horoszkóp

A májmoly vírus a vérünkkel terjed

2007.11.09. 10:45

Mostanra tisztázta a tudomány a "májmoly vírus" (hepatis-C vírus) terjedésének pontos útjait. A vírus éveken át, sőt hosszú évtizedeken keresztül (akár 50 éven át) észrevétlenül pusztíthatja a májat. A máj gyulladása ugyanis nem jár fájdalommal, a máj tartalékainak eltűnése még semmilyen panaszt nem okoz. Májunk 70-80 %-a elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A hepatitis-C vírus a máj sejtjeinek pusztulását okozza (szakszóval: molyrágás-nekrózis), ezt követi a kötőszövetes átalakulás. Ha a májsejtek helyét már kötőszövet foglalta el, nincs segítség: a kötőszövet összehúzódása, a májzsugor vagy a májrák kialakulása már visszafordíthatatlan betegségek. Időben felismerve viszont a betegség gyógyítható, a vírus a szervezetből kiirtható, így a fertőzőképesség is megszűnik, sőt a rák kialakulását is megelőzhetjük.

A vírusbetegség megállapítása orvosi feladat, míg az, hogy mikor forduljunk orvoshoz, rajtunk múlik. Egy rövid teszt segítségével megállapíthatjuk, hogy mikor érdemes a májbetegségekre irányuló vizsgálatot kérni.

Tesztelje magát!

A teszt kitöltéséhez és bővebb információért látogasson el a www.majmoly.hu -ra vagy hívja a 06 40 642 000-ás kék számot! (Kedvezményesen hívható kékszám.)

Makara Mihály dr.