horoszkóp

PET/CT - magánklinikai csúcstechnológia a rákdiagnosztikában

2008.04.04. 14:03

Magyarországon évente közel 30.000 daganatos haláleset történik. Ezek egy része elkerülhető lenne, ha a betegséget időben felismernék. A rák korai felismerésére ma már elérhető olyan vizsgálati módszer, mely az egészségtudatos embernek a biztos nyugalmat, a betegnek nagyobb gyógyulási esély biztosít.

A PET/CT, a rák korai felismerésében sorsdöntő diagnosztikai eljárás, már Magyarországon is több száz ember számára adta vissza az élet esélyét. A dél-budai magánklinikán működő PET/CT berendezés segítségével a Központ szakorvosai már több, mint 6.500 vizsgálatot végeztek el. A gép több száz rétegfelvételt készítve az egész testet vizsgálja. Míg azonban a hagyományos CT(komputertomográf) szeletképein az esetleges daganatok a szervek méretének és struktúrájának megváltozásán keresztül észlelhetők, a PET ugyanezen szeleteken láthatóvá teszi a szövetek anyagcseréjét is. A vizsgálat nagy pontossággal mutatja ki az akár néhány milliméteres rosszindulatú elváltozást, így azok még időben felismerhetők, amikor a baj még jóval nagyobb eséllyel gyógyítható. További előnye a PET-technikának, hogy minél inkább rosszindulatú egy folyamat, általában annál nagyobb érzékenységgel ismerhető fel a vizsgálattal. A PET/CT vizsgálatok egyben lehetővé teszik, hogy segítségükkel számos egyéb vizsgálóeljárás elkerülhető legyen (pl. sorozatos CT-, MR-, ultrahang-vizsgálatok, esetleg invazív vizsgálatok), így a pontos diagnózishoz vezető út lerövidíthető, az ellátás gyorsabbá és hatékonyabbá, valamint biztonságosabbá válhat.

Korai diagnosztika - szűrés jellegű PET/CT

Már egyre többen ismerik fel, hogy a tünetmentes állapotban végzett korai diagnosztika nyugalmat jelenthet a páciensnek és családjának is. A klinika statisztikái alapján megállapítható, hogy az egészségtudatos vizsgáltaknak közel 50%-áról derült ki a PET/CT vizsgálat eredménye alapján, hogy az illető valóban egészséges. Nem onkológiai jellegű problémát (pl. gyulladásos gócot vagy jóindulatú daganatot) 38%-nál észleltek. A vizsgáltak közül közel 2%-ot tesz ki azok száma, akik egészségesnek gondolták magukat, de sajnos a PET/CT alapján javasolt szövettani vizsgálattal rosszindulatú daganatot igazoltak a szervezetükben. A fennmaradó 10 %-nál már előzetesen feltételezhető volt onkológiai betegség megléte, melyet a PET vizsgálat alátámasztott.

A korai diagnosztika elsősorban azoknak ajánlott, akiknél valamilyen okból kifolyólag a rosszindulatú betegség nagyobb valószínűséggel fordulhat elő. Ezek a rizikófaktorok elsősorban a dohányzás, az egészségtelen táplálkozási szokások, mozgásszegény életmód, a családban halmozottan előforduló daganatos megbetegedés, 50 év feletti életkor, stb

Az alig több, mint fél órás leképezés teljesen fájdalommentes, és a vizsgálathoz használt, helyben előállított radioaktív izotóp rendkívül rövid bomlási ideje miatt a szervezetet érő sugárterhelés kevesebb, mint egy hagyományos egésztest CT-vizsgálat esetében.. A leletek és a felvételeket tartalmazó CD három munkanap alatt elkészül. A vizsgálat díja az alkalmazott csúcstechnológiához igazodik, de még mindig kevesebb, mint egy dohányos éves cigaretta költsége! A PET központ az érdeklődőknek nyílt napot is szervez, ahol szakemberektől tájékozódhatnak a PET/CT vizsgálattal kapcsolatos ismeretekről, és maga a berendezés is megtekinthető - természetesen nem működés közben.

A már diagnosztizált daganatos betegeknél számos esetben előfordult, hogy a PET/CT-vizsgálat eredménye alapján a betegnek terápia-váltásra volt szüksége. Ez egyaránt jelenthette a tervezettől eltérő jellegű (pl. kemoterápia helyett műtét), vagy mennyiségű kezelést (pl. több vagy kevesebb kemoterápiás ciklus). A betegek egy részében a már felfedezett tumoros elváltozás mellett a PET/CT olyan további rosszindulatú elváltozásokat diagnosztizált, amit más, addig elvégzett képalkotó eljárássokkal nem ismertek fel, így egy műtéttel sikerült eltávolítani az összes kóros eltérést. Más esetekben a PET/CT tette egyértelművé, hogy a páciensnek nincs szüksége műtéti beavatkozásra, mivel a más képalkotó eljárással korábban tumor-áttétnek vagy maradványnak vélt elváltozás nem mutatott kóros anyagcserét.

A PET/CT képviselte csúcstechnológia az egészségtudatos embernek a nyugalmat, a betegnek a gyógyulás esélyét biztosítja!