolyan vegyék az egészségüket. Amennyiben pedig észlelik a betegség tüneteit: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, szexuális zavarok, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Az időben felismert prosztatarák ugyanis gyógyítható!

Azoknak a férfiaknak óriási szerencséjük van, akik mellett ott van egy segítő társ, legyen az egy feleség vagy egy partner. Nekünk, nőknek megvannak az eszközeink. Ne felejtsük el használni őket!