horoszkóp

Európai Erdők Hete 2008. október 18-24

2008.10.17. 16:44

Az Európai Erdők Hete olyan nemzetközi kezdeményezés, melynek célja, hogy ráirányítsa a társadalom, a média, a különböző szakmák és a döntéshozók figyelmét az erdők társadalmi hasznosságára, kiemelten az éghajlatváltozás mérséklésében betöltöltött szerepére, és az erdésztársadalom munkájára. Az FVM Természeti Erőforrás Főosztálya a hazai erdőgazdaságokkal és számos hazai civil szervezettel összefogott, hogy a hazai keretek között már évek óta megtartott rendezvénysorozat ebben az évben minden eddiginél összehangoltabban, az európai folyamathoz csatlakozva kerüljön megrendezésre.

Az idén három helyszínen lesznek központi rendezvények, így Pécsett, Nyíregyházán és Budapesten, illetve országszerte az állami erdőgazdaságok, erdei iskolák szervezésében színes programok megtartására kerül sor. Október 18-án szombaton Budapesten a Vajdahunyad várában délelőtt szakmai programokkal, majd 14.00 órától Lovász Irén énekesművésznő előadását követően családi programokkal (interaktív természeti élménypályával) várják a szervezők az érdeklődőket. Október 19-én vasárnap Pécsett és Nyíregyházán szintén szakmai- és gyermekprogramokkal kezdődik az Európai Erdők Hete 2008. rendezvénysorozat.

Az Európai Erdők Hete keretében a médián, az iskolákon (gyerekek és pedagógus társadalom), a különböző szakmai és civil közösségeken keresztül minél szélesebb kör számára kell érthetővé és érzékelhetővé tenni azokat a folyamtokat, teendőket, melyek erdeink jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatosak. Reményeink szerint a programsorozat egyre szélesebb körben válik ismertté Európában, és hazánkban is egyre szélesebb körben kerül majd megrendezésre.

Az Európai Erdők Hete 2008. október 20-24 közötti eseménysorában az egyén és az erdésztársadalom egymáshoz való közeledését és a kapcsolattartást elősegítő rendezvények kapják a fő hangsúlyt. Lesznek konferenciák, erdészetpolitikai fórumok, a nyilvánosság bevonását célzó események (gyermek- és családi programok), séták és gyalogtúrák a természetben, kiállítások, szimbolikus jellegű események, mint például faültetés és a hatékony kommunikációt támogató média események.

Mindezek az események és élményt adó gyerekprogramjaink reményeink szerint sok ezer gyermeknek és szüleiknek hoznak új ismereteket, vidámságot, amelyek mind egy-egy apró lépést jelentenek a társadalom és az erdő kapcsolatának erősítésében.

Az Európai Erdők Hete szervezésében együttműködik az Európai Bizottság, a FAO, a UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) és az Európai Erdők Védelméért Miniszteri Konferencia.